Међународни дан несталих особа

Међународна комисија за нестала лица (ИЦМП) данас ће, у сарадњи са Мрежом за изградњу мира и Удружењем за друштвена истраживања и комуникације, у неколико градова у БиХ огранизовати “Уличне активности” како би био дат нагласак на тему несталих.

Босна и Херцеговина 30.08.2015 | 12:50
Међународни дан несталих особа

Из ИЦМП-а је саопштено да ће се активностима представити “живе скулптуре” које се састоје од инсталација дизајнираних од чланова породица несталих како би представили своје вољене те укључили у дијалог грађане и објаснили значај проблема несталих лица.

Циљ инсталација јесте и да укажу на хитну потребу за проактивним и ефектним дјеловањем власти које би помогло да се оконча патња хиљада чланова породица несталих, наводи се у саопштењу.

Посјетиоци ће бити позвани да потпишу петицију која позива власти на примјену Закона о несталим лицима који је усвојен у новембру 2014. године.

У Сарајеву ће “Уличне активности” поводом обиљежавања Међународног дана несталих бити одржане у Градском парку од 11.00 до 13.00 часова.

“Уличне активности” ће, у недјељу од 11.00 до 14.00 часова бити организоване и у Приједору, Илијашу, Вогошћи, Травнику, Сребреници, Бијељини, Озрену, Мостару и Брчком.

Сличне активности биће организоване и у Београду, Загребу, Пакрацу и Приштини.

Више од 70 одсто несталих лица у БиХ је пронађено, међутим, судбина још 8.000 жртава и даље је непозната.

Од велике важности је да се учини све што је могуће да се настави потрага за особама које се још воде као нестале, наводе из ИЦМП-а.

Коментари / 0

Оставите коментар