Рехабилитован краљ Петар Други

Последњи југословенски монарх, краљ Петар Други Карађорђевић правоснажно је рехабилитован, сазнају "Новости" у Вишем суду у Београду. Како је потврђено за наш лист, решење о рехабилитацији донето је још 10. јула, али се чекао законски рок од месец дана да ли ће бити жалбе на ову одлуку.

Србија 29.08.2015 | 14:17
Рехабилитован краљ Петар Други

Пошто жалби није било, краљ се може и званично сматрати неосуђиваним. Он је уједно и последњи Карађорђевић коме су враћена грађанска права, част и углед.

Заступник престолонаследника Александра, Ђорђе Ђуришић очекује да ових дана добие и званично правоснажно решење о рехабилитацији:

- Тужилаштво је одмах рекло да се неће жалити, па смо знали да ће краљ и формално бити рехабилитован ове јесени, али нисмо знали тачан датум. Почетком септембра ћемо један примерак решења о рехабилитацији доставити Агенцији за реституцију. Тако ће поступак одлучивања о нашем захтеву за повраћај имовине наследницима Карађорђевића моћи да се настави.

Захтев за рехабилитацију краља Петра и његовог сина Александра заступници породице поднели су 2. фебруара ове године. Рехабилитација је била судска, а не законска. То значи да суд није морао да одлучује да ли су испуњени законски услови за рехабилитацију, већ само да донесе решење, будући да су законом из 2001. Карађорђевићи већ рехабилитовани. Те године је укинут Указ Председништва Президијума Народне скупштине ФНРЈ од 8. марта 1947, којим је породици Карађорђевић одузето држављанство и имовина. Указ је потписао др Иван Рибар, лични пријатељ Јосипа Броза Тита.

Престолонаследник Александар рехабилитован је први, одлуком судије Предрага Васића, 8. јула. Само два дана касније, судија Снежана Савић Сабљић донела је и решење о рехабилитацији његовог оца. Ова одлука до данас није обелодањена јер су заступници породице чекали да постане правоснажна.

ПРИНЦЕЗА ЈЕЛИСАВЕТА: ПОБЕДИЛА ПРАВДА

Коначно је достигнута правда, прва је реакција кнегиње Јелисавете Карађорђевић, кћерке кнеза Павла, на вест о рехабилитацији краља Петра: - Време је било да сви Карађорђевићи буду рехабилитовани. И сама сам проглашена криминалцем са 11 година, а брат и ја смо рехабилитовани прошле године. Сада је време да заборавимо прошлост и да идемо даље. Победа правде је најважнија у једној земљи која претендује да буде мудра демократија.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

контрапункт

29.08.2015 12:43

Чињеница је да су побјегли из земље кад је била нападнута. Тачка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ван Гогх

29.08.2015 13:28

Јели ти знас сигурно да су побјегли, да ти није мозда онај сепо ледени лицно исприцао, или си уцио из Историје-Повијести??

Name

Да Винци

29.08.2015 14:47

РЕ ван гогх: Наравно да није побјего, борио се од првог до задњег дана на првој линији фронта.

Name

раде

29.08.2015 13:17

Нама је једини спас од геј енклаве из Ватикана да се вратимо монарији!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПС

29.08.2015 14:44

Хоце ли вратити , насе злато ?

ОДГОВОРИТЕ