Зашто нас новац не чини срећнијим?

Сви ми правимо неке грешке кад је новац у питању, а једна од најучесталијих је мишљење да ће нас више новца учинити срећнијим.

Занимљивости 25.08.2015 | 11:30
Зашто нас новац не чини срећнијим?

Ако више зарађујемо, не значи да ћемо бити и срећнији. Испуњеније ћемо се осећати кад знамо како смо новац потрошили.

На такав начин размишља пар познатних научника који се бави проучавањем понашања, др. Елизабет Дан и др. Мајкл Нортон у својој новој књизи „Сретан новац: Наука паметније потрошње“.

„Када им се повећа зарада, већина људи почне размишљати да ослањање на властиту интуицију није довољно, па укључују финансијске саветнике. Но, када је у питању трошење тог новца, људи често размишљају само о том шта би их могло усрећити" написао је овај ауторски двојац.

Ово је пет разлога зашто нас новац неусрећује, али и савети како да промените начин размишљања о новцу, шта би нас, дугорочно, могло усрећити:

Купујете превише ствари, а премало искуства

„Истраживање показује како искуство пружа више среће него материјалне ствари јер нас оно више повезује с другима. Разумевање зашто искуство доноси више среће од материјалних ствари такође нам може помоћи да изаберемо више задовољавајућих врста искустава“, кажу аутори напомињући како, пре него што потрошимо новац на неко искуство, требали поставити ова четири питања:

Хоће ли ме то ујединити с другим људима?

Хоће ли то бити незаборавна прича које ћу се сећати и година које долазе?

Да ли је то искуство повезано с оним ко сам или ко бих желио да будем?

Да ли је то јединствена прилика и нешто што нећу моћи да упоредим са било чим пре?

Сконцентрисанији сте на бољу зараду, него како да 'купите' више времена

„Истраживања показују да људи с више новца не троше своје време боље, на дневној бази. Богатији појединци троше више свога времена на активности повезане с већим степеном напетости и стреса, као што су шопинг, посао и вожња до посла“, напомињу аутори.

Мислите да ће вас виле учинити срећним

У „Срећнијем новцу“ научници се позивају на две студије. У једној су пратили групу немачких власника кућа пет година након што су их купили и сви су говорили како су срећнији с новим кровом над главом, али нису били срећнији и са својим животом. До истог закључка дошли су и истраживачи који су проучавали власнике кућа из Охаја за које се испоставило да нису ништа срећнији од оних који живе у изнајмљеним кућама.

„Чак у срцу Америке, чини се да становање игра малу улогу у успешном остваривању среће“, пишу ови аутори.

Допустите себи више добрих ствари

Када се досегне тачка материјалног засићења, она би потенцијално могла убити срећу.

„То је тужна стварност људског искуства: Што смо више изложени нечему, његов се утицај више смањује. Спознаја да имамо приступ предивним стварима нам поткопава срећу, смањујући тенденцију да ценимо мале животне радости“, наводе Дан и Нортон.

Улажете превише у себе, али недовољно у друге људе

С новцем је слично као и с љубави. Несретни сте када сте сами.

„У истраживању проведеном на више од 600 Американаца показало се да се на личну потрошњу троши највећи део прорачуна. Но, количина новца коју посвећујемо себи није повезана и са срећом...Срећнији смо што више улажемо у друге“, пишу аутори „Срећног новца“.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар