Ћопићев „Агрокоп“ тужио Шећерану!

Фирма “Агрокоп експорт импорт” Бањалука која је била блокирана као имовина Зорана Ћопића, једног од сарадника нарко-боса Дарка Шарића, покренула је судски спор за наплату осам милиона марака од бијељинске Фабрике шећера, преноси портал ЦАПИТАЛ.

Република Српска 28.08.2015 | 18:38
 Ћопићев „Агрокоп“ тужио Шећерану!

У Окружном привредном суду у Бијељини данас је одржано припремно рочиште на којем „Агрокоп“ од Фабрике шећера потражује 8.167.006 КМ на име „неизмиреног дуга који је проистекао из периода 2010. и 2011. године када је “Агрокоп”, као већински власник, инвестирао значајна средства у санацију и ревитализацију бијељинске шећеране“.

Адвокат “Агроцоопа” Фаик Мухић образложио је да је “Агроцооп” током 2010. и 2011. године вршио интензивна улагања у фабрику која је тада изашла из стечајног поступка и која није имала текућа обртна средства, а требало је да се припреми за кампању производње шећера. Кампањи производње шећера из шећерне репе претходио је ремонт постројења која нису радила пуних 17 година.

“Тужитељ је средства за санацију и реконструкцију фабрике позајмио од пословног партнера ЗЗ “Јанковци” из Хрватске, користио је властита И средства банака”, нагласио је Мухић.

Мрђен: Ћопић је искључен у сваком смислу

Директор бањалучког „Агрокопа“ Љубо Мрђен тврди за ЦАПИТАЛ да је оснивач и власник ове фирме „Агрокоп“ Нови Сад. Што се тиче имовине и власништва Зорана Ћопића, Мрђен каже да он сада нема ништа са бањалучким „Агрокопом“ и да је искључен из цијелог овог поступка у сваком смислу.

Међутим, из судског поступка које је претходних година вођен против Ћопића јасно је видљиво да је Агрокоп његово власништво, а тужилаштво је детаљно објаснило шему „прања новца“ преко ове фирме и улагања у Фабрику шећера.

На данашњем рочишту у Бијељини, представник Фабрике шећера и донедавни вршилац дужности директора Мехо Фафулић у цјелости је оспорио тужбени захтјев, истичући да је “Агрокоп” у 2010. години инвестирао новац у санацију фабрике на основу ранијег писма намјере и на основу плана реорганизације стечајног дужника, те да је то, уствари, била и обавеза “Агрокопа”, као стратешког партнера.

“Не ради се о цифри од 8.167.000 КМ, јер је у међувремену извршено поравнање на износ од 6.183.415 КМ, коју такође оспоравамо”, изјавио је Фафулић, предложивши да се проведе вјештачење, како би се утврдиле коначне обавезе тужиоца и туженог.

Судија Божана Гужвић прихватила је приједлог обје стране да се изврши вјештачење приложене књиговодствене документације, аналитичких картица и извода отворених ставки.

Главна расправа заказана је за 23. октобар ове године.

Шарићеве фирме

Бањалучки Окружни суд је још 12. маја 2011. године донио решење о блокади новоутврђене имовине Зорана Ћопића, једног од сарадника нарко-боса Дарка Шарића, којме је раније привремено заплијењен дио имовине вриједне више од 20 милиона марака. На основу тог рјешења забрањено је располагање и продаја имовине предузећа „Агрокоп“ из Бањалуке и Шећеране из Бијељине, која су у Ћопићевом власништву.

У судском поступку специјални тужилац Слободан Ћелић је као доказ представио и шему новчаних трансакција између „Агрокопа“ Бањалука и зависних предузећа која су у саставу „Агрокопа“ Нови Сад, а чији је већински власник био Ћопић.

„Из ове шеме може се видети да је „прљав“ новац који је легао на рачуне бањалучког „Агрокопа“ даље пребациван из оф-шор компанија на рачуне других предузећа у Србији. После тога тај новац је мешан са „здравим“ новцем, а потом је био враћен у бањалучки „Агрокоп“, који је затим тај новац даље улагао у привредне токове Републике Српске“, појаснио је Ћелић на суђењу.

Он је раније рекао да су оф-шор компаније из којих је легао новац у „Агрокоп“ Бањалука биле у власништву браће Дарка и Душка Шарића.

(Цапитал)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Лубура

28.08.2015 20:49

Недај се Цопа брате...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брод

28.08.2015 20:52

На вријеме тужено док је још мафија на власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТЕВАН ВЈЕТРОВИТИ

28.08.2015 22:14

Е ТАКО ЈЕ ТО КАД СЕ "ГАЗДАМА ТЕРИТОРИЈЕ" НЕ ПЛАТИ "ПИНКА" КОЈА ЈЕ ДОГОВОРЕНА...САДА ЈЕ ТО ГОТОВО НЕМОГУЋА МИСИЈА

ОДГОВОРИТЕ