Жулиан Асанж: Бојим се да ће ме убити ЦИА

Оснивач "Викиликса" Жулиан Асанж је у интервјуу за "Тајмс магазин" рекао да страхује да би га неко могао убити ако напусти Амбасаду Еквадора у Лондону, у коју је ушао 2012. године.

Свијет 29.08.2015 | 16:00
Жулиан Асанж: Бојим се да ће ме убити ЦИА

Асанж је истакао да није изашао на свјеж ваздух и сунчеву свјетлост три године јер је то преопасно за њега.

Моја безбједност би била угрожена кад бих само изашао на балкон. Различити људи су ми пријетили убиством и бомбама, изјавио је Асанж.

Додао је да у случају да изађе из амбасаде можда не би био устријељен, али да би га ЦИА киднаповала или би био убијен нападом дрона. Он истиче да је бројне пријетње нестабилних људи добио због свог контроверзног политичког статуса.

Асанжу је влада Еквадора дала политички азил 2012. године позивајући се на Конвенцију о избјеглицама. Он вјерује да му пријети изручење из Велике Британије у САД, гдје се против њега води истрага због умијешаности с активностима "Викиликса". Такође, пријети му изручење у Шведску због истраге у случају силовања.

У периоду од готово пет година Асанж је без оптужнице задржан у затвору, у кућном притвору и амбасади. Чува га полиција, а то је досад коштало више од 15 милиона евра.

Извор: Кликс

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

xxx

29.08.2015 19:02

И сам Асанж зна да нема правде медју бјелосветским моћницима (оштаплерима)желим му све најбоље да се избори за правду

ОДГОВОРИТЕ