Анализа СП - атлетика, Пекинг 2015.: Сјајни Кенијци и Усеин Болт!

Свечаном церемонијом у недељу "затворено" Светско првенство у атлетици. За две године у Лондону!

Остали спортови 31.08.2015 | 23:30
Анализа СП - атлетика, Пекинг 2015.: Сјајни Кенијци и Усеин Болт!

Не зову је џабе "краљица спортова"!

Гледаоци у Пекингу, а и они поред "малих екрана", могли су у претходних осам дана (22. – 30. август) да уживају у чарима дугих и кратких пруга, скокова у даљ, па у вис, али и бацања кладива, копља, кугле...

Када се подвуче црта, најуспешнија земља овог Светског првенства јесте Кенија.

Њихови атлетичари освојили су 16 медаља (чак седам златних), а одмах до њих је Јамајка, такође са седам златних медаља, али нешто мање оних сребрних и бронзаних – па је коначан збир 12 медаља!

Збирно, највише медаља освојиле су Сједињене Америчке Државе – чак 18, али с обзиром да се златне медаље више вреднују, САД је тек трећепласирана земља на овом Светском првенству.

Србија се нашла у друштву САМО 43 репрезентације које су освојиле бар медаљу на овом Првенству.

Наша Ивана Шпановић освојила је у петак бронзану медаљу у скоку у даљ, притом оборивши национални рекорд Србије – 7,01!

Одличан је био и Асмир Колашинац који је седми на свету!

Тако је репрезентативац Србије у бацању кугле остварио најбољи пласман у каријери на светским шампионатима бацивши куглу - 20,71 метар.

Ипак, прва звезда 15. Светског првенства у атлетици био је Јамајчанин Усеин Болт.

Иако су га сви отписали, како због повреде тако и због форме Џастина Гетлина, Болт је још једном показао да од њега нема бржег човека!

Након што је освојио златну медаљу на 100, па на 200 метара, популарни "Јуса" је својој Јамајки помогао да дође и до злата у штафети.

Колико су Јамајчани доминантни у "кратким дисциплинама" показале су и даме. Шели-Ен Фрејзер-Прајс освојила је злато на 100 метара, а златна је била и јамајчанска штафета 4x100 метара.

Велики успех направила је и Хрватица Бланка Влашић, која је у 31-ој години поново освојила медаљу и то сребрну, а за радост грађана Босне и Херцеговине побринуо се Амел Тука који је освојио бронзу на 800 метара!

Првенство су обележили и Британац Мо Фарах, који је "узео" злато на 10 и 5 хиљада метара, потом 20-годишњи Американац Кристијан Тејлор, који је замало оборио рекорд у троскоку стар 20 година, млада Холанђанка Дафне Схиперс (злато на 200 и сребро на 100 метара)...

Наравно, не сме се заборавити ни БХ тркач - Амел Тука, који се такође окитио бронзаним одличјем!

Било је и неких врло занимљивих ствари на овом Светском првенству који је обележио и пијани Пољак, лепотице, један камерман, али и спортски коментатор Душко Кораћ.

А за две године, поново у Лондону.

Шта је за вас најјачи утисак овог Светског првенства? Напишите нам у коментарима...

Коментари / 0

Оставите коментар