Бекер: Тенис је као покер, мораш умети да прочиташ противника!

Најбољи тенисер света Новак Ђоковић врши последње припреме за наступ на УС Опену. Шампион Мелбурна и Вимблдона покушаће да освоји трећи гренд слем трофеј у сезони, а његов тренер Борис Бекер није превише забринут после пораза у финалима у Монтреалу и Синсинатију.

Тенис 29.08.2015 | 11:45
Бекер: Тенис је као покер, мораш умети да прочиташ противника!

Бекер се у интервјуу за “Њујорк магазин” осврнуо на дуеле Новака са Марејем и Федедером на летњој америчкој турнеји.

“После финала у Монтреалу нисмо много причали о самом мечу. Али свеједно, могу да му дам само комплименте. Ментално је био у мечу до краја. Победник добија све почасти, Енди је то заслужио, али Новак се није предавао. И без било каквог непоштовања према важности Монтреала и Синсинатија,на крају, једино питање које ће људи постављати је да ли ће Новак тријумфовати на УС Опену? То је приоритет”, истиче Бекер.

Немац ина велико искуство играња великих мечева и ту је у стању највише да помогне броју један.

“На овом нивоу мечеви се добијају стратегијом, менталитетом и снагом воље. То јемоменат у којем ја наступам и долазим до изражаја у нашем тиму”, додаје троструки шампион Вимблдона.

Борис је годинама уназад пасионирани љубитељ покера. Он је пронашао сличности између популарне картарошке игре и тениса.

“Не бих себе могао да назовем професионалцем у тенису. У покеру, морате да умете да прочитате играча. Једна од мојих врлина је то да умем да прочитам играча. Тако је и у полуфиналима и финалима великих турнира. Све је у промени расположења, моментума, како се носите са непријатним ситуацијама. А ја сам био ван”комфорне зоне” много пута током тениске каријере”, признаје немачки стручњак.

Чак и најбизарнији детаљи нису занемарљиви.

“Знате, тенис је једини спорт где имате свлачионицу одмах до противникове. Видите противника голог, рецимо на туширању! Замислите тако нешто у боксу. Или фудбалу. И после тога треба да изађете на терен и играте за престиж и новац. И пошто је то једна од мојих врлина, ја примећујем много тога што се дешава пре мечева и ако то могу да искористим, ја то чиним”, каже Бекер.

Немац је истакао да му је један од најтежих задатака био тај да после финала Ролан Гароса, у којем је Новак Ђоковић изгубио од Стана Вавринке, како да га врати на праву стазу. Урадио је то тако што их је поново окупио на тренингу и то два пута током Вимблдона!

“Период од три недеље од Париза до Вимблдона је био тежак, много тежи него рецимо коучинг током неког полуфиналног меча. Али пре или касније, морате да стиснете руку Стену и кажете му, срећниче, играо си боље данас. И то је у реду”, закључио је Бекер.

Коментари / 0

Оставите коментар