Шаровић: Хрватска закаснила са жалбом

Увјерени смо да је жалба Хрватске на извоз бх. млијека у ЕУ закаснила, да није утемељена на правилима Европске комисије, те да је БиХ испунила све тражене услове, истакао је министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић.

Босна и Херцеговина 01.09.2015 | 07:15
Шаровић: Хрватска закаснила са жалбом

Он је истакао да се у овом случају ради само о пролонгирању, губљењу времена и завлачењу, те да ће друге земље чланице ЕУ имати и став,

“Делегација БиХ данас борави у Бриселу како би се детаљније упознала о наводима хрватске стране. Осим тога, приоритетно је наше настојање да због узавреле атмосфере обезбједимо да Европска комисија дефинитивно донесе свој став и прије 16. септембра, уколико је могуће наредних пет до седам дана”, истакао је Шаровић.

Он је истакао да Хрватска нема ниједан оправдан разлог за подношење жалбе Европској комисији на одлуку о извозу млијека из БиХ у ЕУ.

“Међутим, мислим да у позадини стоје два разлога. Први је конкуренција бх. млијека. Хрватску ускоро очекују избори, а њихови пољопривредници имају константних проблема. Претпостављам да би им извоз квалитетног бх. млијека унио додатну конкуренцију. Други разлог хрватска страна с времена на вријеме нескривено износи, а ради се о незадовољству што БиХ још није потписала додатни протокол, односно није извршлиа адаптацију Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП)”, додао је Шаровић.

Он је истакао да је прије неколико дана лично хрватској министарки спољних послова Весни Пусић пренио да БиХ није у преговорима са Хрватском, већ да је БиХ партнер ЕУ када је у питању адаптација ССП-а.

“Дакле, са ЕУ водимо разговоре и БиХ има јасну преговарачку позицију. Ми желимо да заштитимо интересе БиХ и нико не треба да нас учи неком свом праву према ССП-у. Споразум се постиже када се уваже интересе обје стране. Дакле, имамо свој глас и свој став по том питању и нико не треба да нам држи лекцију”, нагласио је Шаровић.

Како је додао Шаровић у свом приговору Хрватска је навела да је у БиХ још једном требала доћи мисија из Даблина како би прегледала објекте.

“Према правилима, ми сматрамо да то није потребно учинити и да инспекција из Даблина зна шта и како се једна земља ставља на листу извозница. Стога сам увјерен да ће питање извоза млијека бити ријешено у корист БиХ”, истакао је он.


Шаровић је додао да Хрватска у БиХ извози робу у вриједности од око милијарду евра.

“Она је кључни трговински партнер БиХ и заиста извози много тога, укључујући пољопривредне производе. Ми до сада нисмо ставили никакве баријере и рампе, тако ће, надам се, остати и убудуће. Сматрам да хрватска страна треба високо да поштује то што има земљу која прима хрватске производе и не треба да потежу за таквим мјерама да би спријечили извоз не толико велике количине млијека из БиХ. Толико млијека иде и из Хрватске у БиХ.  ”, истакао је Шаровић.

Он је најавио да ће се о овом питању разговарати прекосутра на сједници Савјета министара БиХ, на којој ће бити поднесена и цјелокупна информација. “Заиста сам потпуно одлучан да штитимо своје интересе, како год то неко назвао. Дакле, заштитићемо своје интересе, али ћемо врло коректно сачекати став Европске комисије”, додао је он.

Он је истакао да разумије захтјеве произвођача и прерађивача млијека који су запријетили блокадом граница уколико се питање извоза млијека из БиХ не ријеши.

“Наредених дана ће надлежне институције разговарати са њима и међусобно ћемо размјењивати информације. У наредна три дана очекујем и сусрет са ентитетским министрима пољопривреде на којем ћемо разговарати о овом питању и договорити се о даљим поступцима”, истакао је Шаровић.

Извор: НН/Вијести.ба

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Исмет

01.09.2015 07:03

Надамо се Саровицу само напред ви сте политицар који ради за народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

крајисник

01.09.2015 07:27

Саровицу, људино постена. Како нису сви, као ти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

монах

01.09.2015 07:28

Мене интересује извоз Виталие из Козарске Дубице..а остало-ко лањски снијег..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Патриота

01.09.2015 07:45

Ништа с Хрватском није ријесено у корист БиХ никад, имамо политицаре само за чувати овце!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едо , Слатина - Тузла

01.09.2015 08:15

Министар Мирко Шаровиц , након Тита једини политичар кога поштујем!

ОДГОВОРИТЕ
Name

гаврило

01.09.2015 08:26

Васковићу,плати порез!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едо , Слатина - Тузла

01.09.2015 08:59

Европска комисија уврстила је четири мљекаре из БиХ на попис оних којима је од сриједе требао бити допуштен извоз у ЕУ јер је раније утврђено како оне испуњавају потребне производне и хигијенске увјете. Ријеч је о мљекарама "Милкос" из Сарајева, "Мегле" из Бихаћа, "Мљекари Ливно" те о "Млијекопродукту" из Козарске Дубице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ратко Слабић

01.09.2015 09:04

Хрватска је Босни велики дусман.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мала

01.09.2015 12:32

Ратко Слабиц-Није Хрватска дусман него Бесна (тако је зову)Пусиц је неспособна цак ни Хрватској није ниста добро уцинила.Сто казе и министар Саровиц, а и избори су на прагу па ето зена покусава да се доказе преко тудјих(БиХ) ледја.