ЛЕ: Воша напустила Европу, испраћена аплаузима!

Фудбалери Војводине опростили су се од овосезонског учешћа на међународној сцени новим поразом од чешке Викторије: екипа из Плзења је, после 3:0 на свом терену, у реванш мечу плеј-офа савладала "Вошу" у Новом Саду са 2:0, па је укупним резултатом 5:0 прошла у Лигу Европе. Екипа тренера Златомира Загрочића је, међутим, и поред тако убедљивог пораза награђена аплаузима публике на стадиону "Карађорђе". Аплаузима који су дуго трајали, јер је дуго трајала и радост публике због летошњих успеха, попут елиминације Сампдорије, а притом су и играчи Војводине храбро играли у реваншу, све време нападајући јачег од себе.

Фудбал 27.08.2015 | 23:15
ЛЕ: Воша напустила Европу, испраћена аплаузима!

Воша је у потпуности била надиграна у Чешкој, а само су бравуре голмана Жакуле успеле да је спасу и убедљивијег пораза. Ипак, нико у клубу са стадиона "Карађорђе" није помишљао на предају пред реванш, прижељкујући чудо попут оних несвакидашњих 4:0 против Сампдорије у претходном колу, и то на гостовању у Италији. Чуда није било, али је било таман толико залагања, од почетка до краја, да се оно награди. Громогласно.

Прво полувреме: Воша константно нападала, пресудио јој аутогол
И поред суспендованог Станисављевића, једног од лидера тима, прилично офанзивно је почела Воша реванш. Иванић је предњачио у продорима, па је већ у прва три минута домаћин двапут припретио репрезентативном голману Чешке Козачику. Његова правовремена истрчавања спречила су шутеве у последњи час, али су и најавила како ће се, у већем делу, одвијати овај сусрет.

Ипак, Козачик је у првих десет минута чак двапут покушао да "украде време", што је изазвало бурно негодовање домаће публике, а он је често био у центру пажње, јер је Војводина константно била у нападу.

Ожеговић је тако у 12. минуту за делић секунде закаснио на центаршут са десног крила, па је његов покушај да главом промени резултат био неуспешан, док је у наредној акцији домаћих двапут шут екипе Златомира Загорчића био изблокиран у казненом простору.

Тек у 15. минуту Жакула је имао посла, одбранивши шут Рајторала са 15 метара, где је остао "заборављен" после продора саиграча Хрошовског по десном крилу и "повртне" која је уследила. Није прошло дуго, а Викторија је повела, иако се испрва чинило да ће се десити нешто потпуно другачије.

Напад који је лепим додавањем Бабић претворио у одличну шансу, омогућио је 20-годишњем Иванићу да у 19. минуту утрчи с леве стране у шеснаестерац гостију, а онда је уследио шут после ког је лопта погодила даљу стативу. И, када се учинило да "гол виси у ваздуху", да је Војводина веома близу вођства, уследио је шок: Лимберски се у наставку поменуте акције домаћих пробио по левом крилу, додао Ванеку који је центрирао, а голман Жакула лопту одбио право у ноге дефанзивца Ђурића, који је несрећним случајем постигао аутогол.

Примљени гол није спречио Загрочићеву екипу да настави са офанзивним наступом, но два наредна њена покушаја, шутеви Максимовића и Василића, била су блокирана. Жеља није била спорна код играча Војводине, али нестрпљење им је отежавало посао. На пример, Ожеговић се у финишу првог полувремена љутио на Бабића, који му је узео лопту у лепој ситуацији у којој се нашао у 37. минуту, па онда отишао у десну страну и погодио спољни део мреже. Био је то само један од три, четири случаја у којима су играчи Војводине, из жеље да постигну гол, доносили погрешне одлуке, но залагање које су показивали - константно је изазивало аплаузе публике. Таква је и била завршна сцена првог дела игре, када су навијачи поздравили своје љубимце који су се упутили у свлачионицу.

Друго полувреме: Аплаузи и Војводини и гостујућим навијачима
Са великим резултатским заостатком, 0:1 у овом реваншу, а 0:4 укупно, Војводина је ушла у друго полувреме жељна да се достојанствено опрости од евро-сцене. И, наставио је Загорчићев тим са нападачким акцијама, силно желео да позитивним резултатом оконча последњи наступ у квалификацијама за Лигу Европе. Ипак, сви уводни напади у другом делу утакмице, као и сви из првог, завршавани су без да се мрежа екипе из Плзења затресла.

Кад год би Воша дошла на корак од шансе за погодак - реаговало је искуство супарника. Било да је голман истрчавао и на 40 метара од свог гола, како би спречио контранапад, било да су се дефанзивци наизглед "нитокуд" појављивали и отклањали опасност. На другој страни терена као да је било "све у реду" - али само до тренутка када је Викторија додала гас. Учинила је то у 60. минуту, када се Копиц лако пробио по левој страни, додао у средину до Дуриша, који је рутински, слањем лопте у горњи десни угао гола шутем са седам, осам метара, донео 0:2 гостима. Но, иако је тада и најоптимистичнијим навијачима Војводине постало јасно да је ово последњи меч "лала" на међународној сцени у овој сезони, читав стадион "Карађорђе" одзвањао је аплузима. Публика је, једноставно, награђивала труд домаћих играча, а није их кудила за резултат.

Уз аплаузе су награђивани и уласци младих играча, Зоћевића и Радовића, као и нови, готово непрестани покушаји да се затресе мрежа Чеха. То што су ти Чеси били бољи, што су за две класе искуснији услед два недавна учешћа у Лиги шампиона и три учешћа у Лиги Европе, није било "оправдање", па су Вошини млади играчи све време покушавали да, колико су у могућности, промене резултат.

Међутим, када је у 77. минуту гост узео лопту, пуна два минута трајало је додавање фудбалера Викторије, који нису нападали већ просто - "нису дали" лопту ривалу. То је неке навијаче натерало да на "Карађорђу" зазвижде, али брзо се вратила подршка Војводини, и то чим је дошла у посед.

А подршку, и то читавог стадиона, добило је 150 навијача Викторије, јер су у 86. минуту развили огроман транспарент "Косово је Србија", што је наишло на опште одобравање присутних. На крају, аплаузи су били упућени - свим актерима на терену. Војводини због борбености, гостима због квалитета и заслуженог проласка даље.

Коментари / 0

Оставите коментар