Анализа: Још мало до краја ''љетње пијаце''! Шта нас чека у финишу?

Припремите се за луди финиш фудбалске пијаце!

Фудбал 26.08.2015 | 23:15
Анализа: Још мало до краја ''љетње пијаце''! Шта нас чека у финишу?

Ушли смо у последњу недељу прелазног рока у најјачим лигама Европе и полако можемо да се припремемимо за неизвеност и драму коју са собом носи финиш фудбалске пијаце. Ситуација се већ закувала и има много разлога да верујемо да је пред нама један од најзанимљивијих завршетака у историји прелазних рокова.

Шта нас очекује до краја?

Клуб који ће обележити финиш фудбалске пијаце је без дилеме Манчестер Јунајтед. Црвени ђаволи су цело лето били главна прича у прелазном року и сигурно ће га тако и завршити. Центарфор, крилни нападач и штопер су кључне куповине које се могу очекивати од Црвених ђавола до краја прелезаног рока. “Деветка” је слободна и чека власника, а Ван Галов план да то буде Милер је остао неостварен. Хари Кејн или Единсон Кавани? Делује као могућ сценарио. Очекује се и довођење крилног нападача који ће заменити Ди Марију. Није успео да доведе Педра или Бејла и према најновијим информацијама, Јунајтед се сада окренуо Кевину де Брујнеу. Помиње се и име Фелипеа Андерсона из Лација који кошта далеко мање од Де Брујнеа. И наравно - штопер! Да ли ће Ван Гал коначно довести звезду у одбрани? Извисио је за Рамоса и Отамендија, очекује се неко велико име. Што се одлазака тиче, ту су први на листи за продају: Џони Еванс, Аднан Јанузај и Виктор Валдес.

Градски ривал Сити је за разлику од Јунајтеда скоро завршио посао. Њима је једина мета до краја куповина Кевина де Брујнеа. Грађани већ недељама праве опсаду испред Волфзбурга у намери да се сокопају Белгијанца, који би после Стерлинга и Отамеднија био треће велико појачање.

Активан ће бити и Арсенал. Венгеру су потребни нападач и један задњи везни. Бензема је одбио могућност да се пресели у Лондон, сада би Професор могао да се окрене Единсону Каванију. Неизвесно је и ко ће бити појачање на позицији задњег везног, али се опет помиње име старе жеље Ларса Бендера из Леверкузена.

Ливерпул је скоро завршио посао, али није искључено да дође још једно појачање у везном реду као замену за Лукаса Леиву који је на прагу трансфера у Бешикташ. Посао је скоро завршио и Челси и што се Муриња тиче једино у обзир долази мегакуповина Џона Стоунса из Евертона.

Тотенхем је далеко од завршеног посла. Они су врше притисак на ВБА због Саида Берахина и то ће вероватно бити једна од прича које ће обележити последње дане прелазног рока. Али ту није крај пошто се очекује и једно велико појачање у везном реду попут Виктора Вањаме. Евертон се бори да задржи Стоунса и да доведе неко атрактивно појачање у офанзиви. Помињу се Јармоленко, Јанузај, Итурбе… Саутемптон се такође бори да задржи Вањаму и Манеа и да прелазни рок заврши куповином холандског штопера Ван Дајка из Селтика. Очекује се да ће веома активан у финишу бити и Вест Хем који жели Мозеса, Зазу, Јанузаја, Ленона…

У Италији ће такође бити занимљиво у финишу. Јувентус је завршио посао око Хуана Квадрада, али се очекује још један офанзивни и можда централни везни. Јулијан Дракслер је и даље највећа жеља, а за позицију иза њега конкуришу млади Лемина из Марсеља и Миланов капитен Монтоливо. Много занимљивије је шта ће урадити милански великани. Интер тражи левог бека, крилног нападача, задењег везног и врло вероватно једног калсичног центарфора. У оптицају су Перишић, Ламела, Лавеци, Сикеира, Борини, Гулам, Пероти… Неко од њих сигурно долази. Милан је довођењем Балотелија завршио што се тиче напада, али се чека још једно озбиљно појачање бу везном реду. Аксел Вицел је прва жеља, сада је и Зенит пристао да спусти цену, а као алтернатива остаје Роберто Соријано из Сампдорије. Рома је довела Диња на левог бека, али треба јој и десни бек. Бруно Перес из Торина је главна жеља. Могуће је и долазак још једног штопера. Жуан Жезус из Интера се најчешће помиње. Наполи чека штопера и везисту, а Лацио ће сачекати епилог плеј-офа за Лигу шампиона и у зависности од успешности ће се активирати на пијаци.

У Шпанији треба обратити пажњу на Реал и Валенсију. Краљевићи се и даље надају Де Хеи, а добро би им дошао и још један нападач. Валенсија тражи замену за Отамендија, а Гарај делује као најозбиљнији кандидат. Известан је одлазак Фегулија, а њега би требало да замени Черишев. Жеље су још Лавеци и Гаитан. Севиља је много куповала овог лета, а на крају јој остајо још само да доведе центрафора. Посао око Љорентеа је пропа и сада су се окренули Негреду.

У Немачкој по обичају неће бити великих трансфера у финишу. Све се врти око Де Брујнеа и Волфзбургове наде да ће га задржати. Ако Белгијанац остане, онда не треба очекивати велика узбуђења. Ако оде, онда Волфзбург сигурно доводи замену, а могуће мрешење је Јулијан Дракслер. Бајер из Леверкузена је у паничној потрази за штопером.

И код Француза је практично све решено. Марсељ ће јурити појачања у финишу, Лион је завршио посао, а ПСЖ ишчекује потпис Фабија Коентраа чиме би ставио тачку на прелазни рок. Занимљиво би могло да буде у Монако. Поготово ако не направе чудо против Валенсије у плеј-офу. Ако се не квалификују за Лигу шампиона, неће бити чудо ако из клуба оду Абденур, Мутињо, Курзава…

Прелазни рок се у Немачкој завршава 31. августа у подне, у Италији траје до 23.00 часова, у Шпанији и Француској до поноћи, а крај трансфер лудила у Енглеској је заказан за 1. септембар у 19.00 часова.

Коментари / 0

Оставите коментар