"НЕ расизму, НЕ дискриминацији, НЕ национализму"!

Поводом дешавања на утакмици 5. кола Премијер лиге БиХ, у којој је Сарајево гостовало Челику на "Билином пољу", бордо тим издао је саопштење за јавност.

Фудбал 24.08.2015 | 17:20
"НЕ расизму, НЕ дискриминацији, НЕ национализму"!

Дерби меч 5. кола Премијер лиге БиХ у Зеници између Челика и Сарајева обиљежили су нереди на трибинама, поводом чега се сарајевски премијерлигаш огласио саопштењем за јавности, које преносимо у цјелини.

"Суботњи сусрет између зеничког Челика и Фудбалског клуба Сарајево обиљежили су расистички узвици упућени од стране навијача домаћег Клуба нигеријском интернационалцу, првотимцу Фудбалског клуба Сарајево, Хармони Икандеу. Расистички узвици, који су се чули средином првог полувремена, често када би наш првотимац имао лопту међу својим ногама, те приликом изласка Икандеа из игре у 62. минути утакмице, са источне и западне трибине зеничког стадиона, представљају увредљиво скандирање, које је наш првотимац изузетно професионално поднио, те је наставио играти и својим потезима је за вријеме проведено на терену оставио јако добар дојам, који је, понављамо, увредљивим, расистичким повицима испраћен.

Заиста, не желимо ни помислити како се осјећао наш првотимац док је са трибина стадиона слушао поменуте узвике, које су врло добро чули актери обје екипе, службено особље утакмице, те босанскохерцеговачка спортска јавност, путем директног ТВ преноса.

Управо такво срамотно, расистичко навијање, довело је навијаче Фудбалског клуба Сарајево до руба нерава, те долази до сукоба са представницима Муп-а ЗДК, након гола изједначења, којег је постигнуо Леон Бенко у 50. минути утакмице, те је утакмица била прекинута на период од петнаест минута и касније настављена.

Фудбалски клуб Сарајево овим путем исказује своје разочарење због увредљивих расистичких повика на суботњој утакмици на стадиону 'Билино поље', који су упућени нашем првотимцу, Хармони Икандеу, те исте осуђујемо. Расизму, дискриминацији и национализму, није мјесто на фудбалским теренима у Босни и Херцеговини, а несхватљиво понашање зеничке публике на овој утакмици треба коначно представљати крај такве врсте скандирања.

Такође, Фудбалски клуб Сарајево овим путем поздравља реакцију домаћина утакмице, Фудбалског клуба Челик Зеница на само дешавање, с обзиром да су путем службеног разгласа у неколико наврата замолили домаћу публику да престану са поменутим повицима упућених нашем првотимцу. Мишљења смо да је само заједничким снагама Фудбалског Савеза Босне и Херцеговине, те клубова, који се такмиче у босанскохерцеговачкој Премијер лиги, могуће трајно отклонити проблеме везане за расизам, дискриминацију и национализам са наших стадиона.

Фудбалски клуб Сарајево ће и даље улагати максималне напоре, како би се дешавања попут јучерашњих, једном за сва времена истријебила из босанскохерцеогвачког фудбала.

Фудбалски клуб Сарајево јасно поручује, НЕ расизму, НЕ дискриминацији, НЕ национализму", наводи се у саопштењу клуба са "Кошева".

Коментари / 0

Оставите коментар