Штрајк пензионера испред Владе ФБиХ

Протести пензионера биће ће одржани 29. септембра и то је коначна одлука, а већ теку убрзане припреме у вези с организацијом, казао је потпредсједник Савеза удружења пензионера ФБиХ Мехмедалија Рапа.

Босна и Херцеговина 25.08.2015 | 20:50
Штрајк пензионера испред Владе ФБиХ

Протести ће бити одржани у неколико босанскохерцеговачких градова, у Зеници и Бихаћу, док ће централни протести бити одржани испред зграде Владе Федерације БиХ у Сарајеву.

Протест испред зграде Владе Федерације БиХ почће ће у 11 часова, с тим што ћемо се почети много раније окупљати. Очекујемо 110 аутобуса с територије ентитета Федерација БиХ, казао је Рапа.

Истакао је да ће се, према подацима којим тренутно располаже Савез удружења пензионера ФБиХ, само у Сарајеву протестима прикључити од 15 до 20 хиљада пензионера.

Рапа је видно разочаран у политику премијера Владе Федерације БиХ Фадила Новалића који се није изјаснио у вези са захтјевом за састанак који је Влади ФБиХ упутио Савез удружења пензионера ФБиХ.

Упутили смо писмо Влади ФБиХ у којем смо тражили да нас премијер ФБиХ прими и да га упознамо о томе какву смо одлуку донијели и да тражимо од њега да Влада ФБиХ удовољи нашим захтјевима како не бисмо морали организовати протесте. Међутим Влада ФБиХ се оглушила о наш захтјев, рекао је Рапа.

Додаје да су у писму дали јасан рок извршној власти у ФБиХ у вези са састанком, те да су, с обзиром на то да је Влада ФБиХ на челу са Новалићем одлучила игнорисати њихов захтјев, наставили организацију протеста.

Припреме вршимо исто као да ће сутра бити одржан протести. Ми од Владе ФБиХ не добијамо ништа, чак нико неће да нас прими и због таквог односа власти ми дефинитивно идемо у протесте, рекао је Рапа.

Истакао је да би до обустављања протеста могло доћи само уколико Влада ФБиХ испуни све њихове захтјеве.

Ако их не испуни све у пакету ми идемо на протесте. Нећемо пристати на причу да ће један захтјев испунити сада, а други накнадно. Исто тако ми нећемо пристати ни на усмено обећање премијера да ће наши захтјеви бити испуњени јер ми тражимо писмену гаранцију, додао је Рапа.

Он је казао да није оптимистичан у вези с испуњавањем њихових захтјева.

Да је Влада ФБиХ имала намјеру испунити наше захтјеве вјероватно би нас звали да нам то кажу, рекао је Рапа.

Пензионери од Владе Федерације БиХ захтијевају да се санира фонд ПИО, да се усвоји закон о ПИО с обзиром на то да садашњи начин утврђивања и израчунавања пензија није повољан за пензионере који су по пријашњим законима остварили право на пензије, затим да се усвоје закони и стратегије реформи пензионог система, те да се измијене закони о порезима и доприносима како би се пензионери ослободили пореза.

Извор: Клиx

 

Коментари / 0

Оставите коментар