Мале странке у ФБиХ траже велики дио колача

Данима најављивани састанак нових коалиционих партнера у Федерацији БиХ, окупљених око Странке демократске акције, по свему судећи, неће бити ни одржан.

Босна и Херцеговина 02.09.2015 | 07:30
Мале странке у ФБиХ траже велики дио колача

Преговори су, како сазнајемо, опет запели због прерасподјеле позиција у државним предузећима, иако се, након што је Влада ФБиХ на хитној телефонској сједници, одржаној у понедјељак, разријешила стару и именовала нову управу "Електропривреде БиХ", чинило да је то клупко коначно почело да се одмотава.

Међутим, како сазнајемо, БПС није задовољан, док Драган Човић, предсједник ХДЗ БиХ, упорно инсистира на реконструкцији и Вијећа министара БиХ, те уласку у власт Савеза за бољу будућност, на чијем челу се налази Фахрудин Радончић.

Бакир Изетбеговић, лидер СДА, рекао је новинарима да ће тешко доћи до договора, јер "мале странке имају велике претензије".

Изетбеговић није желио наводити које су странке у питању, али по изјавама које долазе од нових коалиционих партнера из Босанске патриотске странке (БПС), која је незадовољна прерасподјелама које се врше у јавним предузећима, да се закључити да су они кочничари.

Изетбеговић оцијењује да је ријеч о политичкој трговини позицијама.

Ипак, вјерује да ће се пронаћи компромис и додаје како ће СДА испоштовати обвезе које је потписала. Тврди да је 90 посто посла обављено.

Амер Јерлагић, предсједник Странке за БиХ, казао је "Независним" да засад ништа нема од састанка те да ништа више не може рећи.

Упитан да каже да ли је "кочничар" рјешавања проблема у ФБиХ и да ли је проблем неслагање БПС-а са неким одлукама када су у питању јавне компаније, Јерлагић је рекао да сви треба проблеме да рјешавају унутар странака.

Заим Бацковић, генерални секретар БПС-а, који је у понедјељак за "Независне" рекао да ова странка неће у коалицију због тога што се позиције у јавним предузећима дијеле на страначком, а не на стручном принципу, јуче нам је рекао да није компетентан да коментарише изјаву лидера СДА "да мале странке имају велике претензије", те нас упутио на централу његове странке.

Човић се јуче није јављао на телефон, а у централи странке су нам рекли да је у посјети Кини.

Међутим, Човић је у понедјељак медијима рекао да је логичан слијед који ће се десити и реконструкција Вијећа министара БиХ.

Он је рекао да ће са представницима СДА озбиљно разговарати након повратка из Кине, те да је то договорио са Бакиром Изетбеговићем, да се организује састанак са носиоцима функција на државном и ентитетском нивоу.

Човић од самог почетка истиче да би за ХДЗ БиХ најбоља опција била да СББ Фахрудина Радончића уђе у власт и на федералном, али и на државном нивоу, те је са Радончићем, откако је ДФ званично напустио коалицију на нивоу ФБиХ, већ два пута разговарао о томе.

Међутим, из СББ-а упорно одбијају да изађу из опозиције и да уђу у власт.

Из СББ-а су јуче "Независним" казали да не желе коментарисати ништа о формирању власти.

Јуче се, пак, огласио Жељко Комшић, чија је Демократска фронта изашла из владајуће коалиције на федералном нивоу управо због проблема са расподјелом државних фотеља, рекавши да је, што се ове странке тиче, "Радончић добродошао у Вијеће министара БиХ, а предсједник СНСД-а (Милорад Додик) није и никад неће бити".

(Независне новине)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

п

02.09.2015 06:19

Човић се опет хвата за сламку и покушава увући Фахру и Милу у власт ал џабе му труд!Бакир га ногирао!

ОДГОВОРИТЕ
Name

лоло

02.09.2015 06:38

Бакир је газда у Федерацији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

02.09.2015 06:38

Док се они баве са собом вријеме пролази а земља стагнира.Политицари никако не схватају да су они ту да буду у функцији народа кроз инструменте дрзаве а не да дрзава буде у њиховој функцији.Док год могу они це тако радити ваљда док не доде нека друга генерација која се не да зај..вати

ОДГОВОРИТЕ