Избјеглице ће у БиХ ући код Бијељине и Требиња

У БиХ постоји солидарност са избјеглицама из земаља Блиског истока. Но, шта ће се десити када и ако дођу надомак бх. територије? Јесмо ли спремни?

Босна и Херцеговина 31.08.2015 | 22:43
Избјеглице ће у БиХ ући код Бијељине и Требиња

На нашој граници још нема избјеглица, но на темељу процјена и ако дође до тога, Служба за послове са странцима очекује највећи притисак на теренским центрима Бијељина и Требиње.

"Реално, ми имамо близу 700 људи које можемо примити ако буду тражиоци азила, али имамо додатне капацитете који се у кратком временском року могу преуредити да би послужили својој сврси", рекао је Изет Низам.

Приједлог службе са странцима је да у складу са очекиваним рутама буду направљени и адекватни прихватни центри. Превентивне радње већ се, кажу, дуго обављају, но избјегава се конкретан одговор на питање каква је судбина избјеглица које евентуално крену ка БиХ.

"Ми ћемо се понашати у складу са међународним стандардима, поштујући своје законе и наравно уважавајући да су ти људи који су се покренули, у великој невољи и да морамо бити дио општег наступа да им се помогне", казао је министар спољних послова БиХ Игор Црнадак.

Сада је питање шта ће пресудити, пошто по важећем Закону о кретању и боравку странаца, странац може улазити у БиХ и боравити на њеној територији с важећом путном исправом у коју је унесена виза или одобрење боравка.

"БиХ има закон и ми ћемо се понашати према томе. Видите да се свака земља бори на свој начин да заустави тај илегални прелазак", изјавила је Мурвета Џаферовић.

Координационо тијело које је прије двије године формирало Савјет министара БиХ тек почетком наредне седмице треба да заврши свеобухватну информацију о стању у БиХ а у вези са избјегличком кризом. Та информација је предуслов за акциони план и све то демантује изјаву министра безбједности БиХ да ће акциони план бити завршен до краја ове седмице.

Надлежни кажу да нису закаснили када је ријеч о превенцији и доношењу акционог плана. Но, сада ће на потезу тек бити Савјет министара па државни парламент. Све би то могло одузети пуно времена, а потпуно други приступ времену имају људи који већину свог дана проведу под отвореним небом.

Извор: Н1

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

зак

31.08.2015 21:20

Ко це доци у ову биједу.Нема рома нема кинеза.Само у БиХ зиве срецни и глупи људи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ми6

31.08.2015 21:40

Ин тхис цоунтрy тхере ис но еноугх ресоурцес фор оур селф, нот то ментион фор рефугеес. Тхеy аре wелцоме то пасс тхроугх Босниа анд Херзеговина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

изете мој

01.09.2015 04:27

Њима не требају прихватни центри, него воде и хране и можеш са њима заједно даље. И мене су протјерали и село запалили. Нико да пита јел треба помоћ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јово

01.09.2015 04:29

Како се не ради о избјеглицанма само втратити назад!

ОДГОВОРИТЕ
Name

УГ

01.09.2015 05:42

Добро испланирано . Мало нам је Дзихадиста у РС па хоће да повећају број .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

01.09.2015 06:16

Јесмо спремни! Па ницу нам нова насеља сто папак Војин Митровиц гради! Треба то неко да попуни!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарко

01.09.2015 06:25

Јел то Војин гради око Сарајева?

Name

Ја

01.09.2015 07:04

Ма сад кад ЕУ понуди Милораду новац за избјеглице вјеруј ми да це да их прими оберуцке! А сто се тице Са., доле гради Клосарац и ујо Цовиц! А за твоју имформацију, добар дио људи из Сирије су православци. Па нецемо ваљда њих одбити!?

Name

сарајево

01.09.2015 13:17

Моземо се и ми прикљуцити њима и заједно наставити пут, побјеци из ове биједе. Ратовали смо, гинули, напустили своје куце после дејтона и сад поново зелим да одем из овог пакла.

ОДГОВОРИТЕ