Вујошевић: Остајем, док ме не избаце!

У интервјуу недељнику "Време", тренер кошаркаша Партизана Душко Вујошевић говорио о тешком стању у којем се клуб налази, о несразмери у финансирању Партизана и Звезде...

Кошарка 29.08.2015 | 13:15
Вујошевић: Остајем, док ме не избаце!

"Остајем у Партизану док ме не избаце", једна је од главних порука тренера кошаркаша Партизана Душка Вујошевића у интервјуу недељнику "Време", прецизније у разговору са књижевником и великим навијачем црно-белих Божом Копривицом.

Кошаркашки клуб Партизан је, вероватно, у најтежем периоду од оснивања. Беспарица која је погодила клуб огледа се у одливу квалитетних играча, одустајању од учешћа у Еврокупу, а још није познато са каквим ће тимом црно-бели у наредну сезону. Уз све то, из клуба је после много година отишао председник Предраг Саша Даниловић.

Вујошевић, међутим, не жели да оде, да одустане.

"Сигурно је да постоји жал што је више квалитетних тимова Партизана врло кратко трајало заједно и што су лако и јефтино продати. Сигурно је да постоји и страх од излагања са једним нејаким тимом на све оне људе које смо годинама добијали који су жељни 'крви' и освете. Када је све то негде помешано, стоји онда и једна моја обавеза да останем на неком свом нивоу и да не идем испод њега. То је обавеза због које је Фишер престао да се бави шахом. Вероватно није могао да поднесе да стално буде на шампионском врху", рекао је Вујошевић.

Он истиче да је захвалан навијачима на подршци и да га управо то обавезује да настави даље.

"Пуно је боље, корисније, када радим. Дешавало ми се, када нисам радио, да просто устанем и не знам шта бих, сви оду на неки посао. Вероватно сам се већ и овердозирао кошарком, али осећам да то није нешто што радим да бих живео, већ и да је мој смисао живота уткан у то. Сигурно".

Вујошевић је поновио став да садашња власт жели да угуши КК Партизан, пре свега због његових критика, и истакао да је "однос новца који реално добијају Црвена звезда и Партизан, несразмерно већи на страни Црвене звезде".

Због тога је, додаје, био у обавези, и као председник Спортског друштва Партизан, да јавно говори о томе, указује на ту несразмерност.

Од тада су и почели сви проблеми, каже Вујошевић.

"Сведени на Гаспром (НИС), чије је спонзорство мање од пореског дуга, практично остајемо без средстава за финансирање. Данас, нажалост, у врхунском спорту без великих пара нема резултата. Ми остајемо тотално без пара, играчи су примили три плате од десет за целу сезону. Вероватно је била нека интенција да се тим распадне и да оду сви, као што је Гагић отишао усред сезоне и вероватно су били изненађени што се тим борио до последњег даха", истакао је тренер Партизана.

Вујошевић тврди и да је потом из врха власти почела прича о томе да, док је он тренер, неће бити спонзорстава у КК Партизан. То је, додаје, довело до лоших односа унутар клуба.

"Углавном, један клуб као што је КК Партизан - који је био инсистуција на светском нивоу, произвео највише играча за НБА лигу последњих година, произвео толико играча репрезентације која је правила толико успеха, толико пута се пела на тај балкон - практично се уништава", каже он.

После пораза од Цедевите у полуфиналу АБА лиге и неучешћа у Евролиги, Партизан је, додаје Вујошевић, био приморан да без пара прави резултат, а онда из тог резултата да произведе "нешто мало пара за ту сезону, па да прода играче како би се буџет некако закрпио".

"Уместо да буде обрнуто! Да материјална средства буду база за прављење резултата... Треба да се успостави систем финансирања врхунског спорта, мером пореских олакшица, олакшица онима који дају донације, који дају спонзорства за спорт, културу, здравство, да се мотивишу људи који имају вишак пара да те паре дају у спорт. Да од тих неких фондова, од локалне смаоуправе идт. да се одређене паре деле према резултатима, да се направи ранг-листа најзначајнијих спортова и клубова који у њима праве најбоље резултате, па на основу тих резултата да се деле средства... А не овако - на основу личних симпатија за кога навијаш или ко прича против тебе или ко не прича против тебе, да паре, као да су твоје, дајеш или узимаш".

Вујошевић је истакао да је Звезда "увек, осим једно годину-две, имала бољи третман државе".

"Друга је ствар што нису могли та средства да искористе на прави начин. Они нису имали довољно времена и стрпљења кад је у питању једна личност - тренер", додао је.

Вујошевић је рекао да су финансијски проблеми изазвали несугласице унутар клуба, а о својој будућности је рекао:

"Остајем у Партизану док ме не избаце".

Постоји и та могућност?

"Наравно да увек постоји та могућност. Да ли ће то бити сад на овој скупштини или на некој наредној... Нико није вечан...".

Коментари / 0

Оставите коментар