Суд укинуо камату на кредит у швајцарцима!

Виши суд у Београду донео је пресуду да укине камату коју је банка обрачунавала клијенту за кредит у швајцарцима, што значи да ће му се главница смањити за око 20.000 франака, а рата од 300 швајцараца биће преполовљена, тврде у удружењу банкарских клијената Ефектива.

Србија 26.08.2015 | 13:45
Суд укинуо камату на кредит у швајцарцима!

Одлука о поништењу камате наставак је случаја у ком је Виши суд прво одлучио да поништи цео уговор о стамбеном кредиту вредном 70.000 франака. Ту пресуду је Апелациони суд вратио на поновно суђење, уз упозорење да је уговарање валутне клаузуле и променљиве камате незаконито.

Дупла зарада

То значи да банка не може да уговара два заштитна механизма ради очувања вредности позајамљеног новца или да зарађује по два основа. Затим је Виши суд донео нову пресуду којом је поништио комплетан члан уговора у ком је садржана одредба о камати.

Пресуду је добио члан Ефективе, у којој сматрају да банка клијенту сада може да обрачуна само валутну клаузулу, односно да ће отплаћивати главницу у складу са курсом франка и динара. На питање да ли ова пресуда може да постане правоснажна, Дејан Гавриловић из Ефективе каже да не види зашто се то не би десило јер је Виши суд послушао Апелациони.

- Суд сматра да је банка довољно зарадила на валутној клаузули. Подсетимо, франак је 2008. био око 50 динара, а тренутно је око 110. Такође, банке се и нису задуживале у францима, већ у еврима, па када су 2008. позајмиле 100 франака, тада је то било 50 евра, а данас је 90 - додаје он. Гавриловић каже да једна пресуда не значи да ће и остале бити исте, али ће охрабрити судије. Ово, како наводи, није позив грађанима да туже банке, наравно, ако имају новца могу то да ураде, већ је позив држави да трајно реши проблем.

Рано за радовање

Адвокат Војин Биљић сматра да треба сачекати правоснажну пресуду јер мисли да ће банке моћи да оборе првостепену.

- Бољи је пут да се оспорава валутна клаузула позивањем на Директиву 93/13 ЕУ, у којој се наводи да је неправична уговорна одредба којом је омогућено богаћење једне стране. Тако су је оборили Мађари и Аустријанци - додаје он.

Народна банка Србије

СЛУШАЈТЕ НАС, СПОРОВИ СУ ДУГИ И НЕИЗВЕСНИ

У НБС истичу да поништење одредбе уговора о камати аутоматски не значи неплаћање камате, осим ако то изричито и не пише у пресуди.

- Позивамо грађане да прихвате моделе које смо понудили за швајцарце и да спорове са банкама решавају мирним путем, јер је вођење судских спорова дуг и неизвестан процес - наводе у НБС.

Извор: Курир

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

тамо амо

26.08.2015 12:16

А ста цете кад сад Франак падне а Еуро скоци?

ОДГОВОРИТЕ