Пјевачица је нови министар труизма Грчке

Грчка премијерка и предсједница Врховног суда Василики Тану именовала је данас чланове прелазне владе Грчке, чији се грађани спремају за превремене изборе слиједећег мјесеца, већ треће изборе од почетка године.

Свијет 28.08.2015 | 16:32
Пјевачица је нови министар труизма Грчке

Тану (65) је синоћ положила заклетву и преузела дужност од премијера Алексиса Ципраса, који је прошле недеље поднио оставку, само седам мјесеци од почетка четворогодишњег мандата, пренијела је агенција АП.

Мјесто министра финансија у прелазној грчкој влади је додељено Јоргосу Хулијаракису, академику који је био члан грчког преговарачког тима на састанцима са кредиторима, док је популарна поп пјевачица Алкистис Протопсалти именована министарком туризма.

Очекује се да ће нови избори бити заказани за 20. септембар.

Резултати данас објављене прве значајније анкете послије Ципрасове оставке показују да ће на предстојећим изборима Коалиција радикалних лијевих снага (Сириза) Алексиса Ципраса имати позицију најјаче партије, али већина бирача сматра да је он донио погрешну одлуку тражећи нови мандат.

Сиризу је на скорим изборима спремно да подржи 23 одсто анкетираних, наводи се у истраживању јавног мњења компаније "ПроРата" објављеном у дневнику "Ефемерида тон Синдактон".

На другом мјесту је конзервативна Нова демократија (НД) са 19,5 одсто поверења бирача, док су по популарности иза ње ултрадесна Златна зора (Хриси авги) са наклоношћу 6,5 одсто испитаника и Комунистичка партија Грчке, коју би подржало пет одсто гласача.

За Свегрчи социјалистички покрет (ПАСОК) гласало би 4,5 одсто, за Потами (Реку) четири одсто а за новоформирано Народно јединство (Лаики енотита) које се отцепило од Ципраса, 3,5 одсто, од укупно 1.000 анкетираних.

Могући партнери Сиризе - Независни Грци, по анкети, неће прећи цензус од три одсто потребан за улазак у парламент, јер су добили тек два одсто повјерења.

Према том истраживању, 64 одсто Грка вјерује да је Ципрас погријешио тражећи нови мандат, док 68 одсто сматра да Грчка треба да остане у зони евра по сваку цијену, чак иако то подразумијева даље рестриктивне мјере, преноси Ројтерс.

"Одговори на ова два питања намећу закључак да би пријевремени избори могли да коштају (бившег) премијера и Сиризу", наводи грчки лист.

Ципрас је подио оставку 20. августа, након чега је предсједник Прокопис Павлопулос - како је предвиђено Уставом, тродневни мандат за формирање владе поверио лидерима НД Вангелису Мејмаракису и Народног јединства Панајотису Лафазанису, али они нису успјели да се договоре са другим странкама о формирању владе.

Није успио ни накнадни покушај Павлопулоса да формира владу националног јединства, због чега је мјесто вршиоца дужности предсједника владе до превијремених парламентарних избора повјерено Василики Тану, првој жени на месту премијера у Грчкој.

По Уставу, предсједнику једног од три највиша суда у Грчкој повјерава се мандат за вођење прелазне владе, а челна места два суда била су упражњена, известила је агенција АНА.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Монсињор

28.08.2015 17:25

Алтруизма? Тај ресор има само у Грчкој

ОДГОВОРИТЕ