Половина младих никад није била у иностранству

Половина младих никада није имала прилику отпутовати изван земље. Триште рада мало, конкуренција за радна мјеста превелика.

Босна и Херцеговина 31.08.2015 | 08:21
Половина младих никад није била у иностранству

Абела Пуриватра, сарадник за односе са јавношћу Института за развој младих КУЛТ, за Аенцију Анадолија изјавила је како, на основу истраживања које је провела ова огранизација претходних година, може се закључити да је већина младих у Босни и Херцеговини овога љета, као и ранијих година, била врло активна и покушавала на разне начине да пронађе одређени посао.

КУЛТ се већ 10 година бави питањима и проблемима младих особа у БиХ како би им на тај начин бар донекле покушали побољшати положај у друштву.

"Наше досадашње искуство говори да млади волонтирају, али има и оних који не раде ништа и не траже посао, преко љета сједе и проводе се. Али, наша истраживања показују да је већина младих оријентисана на то да пронађу посао", истакла је Пуриватра.

Оцијенила је како је волонтирање врло важно за стицање искуства које, како је рекла, може бити врло важан фактор на тржишту рада. Ипак, истиче како је велики проблем што врло мали број младих у БиХ уопште путују изван земље с циљем проширења знања и стицања нових квалификација.

"Наша досадашња истраживања су показала да млади у БиХ заиста немају новца за путовања. Имамо и податак који каже да преко 50 одсто младих у БиХ никада није напустило земљу и да је јако мала мобилност младих унутар саме БиХ", казала је Пуриватра.

Подсјетила је и како је незапослености младих у БиХ међу највишима у Европи, што, како је рекла, довољно говори о томе какво стање влада на тржишту рада у БиХ. Истакла је како је конкуренција за радна мјеста врло висока у цијелој БиХ, посебно за младе особе.

"Наши подаци показују да је чак 67,1 посто младих у БиХ незапослено. Јако је велика конкуренција на тржишту рада, и јако често се деси да се на један оглас пријави јако пуно људи, а међу њима је веома пуно младих", нагласила је представница КУЛТ-а.

На крају је Пуриватра истакла да је врло важно да се млади укључе у рјешавање главних друштвених проблема, јер посједују знање, енергију и квалификације који представљају наду за свјетлију и напреднију будућност БиХ.

Извор: Анадолија

 

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Спаско

30.08.2015 17:29

"Полвина младих никад није била у иностранству" али једном кад оду не враћају се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геограпхy

30.08.2015 17:55

Зато сто није била и не зна како је тамо па мисле овдје је добро и вјерују прицама насих властодрзаца. Онај ко је био у некој западаној земљи зна у каквој рупетини ми зивимо. Ја сам био и и видио како је тамо а како овдје радим на томе да идем тамо за једно годину дана а овдје нека зиве љубитељи Додика, Цовица, Радонцица, Изетбеговица и свих осталих лопова манипулатора, ратних профитера и хускаца. И све ми је једно хоце ли се ова земља распасти или це се укинути ентитети и кантони то је не битно док мафија влада јер овдје мафија има своју дрзаву

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едо , Слатина - Тузла

30.08.2015 21:19

Потписујем од ријеци до ријеци , мрзим када ми трговци дају фискални рацун јер се "трудим" да унистим прорацуне : Града Тузла , Тузланског кантона,Ф.БиХ,Републике Српске,Бецко Дистрикта и БиХ !

Name

Вујо

30.08.2015 18:16

Ако оду и виде како људи тамо зиве и какву будуцност имају па никад се неце хтјети вратити. Ако се и врате бице друге особе ције незадовољство зивотом у насој РС бице јос веце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола озрен

30.08.2015 18:31

Био сам ја и вјерујте ни тамо не цвјетају рузе није то запад прије 30 година.Сад це неко реци немамо ни овде ниста и ти сто то говоре у праву су.Али морају знати да је вани 1200 еура ко код нас 500 км .Посто насе сколе не признају осим ових доктора третирају нас као неписмене.Ко има било ста у својој земљи нек никуд не мрда на западу цес све дати за стан и храну.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ат Никола озрен

30.08.2015 21:08

Не проваљуј се молим те, у Њемачкој храна јефтинија куд и камо него код нас, овај податак само говори о каквој се заосталој средини код нас ради, у 2015. години вецини је врхунац отици једному зивоту у Београд и пијачним даном у Бања Луку. Што прје се пробудимо и престанемо себе лагати, биће нам боље.Док други говоре по четири страна језика ми се копрцамо у нашем брлогу лажи и биједе и што је најгоре од свега, мислимо да смо паметни и најодабранији на планети земљи.

Name

тити

31.08.2015 04:09

Ниси ти био на западу.

Name

Геограпхy

31.08.2015 13:25

Никола ја познајем насег цовјека који је у Њемацку отисао у мало каснијим годинама па се и разболио и прије времена је пензионисан. Та његова пензија је испод неког њемацког минимума и та Њемацка му плаца стан и резије и мозе бесплатно путовати по цијелој дрзави Деутсцхе бахном или ти њиховом зељезницом. Кад напуни 67 година добити це вецу пензију. И тамо ако хоцес радити мозес себи осигурати пристојан зивот и да негдје одес на одмор а овдје колике су насе пензије колика је најниза пензија у Федерацији 320 КМ у РС није ни 200 КМ и највисе је пензионера са тим пензијама и кога брига од власти. Вецина насих људи је вриједна и зато се снадју на западу радили би и овдје ал нема док се погурају нецији синови остали нек гледају или мозе наци да ради на црно за 300 КМ и кад му не требас ил се разболис сутне те. Ја поцетком 2017. идем у Њемацку а коме је овдје добро сретно му било. А јос се нико са запада није вратио сто му је тамо лосе а овдје боље барем ја нисам упознао

Name

Јулио

30.08.2015 21:09

Никола коментар ти је за десетку,све је тацно сто си рекао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јел то

31.08.2015 06:05

Ја се не слазем...ко хоце радити тај и мозе да зиви на западу и имаце пристојан зивот. Тацно је да паре тамо не падају са неба него се морају мењати насе овдасње навике и запети па зарадити плату коју цес висе од пола дати за дадзбине али ипак ти остаје за пристојан зивот. А овде код нас плате или су никакве или задњих 10 плата морас наплацивати путем суда. Зато ко има било какву сансу да напусти ову вукојебину никако да то не пропусти...сви су тамо отисли и сви кукају а нико се не враца...

Name

БЛ

30.08.2015 21:25

Каквим оцима ми гледамо ове азиланте из Сирије таквим оцима нас гледа Свабо и остали из ЕУ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тачно,

30.08.2015 21:47

А иностранство је и Србија, Хрватска, Црна Гора...

ОДГОВОРИТЕ
Name

хехех

30.08.2015 21:49

Тузно је то сто млади не зеле ни унутар РС да се крецу, да је упознају, вец само остају у свом мјесту, или се везу за неки регионални центар? Засто је то тако? Засто никада нисам видио да је неко из БН ко нема посла отисао у Бања Луку и обратно ??

ОДГОВОРИТЕ
Name

50/50

31.08.2015 06:10

Да овдасња омладина има посла онда би имали могуцности финансирати неко путовање вани или код нас овде. Али посто то није тако и нисмо сви татини ,мамини,од кумова, од родјака итд онда само радимо од јутра до мрака за биједну цркавицу и ако ко себи приусти море једном у 5 година... Ма свако то зив види.