Може да спријечи крађу беба, треба му помоћ

Дуални биометријски скенер који је патентирао млади научник из Србије могао би у будућности да спречи крађу беба у породилиштима и за то он не тражи надокнаду.

Србија 02.09.2015 | 21:55
Може да спријечи крађу беба, треба му помоћ

Радо би свој патент бесплатно уступио Србији, а од државе само очекује да овај уређај примени у пракси. Међутим, тражи помоћ у међународној заштити патента.

Да је Комлен Лаловић којим случајем био у могућности да свој патент осмисли пре 40 година, хиљаде мајки у Србији не би сумњало да су им деца нестала на порођају.

Комлен је патентирао скенер којим би се одмах по рођењу узимао отисак прста мајке и бебе. Он очекује његову примену у пракси, али израда пилот пројекта у једном породилишту коштала би око 45.000 евра.

“Идеја је да се у потпуности заштити идентитет новорођених беба и да се гарантује материнство, односно и отац и мајка за новорођене бебе. Могућности злоупотреба у овом моменту са мог аспекта не постоје. Међутим сваки патент ви можете употребити и злоупотребити. Ја не бих ишао тако далеко, чекао бих прво да се патент примени, да се уради пилот на једном породлишту ту и да имамо резултате”, истиче Лаловић.

Како каже, то су за појединца огромна средстава и он са својим личним финансијама не може да прати развој тога.

“Зато тражим могућег спонзора или чак инвеститора, где ћу ја понудити лиценцу, па уколико се вани негде то реализује, да тај инвеститор добије половину профита, или како год. Потпуно сам равнодушан у том смислу и спреман сам на одрицање. Оно што је битно за имплементацију у Србији, ја сам се одрекао било какве финансијске надокнаде на име лиценце и права на интелектуалну својину”, додаје он.

Примену уређаја у пракси надлежнима ће предложити повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић, који је увидео значај овог изума.

“Ја сам на то гледао у контексту проблема који постоји годинама и у који сам ја као повереник био инволвиран. То је та тешка и фамозна прича о нестанку беба која је годинама гурана под тепих и која је на крају ескалирала”, истиче Шабић.

Он наводи да је 2008. упозорио чак и скупштину да је то проблем који се не сме потцењивати и да родитељи имају драматичних проблема у приступу релевантним подацима.

“Као и да до њих долазе само уз помоћ повереника и да ће то на крају добити међународне реперкусије и на жалост добило је”, наводи Шабић.

Увођење овог патента у породилишта подржава и Удружење "Родитељ". Напомињу да биометрију још нико није почео да користи у породилиштима и да је то шанса за Србију да прва примени ово решење, а затим и да га извезе у иностранство.

“С обзиром на то да ми још увек имамо нерешену ситуацију са случајевим несталих беба претходних деценија и да родитељи те деце не знају шта је било са њима, што баца извесну сенку сумње на исправност функционисање протокола у породилиштима, Удружење “Родитељ” сматра да је ова иницијатива јако добра. Најпре да је патент добар и да би могао корисно да се примени у породилишту”, каже Ангелина Радуловић из Удружења “Родитељ”.

Овај патент данас не би помогао да се реше стари случајеви, али би могао да спречи појаву нових злоупотреба.

Подсетимо, Србија је 2003. изгубила спор пред Европским судом правде. Суд је стао на становиште да Србија није предузела оно што је била дужна и оставио рок да се ствари поправе, али је и тај рок је већ давно истекао.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар