Избјеглица, азилант, мигрант - разлике

Европа тражи рјешења за најгору избјегличку кризу од Другог свјетског рата, која је ставила на тест јединство 28 земаља чланица.

Свијет 26.08.2015 | 21:43
Избјеглица, азилант, мигрант - разлике

Чланице Европске уније покушавају се носити с рекордним бројем људи који бјеже пред ратом и сиромаштвом и надају се бољој будућности у Европи.

Готово 300.000 људи прешло је Средоземље ове године, а 2.373. имиграната и избјеглица изгубило је живот на том путу, што је готово 300 више у упореди с истим раздобљем прошле године, саопштено је из Међународне организација за миграције (ИОМ).

Појмови избјеглица, тражиоци азила и мигрант често се наизмјенично користе, али постоје велике разлике међу њима, наводи агенција Реутерс.

Ко је избјеглица?

Према УН-у, избјеглица је особа која је напустила своју земљу у страху од прогона због расе, националности, припадности одређеној друштвеној скупини или политичкој опцији. Избјеглица не ужива заштиту своје државе и прогоном му може пријетити и влада. Признати статус избјеглице пружа заштиту у складу с међународним правом и конвенцијама.

Које могућности има избјеглица?

Избјеглица има три могућности: вратити се у земљу из које је побјегао, интегрисати се у земљи домаћину или се скрасити у другој земљи.

Колико избјеглица има у свијету?

УН процјењује да је крајем 2014. широм свијета било 19,5 милиона избјеглица, око 2,9 милиона више него у 2013. Присилно расељених људи било је 59,5 милиона од којих 38,2 милијона унутар своје земље.

Ко су тражиоци азила?

Неко ко тражи избјеглички статус је азилант. Азиланти су људи који су побјегли из своје земље у потрази за међународном заштитом. Они за које се процијени да нису избјеглице и да им не треба међународна заштита могу бити изручени назад у своје државе.

Ко је мигрант?

Мигранти и избјеглице често путују на исти начин, али мигранти напуштају земљу из разлога који нису повезани с прогоном. Они можда желе студирати у иностранству, ујединити се са својом породицом или побољшати своје будуће економске перспективе. Мигрант наставља уживати заштиту своје владе чак и када је у иностранству. Избјеглице морају напустити своју земљу због страха за властити живот или слободу.

Ко је илегални имигрант?

Илегални имигрант је онај ко је ушао у земљу с легалном визом, али је остао након њеног истека. Тражиоци азила могу постати илегални имигранти ако им је одбијен избјеглички статус, а остану у земљи домаћину.

Ко су економски имигранти?

Економски имигранти напуштају своју земљу како би побољшали своју економску перспективу и положај својих породица. Избјеглице одлазе како би спасили свој живот или сачували своју слободу.

Извор: Хина

Коментари / 0

Оставите коментар