Кириленко: Желим да спасем руску кошарку!

Бивши НБА кошаркаш Андреј Кириленко рекао је да се нада да ће као председник Кошаркаског савеза "спасти руску кошарку".

Кошарка 25.08.2015 | 15:00
Кириленко: Желим да спасем руску кошарку!

Кириленко је у јуну завршио каријеру у екипи ЦСКА из Москве, а више од деценије провео је у НБА лиги играјући за Јуту, Минесоту и Бруклин.

Откако је помогао репрезентацији да освоји олимпијску бронзу у Лондону 2012. године, руска кошарка је у паду. Постоји могућност да се Русија не пласира на Олимпијске игре у Рио де Жанеиру наредне године, а навијачи се окрећу фудбалу и хокеју на леду.

"Пре неколико година кошрка је била четврти или трећи најпопуларнији спорт у Русији, а сада је седма или тако нешто. Желим да кошарка буде популарна и да се гледа у свакој кући у нашој земљи", рекао је Кириленко.

Он се кандидовао за председника Кошаркашког савеза Русије, организације коју је због бројних проблема суспендовала Међународна кошаркашка федерација ФИБА, али је дозволила репрезентацији да учествује на предстојећем Европском првенству.

Поједини дугогодишњи чланови Савеза не желе да виде Кириленка на водећем месту пошто има амерички пасош, откако је 2011. године добио држављанство САД када је играо за Јуту.

"Људи који причају о томе желе да буду избирљви, желе да нађу нешто што се не уклапа добро у профил. Рођен сам у Русији, целог живота сам Рус и умрећу као Рус", рекао је Кириленко. Кириленко је за сада једини кандидат за председника Савеза на изборима који ће бити одржани у уторак.

Коментари / 0

Оставите коментар