Од ватрогасаца људи траже и да им изваде зубе из шахта?!

Телефони у београдској Ватрогасној служби не звоне само због пожара. Питали смо се за шта се све грађани обраћају ватрогасцима за помоћ и ево одговора.

Србија 31.08.2015 | 22:37
Од ватрогасаца људи траже и да им изваде зубе из шахта?!

Ватрогасну службу грађани зову и када не гори, али и у многим другим смешним ситуацијама. Не, они нису ту само да гасе пожаре, али нису задужени ни за свакакве прохтеве грађана.

Иако су служба за хитне случајеве, многи позиви им од смеха натерају сузе на очи.

"Било је смешних ситуација, звали су нас људи за свашта. На пример звала нас је жена која је бацила кесу са ђубретом кроз прозор, па је схватила да јој се у кеси налазе једини кључеви од стана, а кеса се закачила на дрво, па да дођемо да скинемо кесу и да јој отворимо стан.

Имали смо интервенцију у једном стану где је унук затворио баку на терасу, а није умео да је отвори, па смо морали да откључавамо стан. Вероватно му се није свидела бака, па ју је закључао.

Био је случај кад је девојка кренула у ноћни провод и понела ђубре да баци, па уместо кесе са ђубретом, бацила торбу са свим кључевима у подземни контејнер", присећа се Дејан Падежанин из Ватрогасно спасилачке бригаде.

Скидање мачака са дрвета и леденица са кровова сасвим су уобичајени наспрам оних ситуација због којих су им се још све суграђани обраћали.

Зову и "зезатори"

Било је и лажних узбуна. Деси се да добију позив, изађу на терен, а пожара нема.

"Свако зна наш број, па деца зову, користе да се зезају, мада ми сваки позив схватамо озбиљно и трудимо да се да на сваки позив одговоримо. Деси се и да зову, па почну да се смеју, онда знамо да је неозбиљан позив.

"Једном нас је старија госпођа звала да 'нашим методама' извучемо мачку испод каде, јер неће да изађе, а треба да је води код доктора. Такође нас је један господин звао да му 'нашим справицама' извадимо протезу из шахта где је испала кад је кихнуо. Било је да нас зове човек и каже да му прокишњава у стану, јер му је лед у олуку, па треба да дођемо да отопимо лед", прича ватрогасац за СрбијаДанас.цом.

Зову нас уместо таксија

Ни старији суграђани нису пасивни, па често од ватрогасаца затраже услуге потрчка или возача.

"Једна бака нас је звала да њу и њеног мужа превеземо 'нашим возилом', како би њих двоје извадили Бус плус картицу, јер је данас последњи дан за вађење. Па су онда исто старије особе звале да им се донесу лекови или храна.", каже наш саговорник.

И онда кад не може ни Хитна

И не само грађани, њих по потреби зове и Хитна помоћ и то у оним случајевима када ни они сами не могу да помогну.

"Ишли смо да износимо особу која је имала преко 200 кг, јер Хитна помоћ да би јој помогла, морала да је одведе у болницу. Пошто то нису могли сами да ураде, звали су нас. Довијали смо се на различите начине, јер то није уобичајена ситуација. Мора да буде безбедно и да се пази да се та особа не повреди. Имали смо случај да су нас исто из Хитне помоћи звали да дођемо да исечемо бурму са отеченог прста. То смо исто радили. Секли смо неким малим брусилицама, јер није могло другачије да се скине", прича он.

Извор: Србија данас

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

...

31.08.2015 16:25

Свака цаст за ватрогасце а да мозда нисте пресутјели када вас даме зовну да се удависе у самоци, јел онда било помоци???...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геограпхy

31.08.2015 16:30

Хаха овај са зубима у сахту је најбољи

ОДГОВОРИТЕ