Никола Шаиновић неће поново у политику

Некадашњи потпредседник Владе СРЈ Никола Шаиновић, који се у уторак увече из Стокхолма вратио у Србију након одслужене две трећине казне по пресуди Хашког трибунала, рекао је да се неће поново политички ангажовати.

Србија 28.08.2015 | 07:57
Никола Шаиновић неће поново у политику

Шаиновић је, стигавши у Србију, за београдске медије рекао да ће му бити потребно време да се привикне на слободу, као и да је током претходних 12 година имао врло тешких тренутака, а да је један од њих била смрт Слободана Милошевића.

"Први је сигурно мој разговор с тужиоцем, да видим шта он хоће... Други је смрт Слободана Милошевића, која ме је изузетно потресла. Тада сам схватио и да ће на нас, на моју групу, пребацити све оно што се њему стављало на терет и да ће наша пресуда заправо бити копија његове", рекао је Шаиновић за "Курир".

Шаиновић је испричао да је Милошевић формирао тим у којем су били и Сретен Лукић, Владимир Лазаревић и Небојша Павковић, с којима је био у контакту и у Хагу.

"Ми смо ратни другови, а то су најближи пријатељи. У Хагу смо једни другима били подршка. Цела та група је, када су почела суђења, деловала конструктивно. Били смо на функцијама за које смо знали какву одговорност носе и били смо је свесни", рекао је Шаиновић у разговору за "Политику".

Као један од психолошки најтежих тренутака у Хагу Шаиновић је навео разговор с тужиоцем који је, како каже, ипак за њега донео важан резултат, јер оно што је рекао није ушло у колизију касније у процесу, ни са сведоцима у поступку против Милошевића, нити је у пресуди било употребљено против њега или осталих из тима.

"У оптужници је било наведено 968 имена жртава из различитих инцидената, а на крају суд ме је осудио за један догађај у којем је настрадало деветоро људи", рекао је Шаиновић.

Упитан да ли ће се поново политички ангажовати, Шаиновић је одговорио да неће, оценивши да је стање у Србији пролонгирање дубоке кризе.

"Представници садашње власти су ушли у решавање статусног питања. Не може се из те борбе изаћи неогребан, али се мора изаћи", поручио је Шаиновић.

На питање како су према њему поступали током издржавања казне, он је одговорио да су Холандија и Шведска социјално одговорне државе, с високим стандардом и да су такви и стандарди у затворима, као и да за све то време није имао ниједан конфликт.

Шаиновић је поручио и да је сада срећнији него икада у животу, јер је ноћ преспавао у својој кући и јер се, после деценије, састао с породицом и пријатељима.

Шаиновић се предао Трибуналу 2. априла 2002. године.

Правоснажно је осуђен на 18 година затвора, док је првостепеном пресудом био осуђен на 22 године.

Хашки трибунал је осудио Шаиновића за злочине против човечности и кршење закона и обичаја ратовања на Косову од 1. јануара до 20. јуна 1999. године.

Коментари / 0

Оставите коментар