Три урагана у Пацифику

Урагани Кајло, Игнасио и Химена снимљени су како прелазе преко Пацифика. Ово је први пут да су три велика ургана снимљена из свемира на овом океану.

Свијет 01.09.2015 | 22:46
Три урагана у Пацифику

По први пут у ситорији, три ургана су исто време путовала преко Пацифика.

Сва три урагана, Игнасио, Кајло и Химена, достигли су 4. категорију, која је друга по јачини. Али према прогнозерима, не очекује се да ће иједан од њих захватити копно.

Урагане су снимили научници НАСА који су посматрали Пацифик од Мексика до Хаваја и по први пут су успели да сниме три јака урагана у исто време.

Метеоролози кажу да је за присуство све три олује највероватније заслужан Ел Нињо, за који се очекује да буде јачи него обично.


Од Игнасија се очекује да ослаби и преко ноћи би лако могао да постане тропска олуја док се буде кретао ка северу Хаваја. До сада је највећа брзина коју је достигао 215 киломатара на час.

Химена која се налази у источном Пацифику, најјача је од сва три урагана и креће се брзином од 225 километара на час. Очекује се да ће остати тако јака до краја недеље.

Кајло, који се налази у области југозапаних Хавајима такође одржава јачину ветрова од 225 километара на час, али се не очекује да ће допрети до копна.

Страни метеоролози сматрају да ће нови "Ел Нињо" бити много опаснији по планету од оног који је њом харао 1997. усмртивши више од 23 хиљаде људи и направивши материјалну 45 милијарди долара.

 

 

Коментари / 0

Оставите коментар