Половина Срба не купа се редовно

Тек нешто више од половине грађана Србије редовно се купа. Још ређе се перу руке, а најмање се води рачуна о хигијени уста и зуба. Истраживали смо, какве су хигијенске навике грађана Србије?

Занимљивости 24.08.2015 | 12:00
Половина Срба не купа се редовно

Хигијена је пола здравља, каже стара народна изрека. Ипак,судецћ по статистикама, Срби се тога мало придржавају. Нешто више од половне грађана Србије, редовно се купа, а тек сваки трећи становник редовно пере руке.

Најкритичније је одржавање хигијене уста и зуба, јер зубе редовно пере свега 40 одсто грађана.

А сви то прво примете - у градском превозу.

Свега 60 одсто одраслих се купа три или више пута недељно, а жене то знатно чесће раде од мусараца. Ипак, у односу на 2013 годину, хигијенске навике грађана мало су боље.

“Може се закључити да је досло до позитивног померања у редовности одржавања телесне и оралне хигијене али и запажа се негативни тренд - пад процента становништва који редовно одржавају прање руку”, наводи Снежана Дејановић са Института за јавно здравље "Батут".

“Најредовније се туширају становници узраста од 20 до 34 године, док о хигијени зуба највише воде рачуна становници између 15. и 24. године живота”, додаје Дејановић.

Побољшање материјалног стања, а и виши степен образовања, доприносе бољим хигијенским навикама.А један од узрока нехигијене, може бити стање духа нације и депресија.

“Депресија, на пример, је скопчана са потпуним одсуством вођења рачуна о хигијени када су у питању тежи болесници. Међутим, депресвни болесници других средина такође имају исти проблем, исту клиничку слику али се сматра да је најнормалније да неко други преузме бригу о хигијени таквих пацијената док се они не врате у своје физиолоско стање “, каже Славица Ђукић-Дејановић, директорка клинике "Лаза Лазаревић".

Навике се, кажу стручњаци, стичу од малена.

“Морамо почети од почетка, деца су сунђери, упијају, уче по моделу, и ако тата и мама редовно не перу руке, не купају се и не перу зубе, неће то чинити ни деца”, истиче Ђукић-Дејановић.

Дакле, морамо се купати и стрести прљавштину - тако нас је учио чика Јова Змај.

Ипак, нови тренд "смањити прање" узима маха на западу, а поборници овог животног стила купају се највише једном недељно. Судећи по статистикама, грађанима Србије неће бити тешко да прихвате нови тренд са запада.

Б 92

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Американац

24.08.2015 10:45

Ето какви су срби!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

анте

24.08.2015 11:14

Ста то подразумијевате под редовно која глупост о тој теми и само ме занима ко то отвара ту тему, неки плисно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВОЈВОДА

24.08.2015 12:31

Беспослен поп и јариће крсти. Чуј истраживачи истраживали. Баш ме интересује на којим и на колико узорака су истраживали и на којем месту смо у свету по ''прљавштини''?.

ОДГОВОРИТЕ
Name

регион

24.08.2015 14:01

ни регион није ниста пуно бољи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Медјутим

24.08.2015 22:04

Срби не могу ни на коњу стици Холандјане. Како ти смрде да ти се зелудац окрене. Мислим на јавни простор. Има ли за њих статистика?

ОДГОВОРИТЕ