Платини поручио Балкану: Искоријенићемо хулиганизам!

Председник УЕФА Мишел Платини јасно поручио да Европска кућа фудбала нема толеранцију према случајевима насиља на утакмицама. "Нећу о ФИФА, ово је конференција за новинаре УЕФА!", поручио.

Фудбал 29.08.2015 | 18:45
Платини поручио Балкану: Искоријенићемо хулиганизам!

УЕФА је одавно заузела чврст став да хулиганима нема места на стадионима. Међутим, иста та УЕФА има двоструке аршине према "извођачима насилних радова" на утакмицама. Према Србији је најоштрија.

Мишел Платини, међутим, поручује да је искорењивање хулиганизма једно од најтврђих опредељења Европске куће фудбала.

"Радимо све што је у нашој моћи да искоренимо хулиганизам у Источној Европи, посебно на Балкану. Није лако изаћи на крај са тим стварима. Немамо толеранцију, кажњавамо виновнике инцидената, али резултати нису увек какви желимо да буду", истакао је председник УЕФА Мишел Платини на конференцији за медије у Грималди форуму у Монте Карлу пар сати након што је окончан жреб за групну фазу Лиге Европе.

На стадионима у земљама бивше Југославије (а и шире) виђене су многе ружне сцене протеклих година - у Србији се догодио "случај дрон" у режији Албанаца, у Подгорици је голман Русије Игор Акинфејев погођен бакљом, у Хрватској "свастика", познате су оне сцене из Италије (и у случају хрватских и у случају српских "навијача" - хулигана), у БиХ су газили заставу Израеала пред меч у Зеници...

Платини није желео да говори о изборима за председника ФИФА (планирани за фебруар наредне године).

"Избори су за шест месеци. У јулу сам рекао да ћу се кандидовати. Али, ја сам овде у улози председника УЕФА и овде говоримо искључиво о томе. Знам да су многи због тога дошли на конференцију за новинаре, али има времена за причу о ФИФА. Сада не!", јасно је поручио Платини.

Рекао је, међутим, да ће се сигурно повући са места председника УЕФА 2019. године и да се неће поново кандидовати на то место када му истекне мандат. Наравно, ако изгуби у борби за фотељу председника ФИФА.

Први човек УЕФА сматра да је повећање броја репрезентација-учесница на Европском првенству, са 16 на 24, прави потез европске куће фудбала.

"Одлична одлука за фудбал, идеална шанса за репрезентације које до сада нисмо имали прилику да гледамо на највећој сцени. У Француској ћемо, сигуран сам, имати сјајан турнир, са 24 веома јаке репрезентације. Такође, чињеница да се квалификциони мечеви играју током целе недјеље утицала је на популарност, као и импресивну ТВ гледаност. Мислите да је ЕУРО 2016 далеко? Е, па рећи ћу вам да смо до сада имали више од 11 милиона захтева за улазнице. Морате признати да то није лоше", кроз осмех је рекао Платини.

Коментари / 0

Оставите коментар