Сраман закон о украденим бебама

Родитељи нестале деце траже да се нацрт прописа о овој новорођенчади повуче из процедуре. На овакав начин неће се сазнати истина, сматрају у удружењима оштећених.

Србија 25.08.2015 | 18:50
Сраман закон о украденим бебама

Нацрт Закона о несталим бебама је сраман и требало би да буде повучен из процедуре, слажу се Београдска група родитеља и Удружење за истину и правду о несталим бебама. Како кажу, Нацрт који је тренутно на јавној расправи, не омогућава родитељима да сазнају истину о судбини своје новорођенчади и зато најављују протесте испред Владе ако буде потребно.

Удружења родитеља тражиће уставну и заштиту Европског суда за људска права. Мирјана Новокмет из Београдске групе родитеља негодовала је зато што ће се судови бавити само случајевима деце за које постоји сумња да су нестала у породилиштима од 1. јануара 1970. године, а за које је наступила застарелост кривичног гоњења. Предлог родитеља је да буду покривени сви случајеви од краја Другог светског рата наовамо.

Новокмет је питала и зашто је право на тужбу ограничено само на родитеље, браћу, сестре, бабе и деде, а није дато и деци која желе да сазнају своје биолошко порекло.

Председник Управног одбора Удружења за истину и правду Радиша Павловић из Крагујевца наводи да нам није потребан лекс специјалис, већ примена постојећих закона. Према његовим речима, неопходно је спровести Кривични законик који омогућава истрагу, уместо понуђеног парничног поступка, у коме је понуђена накнада штете.

Ови случајеви треба да се третирају као отмица. Мене интересује истина, не треба ми новац - каже Павловић, уз констатацију да службе безбедности поседују потребне податке.

Несрећни родитељи, после силних година мукотрпне потраге за истином, понављају да материнство нема цену као и да нису трагали за несталом децом због пара. Указују и да они не могу да прихвате новац као надокнаду за своју децу, јер би на тај начин легализовали продају својих беба. Породице траже да независна тела контролишу поступање "механизма" који би требало да утврди истину о бебама, иако закон предвиђа другачије. Како кажу у Министарству правде, независна тела немају овлашћења да "саслушавају" особље болница, траже податке од полиције и тужилаштва, па ће се зато тим случајевима ипак бавити суд у ванпарничном поступку.

Циљ закона није да се сазна истина и да буде задовољена правда, већ покушај испуњења налога у пресуди Зорице Јовановић, која је у Стразбуру добила пресуду против Србије, уз заташкавање случајева и заштиту отмичара деце - оцењује Радиша Павловић.

Извор: Новости

Коментари / 0

Оставите коментар