Дискриминација: Чачак не да дјечаку на море

Чачанка Маријана Димитријевић тужиће град за дискриминацију, јер њеном сину Филипу (10), оболелом од церебралне парализе, нису дали да летује с другарима.

Србија 21.08.2015 | 21:55
Дискриминација: Чачак не да дјечаку на море

Филип Димитријевић је по систему инклузивног образовања завршио четврти разред ОШ „Свети Сава“ у Атеници. Његова мајка сматра да је он имао право да летује с друговима из одељења у Улцињу, и то по два основа: правилника о летовању - као свршени ученик четвртог разреда и као припадник групације деце с посебним потребама.

- Супруг и ја сваке године водимо Филипа на море, али њему је било стало да иде с другарима из одељења који су му све на свету. Није било срећнијег дечака када смо му рекли да ће можда с њима ићи на море. Међутим, убрзо нам је из школе стигао одговор да од Филиповог летовања неће бити ништа пошто није било могућности за ангажовање персоналног асистента, који је Филипу неопходан. Када је то чуо, као да су му потонуле све лађе. Данима је био несрећан - прича мајка Маријана.

Она каже и да се његова досадашња персонална асистенткиња без накнаде нудила да га поведе, али је проблем био смештај у одмаралишту.

Због свега, породица Димитријевић планира да тужи Градску управу, коју сматра одговорном за „дискриминацију детета“.

Треба да имају исти третман

- Ништа друго не желим него да у овом друштву болесна деца имају исти третман као и здрава. Зашто се они гурају у страну? Зашто их изопштавају из друштва? Зашто је здраво дете вредније од болесног? Немојте их газити и додатно им упропашћавати живот - поручује она.

- Они су морали да предвиде било којом тачком правилника или да нагласе да деца у инклузији немају право на летовање или да не може да им се обезбеди пратилац. Није ми стало да наплатим новац, желим да их натерам да децу с посебним потребама третирају као и њихове здраве вршњаке - наводи огорчена мајка.

Начелница Градске управе за друштвене делатности Надежда Вуксановић каже да ниједно дете с посебним потребама није било ускраћено за летовање у одмаралишту у Улцињу, али да је власник одмаралишта, Предшколска установа „Радост“, направила распоред по ком та деца иду у посебној смени са Специјалном школом „1. новембар“.

- Летовање деце није у оквиру школског програма, а ми смо правилником предвидели да та деца имају право на бесплатно летовање. С организатором је договорено да деца с посебним потребама и њихови родитељи бесплатно летују о трошку града, али у смени у којој ће бити само особе с посебним потребама. Такви су услови летовања - каже Вуксановићева.

Маријана Димитријевић згранута је чињеницом да надлежне градске власти на такав начин селектирају децу.

Извор: Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар