Дежурају 24 сата због миграната

Надлежне државне службе и оба ентитетска МУП-а у БиХ уско сарађују на предупређивању уласка великог броја илегалних миграната из Африке и Азије који са територије Србије намјеравају прећи у БиХ на путу према државама ЕУ.

Босна и Херцеговина 22.08.2015 | 12:07
Дежурају 24 сата због миграната

Ово је за "Независне" потврдио Изет Низам, замјеник директора Службе за послове са странцима БиХ, која ће у цијелом процесу "дочека" миграната одиграти велику улогу.

Низам је поручио да се стање у Србији, у којој тренутно борави око 90.000 миграната, углавном са Блиског истока, помно прати.

"Ти људи желе даље према ЕУ и до сада је рута миграције била према Мађарској. Међутим, та рута се сада разбија и ми очекујемо да дио тих људи крене и према БиХ. Због тога већ обављамо превентивне радње на терену", рекао је Низам.

Активности које се тренутно спроводе посебно су фокусиране на источни дио БиХ, односно РС, гдје се очекује највећа најезда миграната.

"Та критична тачка је од Бијељине до Требиња, тако да су сви наши инспектори на терену 24 сата. Нећемо дозволити да се наруши безбједносна ситуација у БиХ, јер је могуће да међу тим људима има и појединаца из ИСИЛ-а, који би били велика опасност", наглашава Низам.

Иако Служба по овом питању блиско сарађује са Граничном полицијом и ентитетским МУП-овима, Низам наглашава посебну важност сарадње с грађанима, који дојављују важне информације.

И Гранична полиција (ГП) БиХ прати стање у вези с најавама о могућем приливу илегалних миграната из сусједних земаља, али и држава регије, посебно из Србије и Македоније.

Санела Дујковић, портпарол ГП БиХ, каже да је ГП фокусирана на границу са Србијом у циљу идентификације мјеста погодних за илегалан прелазак, као и особа које се доводе у везу с илегалним пребацивањем миграната.

"Током првих шест мјесеци 2015. у илегалном преласку границе регистровано је 75 особа, а на граници са Србијом откривено је 19 особа, од чега пет из држава високог миграционог ризика. Статистички показатељи указују на то да је ријеч о појединачним и спорадичним илегалним преласцима границе и можемо констовати да БиХ тренутно није изложена масовном приливу илегалних миграната", истиче Дујковићева.

Осим алармантног стања у Србији, ситуација је кулминирала и у Македонији, а борци за људска права већ апелују на међународну заједницу да помогну хиљадама миграната и њихове дјеце које македонска полиција брутално зауставља у покушају преласка границе.

Наиме, македонски специјалци, који стоје иза бодљикаве жице, у петак су према неколико хиљада миграната испалили и сузавац у покушају да потисну људе који се, бјежећи од страхота рата, желе домоћи ЕУ и земаља Шенгена.

Контакт Амбасаде у Скопљу

У петак су из Амбасаде БиХ у Скопљу обавијестили држављане БиХ који се налазе у Македонији да у случају потребе могу одмах контактирати бх. дипломатско-конзуларно особље на мејл или дежурни телефон 072/719-492.

Извор: Независне

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

Хуманоид

22.08.2015 10:21

То није стока то су људи, избјеглице .Како само брзо заборављамо.Постоји хуманитарно право господине министре .Ми јесмо сиромасни али људи добре дусе немојте нас срамотити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

маја

22.08.2015 10:51

Засто се не казе јавно да овај народ се мора смјестити по Балкану и ЕУ.То це тако бити хтјели ми или не.За њихов долазак знало се прије пар година.Организација никаква за прихват миграната.Срам нас било.

Name

Едо , Слатина - Тузла

22.08.2015 11:25

ЕУ ,то је један слабашан, ултрабирократски тигар од папира који ниједну једину кризу, не варајмо се, од рата у бившој Југославији до данас није могао ријешити без Америке. Ако Европа не формира своју војску, своју владу, свој стварни Парламент, неће више постојати осим као царинска унија, а и то је условно. А до тада Грци, Македонци, Срби, Хрвати носите се са имигрантима како знате и умијете, како вам савјест налаже. Европа вам неће помоћи, јер кад треба, кад је највише потребна, ње нема. Можда вам пошаљу неки стари Ланд Ровер или неку нову Тоyоту да лакше контролисете границу. Или неки мањи грант као ономад што су лакираној буба шваби омогућили да се он, баш он, бори за женска права. Живимо нажалост у доба лицемјерја, хипокризије великих размјера. Понекад се питам, а зашто ми се дјед икада вратио из Америке. Могао је, ради мене, тамо и остати. Написао : Ратко Кнежевић је инвестицијски банкар из Лондона, магистар наука, који већ годинама ради за највеће свјетске финансијске институције као стручњак за економије малих земаља. Управо то је била и тема његовог магистарског рада на престижној и цијењеној у свијету Лондон Бусинесс Сцхоол и њеној школи за лидере Слоан феллоwсхип. Често су га цитирали у Финанциал Тимесу, Тхе Ецономисту, ББЦ-у, Неw Yоркеру и АБЦ Неwсу...

Name

сарајлија

22.08.2015 14:45

Висе брину о азилантима, него сто су ономад о нама избјеглицама из Сарајева и Крајине.

Name

Освит

22.08.2015 10:33

Људска и Бозја обавеза је да се помогне људима у невољи и апелујем на хуманитарне организације и црвени крст и каритас да покрену акцију прикупљања помоци како у храни и одјеци и новцу да се помогне избјеглицама у насим могуцностима. Исто тако насе слузбе морају да испитају и спријеце злоупотребе и да се на насе просторе инфилтрирају припадници Исила. Наиме руске обавјестајне слузбе и њихови аналитицари упозоравају на несразмјер у старосној структури избјеглица да је меду њима 54% мускараца старости до 27 година сто доводи у сумњу да медју избјеглицама има припадника Исила.Будуци да је Мадарска затворила границе предвидају да це домаци исламисти искористити ситуацију и дестабилизовати ситуацију у Македонији,Пресевској долини и Босни и Херцеговини.Наведене немире предвидају за поцетак септембра.Надам се да насе слузбе дрзе ситуацију под контролом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

блбл

22.08.2015 10:35

Уместо да искористимо време у припреми одговарајуцих кампова за пријем тих људи поготово зена и деце јер зима долази убрзо ви се господо трудите свим снагама како да их блокирате на границама.Наравно да треба врсити провере ко улази али не моземо забранити свима да због мозда једног идиота. Било нам је драго када су друге земље примале насе избјеглице а сада се правимо кретени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

22.08.2015 11:19

Амери су прво нацели и испровоцирали немире у Ираку,Сирији,Либији.Побили им водје направили градјански рат и сад?Е сад тај јадни али и глупи као и ми народ спарта земљама и спасава главу.Породице унистене,опљацкане,побијене селе се у Европу.Никад висе среце и зивота,остаје горцина патња избеглиство.Је ли то хтио народ у овим земљама?Није али је насјео пропаганди Амера и настрадао.Гдје је та демократија коју су им препоруцили.Гдје им је сад нафта?Гдје су им водје?Америма каубојима безосецајним не вјерујем ни ријец,ни један збор им не фермам.Сит сам свега сто долази од њих,и спреман сам да браним и цувам своју РС а то препоруцујем и свима у Фед.БиХ Цувајте то сто имате нико вас неце усрецити,то је бар јасно.

Name

Едо , Слатина - Тузла

22.08.2015 11:28

Да смо нормални,не би се називали људима.Иначе,најгора,најзлобнија и најнеинтилигентнија жива бића на планети земљи себе називају људима.Нити једно живо биће не на планети Земљи не уништава своју врсту и своју животну околину као бића која себе називају људи.

Name

Логика...

22.08.2015 11:10

Упссс... Годинама су појединци и понеки политицар из Р.С. говорили о БиХ као "тамном вилајету"... Ето вам га у авлији. Сад се цупајте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

22.08.2015 11:16

Уједини се свијете и заустави рат у Сирији и на блиском истоку! НИсу ови људи смеце да их се пребацује тамо и овамо...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сви ми

22.08.2015 11:36

Ми моземо много тога да понудимо.Али у о ваквим ситуацијма,и лијепа ријец је довољна.Имамо прилику да оплеменимо своју дусу.Дајмо од себе сво добро.

Name

јуначине и блебетала

22.08.2015 14:26

Па дајте им кад имате толико, вашу кућу, двориште и све што затраже, ја немам, моје село попаљено 92е од муслимана.

Name

МИЛЕ МИЛЕ

22.08.2015 12:54

ЕТО ЗАШТО ЈЕ МИЛЕ У ПРАВУ ДА СМО У ЕУРОПСКОЈ УНИЈИ САД БИ СВЕ НАВАЛИЛО КОД НАС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

паметњаковић млађи

22.08.2015 14:02

Питам се само читајући ваше коментаре како вам је тешко живети и како је велика криза у Републици Српској. Пљувањем институција Републике Српске а пре свих председника и Владе.Овде је 99% Муслимана говорило како се не може више са Додиком. Говорим о Републици Српској јер се налазимо у њој,а знамо сви да ништа боље није ни у муслимаско-католичкој федерацији бих. Питам само ове паметне људе а сада нећу вас и нас то јесте ваше и наше дијелити ни на било шта следеће како ће један обичан грађанин вашег калибра помоћи овим мигрантима јер то нису избјеглице. Хајде да се формира колона као што то раде и шиптари са Косова,овде и да кренемо заједно према ЕУ па да видите шта ће вама рећи када вас и нас пофатају на граници.?! Зато маните се ћорава посла не може један Хамид из Пакистана бити избјеглица,као што не може ни неко из Ирака,Авганистана,Етиопије,Либије али може можда неко из Сирије. Сада још један занимљив податак пре свега за вас Муслимане а то је следеће. Сирија се граничи са много богатијим земљама од Грчке,Македоније,Србије итд. Знамо сви причу исламских вјерских вођа а то је како Европа мора постати исламска јер је Америка превелик залогај за сада. Алжирци годинама насељавају Француску тако да их је сада попут Албанаца више у туђој него у својој држави,Турци Њемачку,Албанци Србију и остатак Европе и тако даље. Намјерно овде не стављам Муслимане из БиХ јер сам мишљења да већина њих је наших људи који нормално живе и функционишу,који знају за суживот али има и ту фанатика терориста,вехабија,исламиста,џихадиста,муџахедина итд. Да ли је случајно да ти мигранти не бјеже у Турску,Иран,Саудијску Арабију,Кувајт,Уједињене Арапске Емирате јер су те државе бар неке ако не и све богатије и од Грчке,Македоније,Србије а и од БиХ. Није господо случајно јер су ово државе потпуно ван контроле и нису своје то јесте наше већ се ту не зна ни ко пије ни ко плаћа. Чак је њима ближи и Израел али ето знају зашто су се упутили у ове државе. Објасните ми само следеће како то да су ту само људи пуне војне старости то јесте млади и средње стари са ето женама и дјецом. Када крену у офанзиву ове државе немају чиме ни да се бране а и ако би то су већински православне државе које су опљачкане и ако би се у потпуности супроставили било би да се опет хоће нека велика Србија или да је то грађански рат а ти људи никада у тој држави нису живјели. Прво се извињавам због овако великог текста,друго се извињавам ако сам некога увредио јер ми то није била намјера,а треће маните се ћорава посла ви Муслимани са Србима јер ови из Исила када крену ви ћете као и ми бити исти,зато је неко ето случајно изабрао ове државе и гле чуда опет Балкан и гле чуда опет код нас гдје и онако петарда фали да све опет експлодира.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко Бања Лука

22.08.2015 14:09

Случајно јадници бјеже поред Турске,и арапских веома богатих држава у Европу. А још већа случајност да их сви превозе према Грчкој,Македонији и Србији,а највећа случајност је та да се ЕУ ограђује и подиже зидове док Србију тјера да подиже кампове и прихватне центре за оне који ће је касније раскомадати као на Косову и за оне који ће касније исте те Србе протјерати. Од свега је највећа случајност да све из ЕУ,Америке,НАТО-а,Русије,Турске и осталих знају да је следећа дестинација мигрантима Република Српска која је богатија од Њемачке и Америке заједно а и најразвијенија је држава у ЕУ,јер кажу да желе да се дочепају ЕУ,па ето читам и чудим се чуду како неко ко је "избјеглица" бјежи у земље које се већинско друге вјере,неко ко је избјеглица извади нож и убоде полицајца е па да то су неке савремене исламистичке избјеглице које угураше све ове земље у ЕУ. Каква случајност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Старац Фочо од Стотину Љета

22.08.2015 14:31

Кува се ту нешто. Исламске државе им пред носом а уз то су и много богатије али они изабраше Европу и то Европу која се одлучи да све то се лијепо одвија преко Срба и Србије,каква случајност. Јадан народ боде полицајце ножевима какви ће тек да буду када се удомаће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

22.08.2015 14:33

Никакве то избјеглице нису.На повратку из Грцке са одмора гледао сам их аутопутем мобилни телефони обуцени као и сав други свијет.Ако дају толике паре за превоз бродом и сл одакле им тај новац.Ово је организовано да се Исламска дрзава најбрзе могуце убаци у Европу само то.Толико пута било је избјеглица али не са нозевима и орузјем.Нико није нападао полицију и војску.

ОДГОВОРИТЕ
Name

горан

22.08.2015 15:08

Је ли ова вазалска власт у Македонији,БиХ... мисли да це онај измуцени народ мирно леци и цекати да им дјеца покрепају од глади,зедји и зиме само зато сто су они добили наредбу од европских робовласника да их не смију пустити даље? Пустите ту сиротињу нека иде даље,немојте гријесити дусе због невине дјеце јер ви нисте ни изазвали ову катастрофу.Нека о њима брину они сто им унистисе дрзаве,домове,породице то је једино праведно рјесење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мр.X

22.08.2015 15:14

Све је ово нормално у ненормалном свијету код ненормалних људи гдје ненормални људи наговарају нормалне људе да шире ислам милом или силом!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мркаљ.

22.08.2015 15:50

Да ли це Додик показати солидарност према овим мигрантима, да показе као Вуциц сто отвара прихватне центре...!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луда Милојка

22.08.2015 16:19

Избјеглице из Сирије и Ирака донекле опоравдавам. Не треба гресити дусу ради тих људи. Да се не лаземо, ипак РАТ је у тим зонама. Свако има право да не иде у рат, да ратује за неке групе или се налази у ратним зонама. Све гори. Потпуно оправдано.(Да им свака будала одредјује судбину као сто се десило код нас) АЛИ ЉУДИ ОВО НИСУ САМО ИЗБЈЕГЛИЦЕ ИЗ СИРИЈЕ И ИРАКА!!!!!!!!! ОВО ЈЕ МАЛТЕ НЕ ЦИТАВА АФРИКА И АЗИЈА ПОЈУРИЛА КА ЕВРОПИ (ПОСТАО ТРЕНД ИЛИ ХИТТТТТТ >>>>>> ПРАВАЦ ЕВРОПА>>>>>) Касмир. Пакистан, Сомалија, Судан, Индија, Аганистан, Алзир. Мароко малте не И све остале земље.... Није тацно да је из Сирије И Ирака 80%. Миграната то је лаззззз!!!! Просли месец је су избацили медју те људе 30.000 рома са Балкана. Ово изгледа као 92. кад су са БиХ избјеглицама убацивали не само Сандаклије или македонце или остале из ЕX YУГЕ. Него И Бугаре . Пољаци, Румуни и Руси.

ОДГОВОРИТЕ
Name

блм

22.08.2015 16:35

Само их прослиједити даље на запад.Све је ово добро смисљено. Исламизација Европе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

народ

24.08.2015 04:10

Теско народу са обе стране.Ово све моцни Њемци раде и њихова дрзава Њемацка. Бога се небоје , то су Хитлерови наследници. Све је ово изпрограмирано и одвија се по програму. Јаци тлаци нејацега!

ОДГОВОРИТЕ