О жалби Хрватске на извоз млијека из БиХ

Директор Канцеларије БиХ за ветеринарство Љубомир Калаба нада се да ће у уторак, 1. септембра, у Бриселу са европским партнерима успјешно ријешити проблем у вези са извозом млијека.

Босна и Херцеговина 31.08.2015 | 07:30
О жалби Хрватске на извоз млијека из БиХ

Вјерујемо да ће наши партнери у Европској комисији учинити све да се ова прича заврши позитивно за нас, изјавио је Калаба.

Он је рекао да им је потврђено да ће састанка бити, те додао да у Брисел путује са помоћником министра спољне трговине и економских односа БиХ и шефом сектора пољопривреде, прехране, шумарства и руралног развоја при овом министарству Душаном Нешковићем.

Делегација БиХ би у Бриселу требало да разговара са директором Директората за здравље и безбједност хране Бернардом Ван Гетеном о одлуци о обустави извоза млијека из БиХ у ЕУ.

Сада се зна да је Хрватска поднијела жалбу Европској комисији на одлуку о извозу млијека из БиХ у ЕУ, а ја мислим да ћемо на овом састанку разјаснити зашто је то учињено, рекао је раније Калаба.

Калаба је прије неколико дана уложио протестну ноту Делегацији Европске комисије у БиХ поводом одлуке о обустави извоза млијека из БиХ у ЕУ, те најавио да ће затражити састанак у Директорату у Бриселу да би добили објашњење зашто је и под којим околностима повучена раније одобрена листа мљекара у БиХ који могу извозити своје производе.

Он сматра да су процедуре прекршене јер је до 13. августа требало да стигну приговори на одлуку о извозу млијека. Канцеларија је обавијештена да је листа мљекара из БиХ, којима је одобрен извоз у ЕУ објављена 16. јула и да ће постати валидна 26. августа.

Европска комисија је прије неколико дана суспендовала процедуру за укључивање на нову листу произвођача млијека и млијечних производа, коју је доставила БиХ, иако је Хрватска уложила жалбу након истека рока за њено подношење.

Извор: Прес РС

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Ја

31.08.2015 06:22

Људи, ударимо Хрвате тамо гдје највисе боли, по новцанику! БОЈКОТ СВИХ ПРОИЗВОДА као и КОНЗУМА! Ко изда пи...да!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хазим

31.08.2015 12:02

100 посто си у праву.

Name

БиХ

31.08.2015 07:06

Бојкот сви ЦРО производа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Калаба?????

31.08.2015 09:37

Је ли то онај Калаба сто је стимао јавне понуде за куповину рацунарске опреме. Зар тај струцњак, сјецам га се из студенстских дана из Студенског Дома у Недзарицима, јос сједи на том мјесту и ма образа да се јавља по било ком питању за ријец. Зато нам ово и цине. Какав дрзава, такав и однос према њој. ТЗреба прво поцестити своје двористе, а онда критиковати друге....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

31.08.2015 10:50

ГОСПОДА ЧОВИЋ И ДОДИК СУ ДОГОВОРИЛИ ....!!!!!!!!!!!????????????

ОДГОВОРИТЕ
Name

додин ђавољи помоћник

31.08.2015 11:08

Ето Чове извози млијеко, уводи ћирилицу, одустаје од Херцег-босне, код Милета на слави. Он би и нешто посео, само да буде на власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја већ кренуо

31.08.2015 12:39

Ја бога ми јутрос само милкос пијем, неће моја нога у хрватски производ више крочити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Музика

31.08.2015 13:51

Да је здрава конкуренција не би био проблем са страним робама. Али да нам низом административних забрана забране улаз на њихова трзиста а нама да пласирају њихов висак и њихово смеце е то је права политика насих пријатеља. Инаце Тодориц це се снаци јер вец пребацује производњу из Хрватске у БиХ и Србију тако да це ове мјере бит краткотрајне ал како год треба издрзати и срусити монополисте. Насе млијеко је и по цијени и квалитети конкурентно хрватском и кад то поцнемо да цијенимо и да узимамо само оне робе које сами не моземо произвести тад цемо ако ниста обезбиједити стабилан посао за хиљаде насих радника и ојацати насу економију.

ОДГОВОРИТЕ