Трговао српским заробљеницима?

Бошњачки члан Колегијума директора Института за нестала лица БиХ, Амор Машовић, за вријеме рата развио је уносан приватни бизнис учествујући у илегалним размјенама заробљеника и тијела погинулих српских бораца и цивила, пише Прес.

Босна и Херцеговина 29.08.2015 | 19:20
Трговао српским заробљеницима?

Прес: У посједу нашег листа налази се строго повјерљиви извјештај начелника Управе безбједности Главног штаба тзв. Армије БиХ, Фикрета Муслимовића, у којем је Машовић, тадашњи замјеник предсједника Државне комисије за размјену заробљеника, директно оптужен за самовољно и неовлашћено поступање приликом размјене заробљеника и тијела погинулих.

Саговорници Преса из удружења која окупљају породице жртава и несталих лица из РС, између осталог тврде да овај документ потврђује њихове раније сумње да је контроверзни бошњачки члан Колегијума директора Института за нестала лица БиХ, према њиховим ријечима, стекао баснословно богатство тргујући Србима које су бошњачке снаге заробиле у градовима који су се за вријеме рата налазили под контролом тзв. Армије БиХ!

Машовић самоиницијативно врши размјене заробљеника и тијела, а притом никог не обавјештава. На примјер, приликом размјена 8. фебруара и 9. марта 1993. године нико осим њега није знао број нити имена људи за размјене, као ни критерије размјена.

По основу његове приватне размјене недавно је једна жена српске националности пуштена из војног затвора, а непознато је с ким је размијењена. Само се поуздано зна да је Машовић посредовао у њеном пуштању и одвођењу на Аеродром Сарајево ради размјене - наводи се у извјештају који је Муслимовић доставио својим претпостављенима у Главном штабу тзв. Армије БиХ.

Предсједник Удружења породица несталих лица сарајевско-романијске регије, Милан Мандић, за Прес тврди да његово удружење већ годинама посједује бројне доказе, али и свједочења преживјелих српских логораша, који, како каже, оптужују Машовића да је за вријеме рата узимао новац од Срба у замјену за њихово ослобађање из бошњачких казамата.

Постоје свједоци који су сутра спреми да свједоче да је Амор Машовић од бројних сарајевских Срба тражио паре за њихово пуштање на слободу! Лично познајем жену која је, према властитом признању, за вријеме рата Машовићу дала 5.000 тадашњих њемачких марака за ослобађање њеног мужа из једног од затвора за Србе.

Машовићева "тарифа" је отприлике толико износила за вријеме цијелог рата, а занимљиво је и да се око 350 сарајевских Срба све до данас воде као нестали, иако су уредно евидентирани у архивама бошњачке војске и полиције да су били живи ухапшени и одведени у затвор. Машовића би вриједило питати и за њихове судбине - поручује Мандић.

С друге стране, прозвани Машовић за Пресс тврди да су све размјене које је организовао за вријеме рата биле потпуно транспарентне, те да су се, према његовим ријечима, одвијале под окриљем тадашње бошњачке комисије за размјене.

Не знам шта пише у извјештају који помињете, али гарантујем да је све било потпуно транспарентно. Што се тиче Мандићевих оптужби, ако нешто заиста тврди било би ред да то каже и пред надлежним тужилаштвима. Оптужбе да сам узимао новац заиста не заслужују коментар - каже Машовић.

Извор: Прес РС

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Тузла

29.08.2015 17:25

Сигуран сам да има истине, само немојте парцијално и смишљено износии фрагменте, изнесите све јер Машовић није био сам. У тузли се знало да се за размјену плачало, објема странама. Сви имају имена, па да видимо ћиме се сада баве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрка капа

29.08.2015 20:06

Док су на обје стране храбри ратовали, фукара се богатила...Фукара је била И остала фукара...Дзаба све ал нису имали м.да када је требало..Све су стекли на тудјој несреци И вратице им се ! Њих има на све три стране ал богами су успјели материјално....једу, пију , имају ста хоце ал неце довијека...Мени је наса сиротиња драза без обзира на нацију И вјеру. Волим И то је то..

ОДГОВОРИТЕ
Name

валтер

29.08.2015 20:19

Ре мрка капа , свака част на коментару !

ОДГОВОРИТЕ
Name

сноуден

29.08.2015 20:51

Страсно да не мозе бити страсније и такав гад обнаса јавну функцију у име БиХ. Срамота истрага и суспензија одмах.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коментар

29.08.2015 22:10

Масовица не знам лицно ал сам упознат са оним сто је радио у рату и послије рата. Гледо сам га како прекопава вреце костију које је лицно сам ископавао и вадио из јама сиром БиХ. За ово да је радио несто илегално и за паре не би коментарисо ал знам да нема тих пара за које би ја и помислио да радим његов посо. То сто је он радио многима смета и зато му и пакују сваста ал замислите себе у позицији да 20 година прекопавате људске кости и поалије њиховим најблизима покусавате да објасните ста сте насли од њиховог дјwтwта. С те стране од мене пуно постовање за господина а вјерујте да це се наци и доста Срба и осталих који имају слицно мисљење

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није тако

30.08.2015 05:40

Нецу се слозити као Србин са васим коментаром. Сматрам да је на функцији коју је обављао доста нецасног урадио и према муслиманима као и Србима. Ста је урадио са костима настрадали и гдје је у ста сахрањивао нека тако здраво буде бог це судити, дај бозе у сто скорије вријеме.

Name

коко

29.08.2015 22:18

ја сам за то да се све испита, онај ко је прав нема се цега бојати. Зато је Масовиц и рекао ако има несто нека преда тузиластву...мwдјутим с`обзиром да га оптузује Фикрет Муслимовиц прије це бити да је цовјек невин јер Муслимовиц је одговоран за висе убистава измедју осталог и за убиства зене и суре од генерала Сефера Халиловица. Док су људи гинули и ратовали он је заједно са истим таквим криминалцима са српске стране трговао са зивотним намирницама и другом робом. Ево годинама је недодирљив јер се налази у застити ниста бољег Бакира Изетбеговица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

камелеон

30.08.2015 07:30

Ево само један детаља о наводном поштењу овог лика. У његову канцеларију је својевремено дошао човјек да се интересује за несталог члана породице у Вишеграду. На питање има ли каквих помака у проналаску његовов оца, Машовић му је понудио да му у замјену, да једно НН па нека обави ђеназу и након тога оствари право на новчани додатак за нестале. А кад пронађу његовог оца лако је урадити реексхумацију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

30.08.2015 09:03

Опет нека игра снсд-а. Ако ћемо сада на мак на конац, питајте колико је срба у добоју, прњавору, приједору итд, узимало новца од бошњака и хрвата да их изведу из градова и предају армији бих, и ја познајем 76 особа које су такођер спремне доказати и свједочити о томе, зато немојте се болан више хавтат историје која није јасно записана, позната је још из југославије београдска пропаганда која је много пута фаслификовна како би се наудило једној или другој нацији. И то нису Срби него атеистички комунисти који су рођени ко Срби а сада се нешто буцају ко чувари српства, а послали су на голи оток хиљаде Срба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вирус

31.08.2015 10:33

Е билмезу један, па мора да си и ти несто усицарио у рату цим бранис ову багру, а да су се богатили на јадима других то је јасно.