ЛЕ: Партизан може у групу с Борусијом, Ливерпулом и Монаком!

Црно-бели се тренутно налазе у четвртом шеширу и чекају расплет последњег квалификационог кола како би напредовали у трећи.

Фудбал 27.08.2015 | 23:30
ЛЕ: Партизан може у групу с Борусијом, Ливерпулом и Монаком!

Нема ништа од Лиге шампиона, али биће Лиге Европе за Партизан. Другу сезону узастопно. Црно-бели ни пету годину заредом нису успели да се пробију до најквалитетниег такмичења под окриљем УЕФА, па им као утешна награда остаје надметање са екипама од којих неке, по квалитету, рејтингу и традицији, заслужују баш тај - елитни куп.

За петак у 13 часова у Монаку је заказан жреб групне фазе Лиге Европе у такмичарској 2015/2016. УЕФА ће 48 тимова поделити у 12 група, а према садашњој пројекцији, првак Србије се налази у четвртом шеширу. То значи да за ривале не може да добије Слован из Либереца, Саутемптон или Мидтјиланд (без обзира ко прође даље), Аугзбург, Рапид, Краснодар, Розенборг (ако сачува 3:0 против Стеауе), Беланенсес, Гронинген, Сион и Скендербег, јер су и они нашли место у најслабије рангираној групи тимова.

Састав осталих шешира, нарочито прва два, гарантује спектакле у Хумској 1, јер је могуће да куглице споје Партизанове фудбалере са Шалкеом, Борусијом из Дортмунда, Наполијем, Тотенхемом, Ајаксом (први шешир), Фјорентином, Лациом, Андерлехтом, Ливерпулом, Селтиком... (други шешир). Утакмице са овим екипама биле би мамац за гледаоце и шанса да се на основу продаје улазница и права за ТВ преносе заради још неки евро, мимо оних 5.400.000, колико црно-белима припада на основу пласмана у групну фазу.

Постоји шанса да до Парни ваљак напредује до трећег шешира (у коме су Монако, Фенербахче, Локомотива..), али за то је потребно да у данашњим реваншима четвртог квалификационог кола елиминацију претрпи шест екипа боље рангираних од црно-белих. Стеауа је на рубу испадања, јер је у Букурешту поражена од Розенборга са 0:3, па вероватно завршава европску епизоду, а шанса за црно-беле је и у мечевима Салцбург - Динамо Минск (екипа Вука Рашовића има 2:0 из Белорусије), Карабаг - Јанг Бојс (Азери чувају 1:0 из Швајцарске), Стандард - Молде (Норвержани после дуела на свом терену воде 2:0), АЗ Алкмар - Астра Ђурђу (Румуни су после преокрета стекли предност 3:2 пред реванш у Холандији), Мидтјиланд - Саутемптон (1:1), Хајдук Сплит - Либерец (1:0), Јаблонец - Ајакс (0:1)...

Уколико се деси да шест фаворита испадне, екипа Зорана Милинковића би напредовала до трећег шешира, али за то је потребно да се деси баш доста чуда.

Баш као што је чудо потребно фудбалерима Војводине како би се и они нашли у жребу за групну фазу Лиге Европе. После 0:3 у Чешкој то је врашки тежак задатак за екипу Златомира Загорчића, али под условом да направи још једну сензацију, после Сампдорије избаци и Плзењ, новосадски тим би први пут у историји обезбедио пласман у групу другог по важности УЕФА такмичења. Можда и олакшао посао Партизану да напредује у шеширима.

Мечеви групне фаза Лиге Европе по обичају ће се играти четвртком (прво коло на програму је 17. септембра), свака група имаће по четири тима, два првопласирана настављају такмичење у шеснаестини финала, а финале је на програму 18. маја 2016. у Базелу на стадиону Сент Јакоб парк.

САСТАВИ ШЕШИРА ЗА ЖРЕБ ГРУПНЕ ФАЗЕ ЛИГЕ ЕВРОПЕ

ПРВИ ШЕШИР: Шалке (Немачка), Борусија Дортмунд (Немачка*), Базел (Швајцарска), Наполи (Италија), Тотенхем (Енглеска), Ајакс (Холандија*), Виљареал (Шпанија), Рубин (Русија*), Билбао (Шпанија*), Спортинг Лисабон (Португал), Марсељ (Француска), Дњепар (Украјина).

ДРУГИ ШЕШИР: Брага (Португал), Фјорентина (Италија), Лацио (Италија), Андерлехт (Белгија), Ливерпул (Енглеска), АЗ Алкмар (Холандија*), Салцбург (Аустрија*), Плзењ (Чешка*), Клуб Бриж (Белгија), ПАОК (Грчка*), Селтик (Шкотска), Бешикташ (Турска).

ТРЕЋИ ШЕШИР: АПОЕЛ (Кипар), Монако (Француска), Јанг Бојс (Швајцарска*), Спарта Праг (Чешка*), Фенербахче (Турска*), Стандард (Белгија*), Легија (Пољска*), Бордо (Француска*), Локомотива (Русија), Панатинаикос (Грчка*), Лех (Пољска*), Сент Етјен (Француска*).

ЧЕТВРТИ ШЕШИР: Слован Либерец (Чешка*), Саутемптон (Енглеска*), Аугзбург (Немачка), Рапид (Аустрија), Краснодар (Русија*), Партизан (Србија), Розенборг (Норвешка*), Астерас (Грчка), Беланенсес (Португал*), Гронинген (Холандија), Сион (Швајцарска), Скендербег (Албанија).

НАПОМЕНА: Звездицама у загради обележени су тимови који тек данас играју реванше баража за пласман у Лигу Европе, а ово је тренутна њихова позиција на жребу.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

банана република

28.08.2015 02:37

једино са азијом мозе, монголи нетребају еуропи

ОДГОВОРИТЕ