Свака два минута у Европи нестане дијете

Годишње се трага за више од 250.000 малишана.

Свијет 23.08.2015 | 19:20
Свака два минута у Европи нестане дијете

Нема тог напора који не треба учинити да би се спасло једно дете. То је мотив и циљ којим су се поводили оснивачи организације "Амбер алерт Европа", са седиштем у Бриселу, а чији је члан однедавно и фондација "Тијана Јурић" из Србије.

Јединствени систем за узбуњивање у случају нестанка најмлађих добија на тежини, с обзиром на то да се сваке године у Европи региструје нестанак чак 250.000 деце, док, према подацима Европске комисије, једно дете нестане свака два минута!

Преко сопствене мреже, и путем јавних сервиса, у сарадњи с полицијом, "Амбер алерт Европа" објављује све релевантне податке, који помажу да нестало дете што пре буде пронађено.

Овај систем представља прекограничну допуну постојећих веза државних служби, а циљ ове организације је да у сарадњи са надлежним институцијама, такав систем за узбуну почне да функционише и у Србији.

Можемо много да помогнемо, када полиција одлучи да јој треба наша помоћ и када је живот детета у непосредној опасности.

Тада, преко наше широке мреже чланова и експерата, крећемо у акцију, а досадашње искуство је показало да можемо успешно да реагујемо - истиче за "Новости" оснивач и председник овог удружења Франк Хун (48).

Овај Холанђанин је најпре основао организацију у својој земљи која је убрзо постала део тамошњих полицијских служби, па је, охрабрен националним искуством, са својим сарадницима покренуо европски "огранак", у марту 2013. године.

Циљ организације је да буде фактор спасавања живота у отмицама, уз уклањање бирократских, правних, географских и језичких препрека.

Одмах у телевизијским и радио програмима, на интернету, и преко осталих канала за комуникацију, у свим земљама са којима имамо сарадњу, а где би отмичар могао да се нађе с дететом, шаљемо податке, слику и опис како је дете било обучено у моменту нестанка, где је виђено последњи пут и слично.

Власти у држави то, наравно, могу да ураде и саме, али ми представљамо додатну, међународну подршку. Ако нас полиција довољно брзо алармира, велике су шансе да помогнемо у спасавању - наглашава наш саговорник.

Читав посао обавља 20 сарадника, а свиме се руководи из мале канцеларије на Тргу Шуман у средишту европског административног кварата. Ова непрофитабилна међународна организација је највећа европска грађанска иницијатива, са чак три милиона учесника.

Њени чланови су полицијске организације, министарства и невладине организације, као и 150 посланика Европског парламента.

Извор: Вечерње НОВОСТИ

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Марија

23.08.2015 17:37

Нажалост,зна се због чега.

ОДГОВОРИТЕ