Лавров: Доминација Запада се завршава!

Запад покушава да сачува доминацију вјештачким путем - увођењем санкција и употребом војних снага, али се епоха његове доминације у економији и политици завршава, сматра руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

Свијет 24.08.2015 | 13:37
Лавров: Доминација Запада се завршава!

Лавров је на форуму "Територија разума" изјавио да се виде покушаји Запада да сачува доминацију сада већ вјештачким путем, па и притиском на друге земље, користећи санкције и оружане снаге.

Он је напоменуо да се тиме крши међународно право и Повеља УН, као и да то ствара хаос у међународним односима.

"Данас је сфера спољнополитичких интереса, као и сфера многих међу нама, директно у вези са борбом идеја. Борба идеја се огледа, између осталог, и у избору или наметању избора модела развоја и система вриједности. Видимо крај веома дуге епохе, крај дуге епохе доминације историјског Запада, доминације у економији, финансијама и политици", рекао је Лавров.

Руски министар истакао је да је то трајало неколико стотина година, а не само један вијек, и сада се та епоха налази у супротности са новим центрима моћи који се формирају у азијско-пацифичком региону.

"Објективно се формира полицентрични поредак, иако ће то бити прилично дуг процес", рекао је Лавров.

Он је напоменуо да је Русија спремна да сарађује са САД и ЕУ, али неће одустати од својих интереса и свог идентитета.

"Спремни смо за конструктиван и пуноправан дијалог са партнерима из САД и ЕУ, али нећемо одустати од самосталне унутрашње и спољне политике", рекао је Лавров и подсјетио на изјаву предсједника Владимира Путина да Русија "не тргује суверенитетом".

Лавров је указао да у савременом свијету односи треба да се заснивају на дијалогу и са узимањем у обзир заједничких интереса, преноси "Спутњик".

"Мислим да не би било проблема са приближавањем НАТО-а руским границама ако би исте принципе користили и западни партнери. Не би постојала украјинска криза", сматра Лавров.

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ВРС РВИ

24.08.2015 23:31

Руси су побједили у сваком сегменту. Санкицје нису имале значајан ефекат, напротив само су подстакле Русију да развија своју привреду која има велику перспективу и ресурсе, војно не могу и не смију ништа да ураде а Путин заједно са својим мудрим и интелигентним сарадницима их је превео жедне преко воде. Тежак је пораз којем се у сну нису надали. Причају пуно а не кажу ништа за разлику од Путина који ради сасвим супротно.

ОДГОВОРИТЕ