Градови у којима се најбоље живи

Мелбурн је и даље град у којем се најбоље живи по анализи истраживачке службе британског листа Економист, док се Београд ове године налази на 97. месту на листи градова у којима је најпогодније живети, што је драстичан пад у односу на 2012. годину, када је био на 45. месту.

Занимљивости 21.08.2015 | 13:51
Градови у којима се најбоље живи

Беч се налази на другом месту листе најбољих градова за живот, а међу првих 10 су и Ванкувер, Сиднеј, Хелсинки и Цирих, док је најбоље рангирани кинески град Пекинг на 69 месту.

Фактори који утичу на рангирање 140 градова су, између осталог, безбедност, здравствена заштита, образовање, инфраструктура и животна средина, а према објављеним подацима, квалитет живота широм света опао је за један одсто, а стабилност и безбедност је лошија за 2,2 одсто услед терористичких напада и сукоба у земљама као што су Сирија, Украјина, Тунис и Либија.

Током последњих пет година квалитет живота опао је у 57 градова који су се раније налазили на листи места у којима је најпогодније живети.

Према подацима које је објавио Економист интелиџенс јунит (ЕИУ), места у којима се најбоље живи су "градови средње величине у богатијим земљама са релативно малом густином насељености", па су велики градови као Лондон и Њујорк лошије рангирани.

Последњих пет градова на листи 140 најпогоднијих места за живот су Триполи, Лагос, Порт Морсби, Дака и Дамаск.

Извор: Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар