Најава - Калчо: Као некад, уз еx-Yу шмек!

Нова сезона италијанске Серије А кренула је јуче, а главни фаворит за освајање "скудета" је актуелни шампион Јувентус. Бројни Балканци покушаће да поправе пољуљани имиџ Серије А.

Фудбал 23.08.2015 | 14:20
Најава - Калчо: Као некад, уз еx-Yу шмек!

Серија А, деведесетих година најјаче европско такмичење, протеклих година у сталном је паду када је квалитет у питању. "Калчополи", слаба инфраструктура, финансијска немоћ у односу на најјаче европске лиге (Шпанију и Енглеску), срозали су популарни "Калчо" на границе непрепознатљивости.

Ипак, сви љубитељи италијанског фудбала сањају да чаролије којима смо се дивили деведесетих поново оживе.

Присјетимо се само легендарне пјесме "А фар л'аморе цоминциа ту" Рафаеле Кара, која је недјељом у 15 часова била незаобилазна у многим домовима, када се фудбал гледао због мајсторија на терену, а не кладионица и тикета.

Пољуљани имиџ најјаче италијанске лиге вишемилионским трансферима покушали су овог љета да поправе најпознатији клубови на "Чизми", а међу придошлицама у Серију А је и велики број играча са простора бивше Југославије.

Насљедници Владимира Југовића, Синише Михајловића, Дејана Станковића, Дарка Ковачевића, Зорана Мирковића, Дејана Савићевића, Предрага Мијатовића, Звонимира Бобана, Алена Бокшића, Дарија Шимића, Игора Тудора и бројних других играча из бишве Југославије преплавили су Италију овог љета, али и посљедњих неколико година.

Сличан темперамент омогућио им је да се лако прилагоде Италији, па је тако истраживање показало да Срба, Хрвата, Бошњака, Црногораца, Словенаца и Македонаца у Серији А има више од, до сада неприкосновених, Бразилаца и Аргентинаца.

Марио Манџукић појачао је Јувентус, Един Џеко дигао је Рим на ноге доласком у Рому, док је градски ривал Лацио ангажовао златног "орлића" Сергеја Милинковића-Савића. Стеван Јоветић задужио је дрес Интера, Ђенова је од Црвене звезде купила Дарка Лазовића, а Никола Калинић стигао у Фјорентину.

И клубови који нису у врху италијанског фудбала слиједили су примјер најбољих. Млади голман Рада Борис Радуновић убудуће чуваће мрежу Аталанте, нови прволигаш Карпи ангажовао је Ивана Марковића, Раде Крунић стигао је у Емполи из чачанског Борца, док је македонски интернационалац Александар Трајковски потписао уговор са Палермом.

Такође, Милан је за шефа стручног штаба именовао Синишу Михајловића, док је Дејан Станковић тим менаџер Интера.

Ако се томе природају играчи који већ годинама наступају у Италији (Миралем Пјанић, Адем Љајић, Сенад Лулић, Филип Ђорђевић, Жељко Бркић, Ненад Крстичић, Самир Ханданович, Бошко Јанковић, Ненад Томовић, Ален Ставановић, Иван Стринић, Ервин Зукановић, Мато Јајало, Шиме Врсаљко, Никола Максимовић, Милан Ђурић, Горан Пандев…), јасно је да ће "Калчо" ове сезоне имати "еx-Yу" шмек.

ШАМПИОНСКА ТРКА

У посљедње четири сезоне Серије А супериоран је био Јувентус, а бројни стручњаци сматрају да је "стара дама" главни фаворит и у предстојећем првенству. Ипак, тренер Масимилијано Алегри свјестан је да га чека тежак задатак у одбрани титуле, па је најавио да ће ове сезоне "лига бити много уједначенија".

Иако су торински црно-бијели остали без неколико изузетно битних играча, анагажовали су адекватне замјене па се с правом надају да могу доћи до пете узастопне титуле и тако поновити успјех из 30-их година прошлог вијека.

Силно појачана Рома биће им главни конкурент. Иако је помпезно прошле сезоне тренер Римљана Руди Гарсија најављивао титулу, пред почетак ове је много опрезнији у изјавама с обзиром да је Јувентус лани трку завршио са 17 бодова предности.

У Риму су жељни титуле, коју чекају од 2001. године, па је "вучица" овог љета ангажовала неколико великих појачања с циљем да скине Јувентус са трона.

Интер, Милан, Лацио, Наполи и Фјорентина вребаће своју прилику, али тешко је очекивати да нека од ових екипа може парирати поменутом двојцу.

Од ове сезоне новост у Серији А је гол-технологија, којом ће се број грешака судија покушати свести на минимум.

ЕВРО КУПОВИ

Јувентус и Рома и ове сезоне играће у Лиги шампиона. "Стара дама" прошле године пласманом у финале, гдје је поражена од Барселоне (1:3), показала је да може да парира свима. Да ли је то знак да се италијански клубови буде? Видјећемо врло брзо.

Милан и Интер уложили су силне новце настојећи да се врате у врх италијанског фудбала. За разлику од осталих екипа које ће се борити за врх, милански ривали неће учествовати у Европи, па све снаге могу да усмјере ка првенству.

Лацио ће преко Бајера из Леверкузена покушати изборити пласман у групну фазу Лиге шампиона. У првом мечу Римљани су славили 1:0 и имају лијепу шансу да се пласирају у елиту европског фудбала.

У Лиги Европе играти Фјорентина и Наполи. Сампдорија је у квалификацијама за друго најјаче европско клупско такмичење елиминисана од Војводине, па Ђеновљане нећемо гледати у групној фази.

ЈУВЕНТУС

Јувентус је знатно измијенио екипу у односу на прошлу сезону, али је сезону почео у великом стилу - освајањем италијанског Суперкупа у Шангају побједом против Лација 2:0.

"Стара дама" остала је без неколико изузетно важних играча. Андреа Пирло отишао је у МЛС (Њујорк Сити), Карлос Тевез вратио се у Боку Јуниорс, док је Артуро Видал у рекордном трансферу од 37 милиона евра постао члан Бајерна из Минхена. Повремени репрезентативац Италије Анђело Огбона прешао је у Вест Хем, док је чувар мреже Марко Сторари одлучио да појача Каљари.

Најскупљи трансфер овог љета договорили су Палермо и Јувентус. Млада аргентинска звијезда Паоло Дибала појачао је редове шампиона у трансферу вриједном 32 милиона евра.

Млади Аргентинац задужио је дрес са бројем 21, који су некада носили велики Зинедин Зидан и Андреа Пирло. Сви у редовима торинског тима надају се да ће Дибала кренути стопама легендарног двојца.

Марио Манџукић Атлетико Мадриду плаћен је 19 милиона, један мање коштао је Симоне Заза из Сасуола, док су Сами Кедира (Реал Мадрид) и голман Норберто Нето (Фјорентина) стигли бесплатно. Од Удинезеа је за 14 милиона европских новчаница откупљен Алберто Перејра, док је посљедње појачање бразилски лијеви бек Алекс Сандро, плаћен Порту 20 милиона евра.

РОМА

Рома није била посебно активна на почетку прелазног рока, а онда је продајом двојице играча Милану клупска каса попуњена са скоро 50 милиона евра, па је спортски директор Валтер Сабатини могао да крене у "шопинг".

Довођењем Едина Џеке и Мухамеда Салаха, Рома је формирала респектабилан састав и с правом може очекивати много у сезони пред нама.

Босанскохерцеговачки "дијамант" донијеће свјежину у Ромином нападу, који већ годинама "шкрипи".

"Вучица" је за 8,5 милиона евра откупила Андреу Бертолаћија од Ђенове и одмах га прослиједила Милану за 20 милиона. Недуго затим и млади штопер Алесио Ромањоли прослијеђен је у град моде за 25 милиона евра. Заиста добар посао Римљана. Ђеновљани су у Рим на позајмицу послали и Шпанца Јага Фалкеа. Вриједно појачање у задњој линији ситгло је из Штутгарта у виду њемачког репрезентативца Антонија Ридигера.

Можда и најважнији посао "вучица" је направила откупљивањем уговора Рађе Најнголана од Каљарија, док је из Арсенала на позајмицу стигао голман Војчек Шћешни.

Оно што је можда и битније, "ђалороси" нису продали ниједног битног играча. Хозе Холебас је за 2,5 милиона евра отишао у Вотфорд, штопер Мапу Јанга Мбива продат је Лиону за 10 милиона евра, док је Матија Дестро отишао у Болоњу за 6,5 милиона евра.

Неправедно би било не поменути легендарног Франческа Тотија, којем ће ово бити 24. сезона у Роми! "Принц Рима" оборио је многе рекорде, а у "Вјечном граду" се посљедњих дана могла чути прича да ће му бити продужен уговор који истиче на крају предстојеће сезоне.

МИЛАН - ИНТЕР

Милански ривали имали су очајну прошлу сезону. Први пут у историји десило се да ни Милан ни Интер не изборе пласман на међународну сцену. Миланисти су завршили на осмом мјесту, Интеристи тек на десетом, па су током љета морали добро да одријеше кесу како се не би поновило прошло првенство.

Милан је довео Карлоса Баку из Севиље за чак 30 милиона евра, а осим већ поменутог Бертолаћија, стигли су Луиз Адриано из Шахтјора, Лука Антонели из Ђенове… Сви којима је црвено-црна боја у срцу надају се да ће нови тренер Синиша Михајловић успјети да раздрма екипу.

Контроверзни Силвио Берлускони ипак сматра да ће највећа снага Милана ове сезоне бити Синиша Михајловић.

С друге стране, црно-плави су још више мијењали. Фуриозно је започет прелазни рок јер је Џофри Кондогбиа плаћен Монаку чак 30 милиона евра, Хејсон Муриљо стигао је из Малаге за осам милиона, а Давиде Сантон плаћен је 3.7 милиона евра. На позајмицу су стигли Стеван Јоветић, Жоао Миранда и Мартин Монтоја…

Ипак, све добро што су урадили у прелазном року, по мишљењу навијача, из управе Интера "покварили" су пуштањем Матеа Ковачића у Реал Мадрид за 35 милиона евра. Отишао је и Ђердан Шаћири, док члан Интера више није ни некадашњи српски репрезентативац Здравко Кузмановић.

Млади Хрват је неколико пута најављивао да жели остати у Интеру, а чак је и легендарни Марко Матераци изјавио да је одлука да га продају "краљевском" клубу погрешна. Ипак, тренер "нероазура" Роберто Манћини нагласио је да је продаја Ковачића била неизбјежна.

Од осталих екипа које циљају врх табеле Лацио и Фјорентина нису много трошили, док је Наполи појачао Румун Влад Кирикеш и Бразилац Алан, који је из Удинезеа стигао за 11.5 милиона евра.

Одласком Рафаела Бенитеза у Реал Мадрид, Наполитанци су питање тренера ријешили ангажовањем Мауриција Сарија. Тим из Напуља покушаће да буде што ближе врху, како би наставио континуитет добрих игара у посљедњих неколико година, а велико појачање добили су у повратку искусног чувара мреже Пепеа Рејне.

И Фјорентина је промијенила стручњака на клупи. Винћенца Монтелу замијенио је Пауло Соуса, док је играчки кадар претрпио бројне промјене, па је тешко рећи да ли је тим из Фиренце слабији или јачи него претходне сезоне.

Колонију еx-Yу играча у Лацију увећао је златни "орлић" Сергеј Милинковић-Савић, који би тако у друштву Сенада Лулића и Филипа Ђорђевића требало да чини окосницу тима "небескоплавих". Римљани би након дуго година поново могли заиграти у Лиги шампиона, с обзиром да су успјели задржати Лукаса Биљу и Андерсона, играче које су овог љета тражили бројни клубови.

Сампдорија, Ђенова, Торино и Палермо покушаће изненадити ове сезоне, а у друштву екипа из "доњег дома" требало би да буду Емполи, Аталанта, Верона, Удинезе, Кјево и Сасуоло, којим ће главни циљ бити што прије побјећи из зоне испадања.

НОВИ ЧЛАНОВИ

У односу на прошлу сезону, нова имена у Серији А су дебитанти Карпи и Фрозиноне, док је своје мјесто међу елитом нашла и Болоња, повратник у друштво најбољих. Тројцу из Серије Б сигурно ће у мислима само бити опстанак.

Карпи је основан давне 1909. године, а освајањем првог мјеста у Серији Б прошле сезоне и пласманом у елитни ранг, популарни бијело-црвени (Бианцоросси) остварили су највећи успјех у историји клуба, с обзиром да су до 2013. године већином играли у трећем и четвртом рангу италијанског фудбала (Серија Ц и Д).

Најпознатији играчи који су носили дрес клуба Карпија су легендарни Марко Матераци и Симоне Инзаги.

Занимљиво је да ће у предстојећој сезони дрес Карпија носити и двојица фудбалера са наших простора. Српски голман Жељко Бркић и Хрват Игор Бубњић играће као позајмљени играчи из Удинезеа. Карпи ће домаће утакмице играти на стадиону Алберто Браља у Модени.

Први пут у историји Серије А наступиће и Фрозиноне, екипа која је прошле сезоне освојила друго мјесто у Серији Б. Најјача италијанска лига тако је, након Роме и Лација, добила и трећи клуб из покрајине Лацио. Фрозиноне је град 30-ак километара југоисточно од Рима.

Послије дуготрајног боравка у Серији Ц, 2006. године коначно је изборен пласман у Серију Б, да би девет година касније Фрозиноне стигао до промоције у најјачу италијанску лигу.

Фрозиноне наступа на стадиону Комунале Матуза капацитета 10.000 мјеста, а тренер је некадашњи ас Торина Роберто Стелоне.

Болоња је у финалу баража након двомеча успјела проћи Пескару, много теже од очекиваног. У оба меча није било побједника (0:0, 1:1), али су Болоњези у виши ранг ушли због бољег пласмана у регуларном дијелу сезоне.

ПРВО КОЛО

У првом колу можда и најзанимљивији меч одиграће Фјорентина и Милан. Синиша Михајловић враћа се на Артемио Франки, али овај пут сједиће на клупи Миланеза.

Јувентус ће у одбрану титуле кренути са свог стадиона против Удинезеа, док Рома гостује у Верони.

Већ у другом колу на програму је први велики дерби. На "Олимпику" вицешампион Рома угостиће "стару даму".

КУП ИТАЛИЈЕ

Већ на отварању сезоне, у првом колу овогодишњег Купа Италије, у којем наступају нижеразредне екипе, постављен је рекорд овог такмичења. Ћитадела, која је прошле године испала из Серије Б, декласирала је четвртолигаша Рособлу Потенцу са чак 15:0. Иначе, овај резултат не треба много да чуди, с обзиром да је Потенца пред банкротом, па је у овом мечу наступила са омладинцима. Иначе, у Купу Италије (Цоппа Италиа) прошле сезоне Јувентус је тријумфовао након продужетака против Лација 2:1 и тако постао први клуб којем је 10 пута пошло за руком да буде најбољи у најмасовнијем такмичењу. Рома је остала на девет трофеја, Интер има седам, Фјорентина и Лацио по шест…

КАЛЧОПОЛИ

Италијански клубови остварили су бројне успјехе претходних година, али корупцијски скандали уназадили су фудбал на "чизми". Први се десио 1980. године, када су Лацио и Милан због намјештања утакмица морали у Серију Б. Најпознатији скандал је онај из 2005. године, популарни "Калчополи". У највећој афери у историји италијанског фудбала кажњени су бројни клубови, њихови челници и судије. Најгоре је прошао Јувентус, којем су одузете титуле из 2005. и 2006. године, а такође је избачен у другу лигу. Милан и Фјорентина кажњени су одузимањем бодова.

ШАМПИОНИ

Актуелни шампион Јувентус неприкосновен је по броју освојених првенстава. Не рачунајући одузете двије титуле због афере "Калчополи", Торинези су славили 31 пут. На другом мјесту су Интер и Милан са по 18, Ђенова има девет, Торино, Болоња и Про Верћели по седам, Рома је била најбоља три пута, једном мање Фјорентина, Лацио и Наполи, док по један трофеј у својим витринама имају и Каљари, Сампдорија, Верона, Новезе и Казале.

БАЛКАНЦИ У СЕРИЈИ А

Србија са 17 играча у Серији доминира од свих бивших југословенских република. Хрвати имају представника мање, Словенија осам фудбалера, Босна и Херцеговина пет, а Црна Гора и Македонија по два.

Коментари / 0

Оставите коментар