Привредна комора тражи хитну реакцију

Привредна комора Републике Српске разочарана је због одлуке о привременој обустави извоза млијека из БиХ на тржиште ЕУ до 16. септембра на захтјев једне од земаља чланица, те позива све надлежне институције да се активно укључе у рјешавање овог проблема.

Република Српска 27.08.2015 | 12:20
Привредна комора тражи хитну реакцију

Портпарол Привредне коморе Републике Српске Владимир Благојевић рекао је Срни да посебно забрињава то што и даље нема информације о томе због чега је нека од земаља чланица ЕУ поднијела захтјев да се предузећа из БиХ још не стављају на листу.

"С обзиром да је већ дуго било познато да ће БиХ од 26. августа бити омогућен извоз млијека у ЕУ, поставља се питање и да ли су испоштовани рокови за достављање приговора, а имајући у виду да је саопштење о суспензији одлуке дошло тек након што су први контигенти млијека из БиХ кренули ка ЕУ", истакао је Благојевић.

Према његовим ријечима, процјењујући да је тачна информација да је захтјев за обуставу извоза млијека из БиХ поднијела Хрватска, претпоставља се да се иза свега крије свима већ добро познати захтјев Хрватске о увођењу принципа "традиционалне трговине", што свакако није прихватљиво јер тиме Хрватска жели користити погодности чланства у ЕУ, али и погодности земаља чланова ЦЕФТА, које нису у могућности користити предности чланства у ЕУ.

"Због тога, Привредна комора Републике Српске позива надлежне институције БиХ да никако не смију пристати на тај захтјев Хрватске који би значио да ова земља врати права која је имала као чланица земаља ЦЕФТА", рекао је Благојевић.

Он је додао да у случају да се захтјев заснива на оспособљености произвођача и институција да се извози млијеко, а што је, како је рекао, мало вјероватно јер све су процедуре по захтјевима из ЕУ испоштоване, у тој ситуцији би требало хитно поступити на отклањању евентуалних проблема.

Европска комисија јуче је суспендовала процедуру за укључивање на нову листу произвођача млијека и млијечних производа, које је доставила БиХ, зато што је једна држава чланица ЕУ доставила писане коментаре на ову листу.

Делегација ЕУ у БиХ саопштила је јуче да мљекари из БиХ неће моћи млијеко и млијечне производе пласирати на тржиште ЕУ до 16. септембра, када ће то питање разматрати надлежна секција Сталног одбора за ланац исхране и здравље животиња.

Коментари / 0

Оставите коментар