Подеране заставе добродошлица у БиХ

У Босни и Херцеговини има 85 граничних прелаза. Замјерка на то како су уређени, односно да су неуређени, како на њима нису адекватно истакнута државна обиљежја, те да су на појединим прелазима заставе на пола копља, згужване, а на појединим чак и подеране, изнесена је и у парламенту БиХ током посљедње сједнице Представничког дома.

Босна и Херцеговина 29.08.2015 | 10:05
Подеране заставе добродошлица у БиХ

Шефик Џаферовић, посланик у Представничком дому, затражио је од Савјета министара БиХ информацију о томе ко одржава граничне прелазе, те одговор због чега нису истакнута државна обиљежја на граничним прелазима и због чега заставе нису адекватно постављене.

"Посебно ме занима ко је одговоран и надлежан за истицање државне заставе на граничним прелазима, њен изглед и стање у којем се налази. У задњих неколико година редовно, кад прелазим државну границу БиХ, доживим непријатност када погледам како изгледа и у каквом је стању застава земље на многим прелазима", рекао је Џаферовић.

Истиче да је на једном граничном прелазу застава БиХ истакнута на зарђалом јарболу, поцијепана, спуштена, спала на пола јарбола и ослоњена на неки грб који је већ зарастао.

"То је тужна и срамна слика стања и обиљежја БиХ и првог утиска који се добија када се улази у БиХ", рекао је Џаферовић у парламенту БиХ и тражио да о стању на граничним прелазима буде обавијештен парламент.

Драган Мектић, министар безбједности у Савјету министара БиХ, рекао је да то није надлежност овог министарства, а ни Савјета министара, те да је надлежност бриге о граничним прелазима у БиХ дата Управи за индиректно опорезивање БиХ.

"То питање треба њима поставити. Они газдују", рекао је Мектић.

Ратко Ковачевић, портпарол Управе за индиректно опорезивање БиХ (УИО БиХ) истиче да је одлуком Савјета министара БиХ из 2009. године дато у надлежност Управи за индиректно опорезивање одржавање граничних прелаза.

"У складу са Правилником о организацији Управе и систематизацији радних мјеста, формиран је посебан одсјек за управљање и одржавање објеката УИО и граничних прелаза. Подсјетићу да у БиХ постоји укупно 85 граничних прелаза, од тога су 22 за погранични саобраћај, што значи да на њима нема службеника УИО, већ само Граничне полиције БиХ", објашњава Ковачевић.

Истиче да на годишњем нивоу, УИО у буџету има на располагању укупно 199.000 КМ за инвестициона и текућа одржавања свих објеката Управе, а укупно их је око 500.

"У складу са заиста ограниченим расположивим финансијским средствима као и ограниченим бројем запослених на одржавању објеката, пружа се максимум у смислу одржавања истих", додаје Ковачевић.

Наглашава да није наведено о којем се граничном прелазу ради, када је у питању "подерана застава", те да представници УИО обилазе граничне прелазе, али да би требало и да радници, ако имају проблем или ако им нешто фали, о томе да обавијесте надлежне.

Извор: Независне новине

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Уна

29.08.2015 09:13

Подерана држава па тако и заставе. Нека ви политичари имате довољно за вас, ко државу шљиви, нека ви имате цилиме од свиле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxx

29.08.2015 20:11

Како је на брзину измислили, тако је и на брзину заборавили... То је оно као турбо-фолк пјесме... ОБАВЕЗНО ПРЕСЛУШАТИ САМО ЈЕДНОМ.

Name

Зоран

29.08.2015 11:02

Битно је да заставе РС лијепо изгледају за ове друге ко мари.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

29.08.2015 11:29

Свака цаст

Name

за Зорана

29.08.2015 12:00

Кад си задњи пут прелазио границу у Градишци па да видиш подеране заставе.Не наслаџујте се на све.

Name

Тамни Вилајет

29.08.2015 14:33

Зарђала држава, зарђао јарбол, подерана застава - права слика "немогуће, нежељене, наметнуте...итд" назови државе. Никада неће бити боља јер таква држава са таквим симболима изнуђена, наметнута, неодржива... Прије ће неке нове државе ту настати, него ће оваква, једино по вољи муслимана , опстати! Што прије схвате, агонија ће трајати краће...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

29.08.2015 15:40

Па одговоран је Нато за заставе, они су је и измислили и направили зато није ником ни стало до ње.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сс

30.08.2015 09:10

Овај Ковацевиц прица небулозе из простог разлога сто се у овој институцији гледа само како узети паре,а да се ради или унапредјује слуба нема нити помена о томе.Када це Ковацевицу да одговарају они који се застицени као медједи јер су у криминалу и корупцији огромних размјера а нико ниста не подузима,а сто је најтрагицније све се зна.

ОДГОВОРИТЕ