ВСТС обуставио избор нових тужилаца

Високи судски и тужилачки савјет /ВСТС/ БиХ данас је обуставио избор пет нових тужилаца док не буде ријешен проблем тужилаца који већ шест мјесеци не примају плате због неусвајања Стратегије за реформу сектора правде у БиХ.

Босна и Херцеговина 02.09.2015 | 17:25
ВСТС обуставио избор нових тужилаца

Пет тужилаца Тужилаштва БиХ, који по ИПА програму раде на предметима ратних злочина већ шест мјесеци не примају плате јер је ЕУ обуставила другу траншу средстава за овај пројекат због неусвајања Стратегије.

Ови тужиоци упутили су допис ВСТС-у у којем траже мишљење о начину рјешавања њихових проблема и наводе да су главном тужиоцу БиХ Горану Салиховићу предложили да их интерним рјешењем прерасподијели на друге послове.

Предсједник ВСТС-а Милан Тегелтија рекао је на данашњој сједници Савјета да би Стратегије за реформу сектора правде у БиХ за период 2014-2018. године требало да буде усвојена до 10. септембра, а да ће средства бити оперативна два мјесеца након тога.

Члан Савјета Јадранка Локмић Мисирача рекла је да су ови тужиоци изабрани конкурсом и у складу са правилима ВСТС-а, те оцијенила да је коректан приједлог да се обустави избор нових тужилаца за број оних који не примају плату.

Члан ВСТС-а Славо Лакић рекао је на данашњој сједници Савјета да је ово озбиљан проблем јер се ови тужиоци, који су примљени у одвојеном статусу, финансирају по пројекту.

Члан Савјета Ружица Јукић каже да ВСТС може дати препоруку главном тужиоцу БиХ, који је, како каже, могао и сам нешто да уради и да подржи приједлог обесправљених тужилаца.

Члан ВСТС-а Горан Незировић сматра да су најодговорнији за ситуацију у којој су се нашли ови тужиоци домаћи потписници Меморандума о разумијевању јер нису испунили услове који су у њему садржани.

"Површно се приступило потписивању Меморандума. Са правне стране се знало да то носи одређене замке, а није се реаговало на вријеме", рекао је Незировић.

Члан Савјета Славо Лакић инсистира да се утврди судбина Стратегије за реформу сектора правде у БиХ и види да ли ће ИПА пројекат бити настављен.

Према његовим ријечима, пребацивање тужилаца на друге послове је кршење Меморандума, јер је Европска комисија обезбиједила средства искључиво за овај пројекат.

Члан ВСТС-а Горан Радевић каже би ова ситуација могла да се понови, нагласивши да мора бити пронађено трајно рјешење да и други тужиоци не би били социјално угрожени.

Он сматра да би Савјет министара БиХ требало да размисли о могућности допуне Меморандума и да у случају обуставе средстава обавезе пређу на ентитетске и институције БиХ.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Горан

02.09.2015 16:48

Под хитно укинути овај бошњацки суд!

ОДГОВОРИТЕ