ММФ: Могу веће плате, а мање радника

ММФ је пристао да разговара о већим платама и пензијама, али не одустаје нити од једне од мера на које се Србија споразумом обавезала, сазнаје “Блиц”.

Србија 27.08.2015 | 22:46
ММФ: Могу веће плате, а мање радника

То подразумева и смањење броја запослених у 2016. и 2017. за по пет одсто. Српска страна тврди да би то умањило ефикасност управе, док Фонд на то тражи јасне рачунице како је могуће умањити издвајања за плате у јавној управи ако се не смањи број запослених. Одговор, како су нам рекли, треба до краја преговора да пруже министарства финансија и државне управе.

- Ови преговори нису лаки. Нема начина да ММФ одустане од договореног умањења масе зарада у јавној управи. За ову годину је, како је презентовано експертима Фонда, већ направљен план за умањење управе за више од 20.000 људи, али слично мора да се уради и 2017. За сваку годину по пет одсто - каже извор „Блица” близак Мисији ММФ.

На ово је, непосредно пред одлазак у Брисел, индиректно указао и премијер Александар Вучић, признајући да не зна како ће додатно умањити број запослених, а у исто време створити ефикасну управу.

„Блиц” је потврду сазнања добио и од потпредседнице Владе Кори Удовички.

- Мисија ММФ разумела је да би инсистирање на смањењу броја запослених по пет одсто у наредне две године даље урушило систем, па је неопходно пронаћи уштеде на другим местима. Без реорганизације, ова трећа рационализација само би направила штету, као и претходне две - објашњава Удовички.

Она је више пута указивала на то да проблем јавне управе није толико у броју колико у лошој структури запослених и мањку кадра.

Недопустиво мала улагања

Стручњаци Фонда не споре добро стање јавних финансија, али упозоравају на недопустиво низак трошак државе за капиталне издатке. Они су, рачунају у ММФ, упола нижи него у истом периоду прошле године, у којој је био такође низак ниво улагања. За првих седам месеци за ове намене из буџета је дато 9,5 милијарди динара.

Осим тога, у ММФ не виде напредак ни у приватизацији друштвених фирми. Нема, подсећају, ни планираног решења за Петрохемију, док се, обавестио их је премијер, назиру нека за Азотару и МСК.

- Чланови Мисије подсетили су и на договор да се до краја месеца споје СИЕПА и Национална агенција за регионални развој, као и да се не назире спајање Путева и Коридора. У контексту припрема за буџет за наредну годину, Фонд надлежне подсећа и на договор да се рационализују планови за промоцију инвестиција, а посебно Фонда за развој, али и очекују да ће до краја године бити спојене и СИЕПА и Агенција за осигурање депозита - објашњава извор „Блица”.

5 % би Србија требало да смањи број запослених у јавној управи и 2016. и 2017.

Економиста Милојко Арсић подсећа да је Влада у фискалној стратегији и споразуму са ММФ предвидела да се трошкови рада запослених у државном сектору смање са 12 на осам одсто БДП у наредне три године.

- Ако се расходи за запослене задрже на преко 10 одсто БДП, биће тешко смањењивање фискалног дефицита у наредним годинама - упозорава Арсић.

Извор: Блиц

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Ратко Слабић

27.08.2015 12:46

Какве ово има везе са БиХ и са насим зивотима?

ОДГОВОРИТЕ
Name

денис муциц

27.08.2015 14:53

Па има везе све сто је у Србији сада ускоро цека и нас, ММФ господар Балкана, цуј молим те они одредјују колико цемо имати љекара, просветара, полицајаца, слузбеника и колика це им бити плата, ста имају регионални политицари да се кофрце ту спадају и наси,када су обицне слуге свјетских капиталиста и слузе сврси њиховога богацења преко ледја народа који их је изабрао.

Name

Брле

27.08.2015 16:16

Када их брани ЦНН, одмах их ММФ условљава и тако стално, топло-хладно. То је та ку*ванска политика коју спроводе Запад и Американци над недузним народима.

ОДГОВОРИТЕ