Владине олакшице за сумњиву фирму

Влада је продала Технички ремонтни завод Братунац фирми ЕЛW Глобал Уједињени Арапски Емирати, чији је капитал сумњивог поријекла. Купац није уложио ни марке у покретање производње, мада је цијели приватизациони аранжман Влада величала као пројекат који ће запослити становништво у Братунцу, али и у широј регији.

Република Српска 21.08.2015 | 08:15
Владине олакшице за сумњиву фирму

Влада Републике Српске, а прије свега министар финансија Зоран Тегелтија, имају крајње упитан приступ примјени пореског система. Квака је у следећем- повлаштене фирме имају повлаштен однос и када је у питању измирење пореских обавеза.

Ноторан примјер је приватна фирма Технички ремонт Братунац, којој су министарства финансија и индустрије омогућила да буде ослобођена плаћања пореза Пореској управи РС. Тако је ова фирма стављена у повољнији положај у односу на друге приватне фирме у РС, којима Тегелтијини порески инспектори свакодневно дишу за вратом.

ОЛАКШИЦЕ ЗА АРАПЕ

Влада је продала Технички ремонти завод Братунац фирми ЕЛW Глобал Уједињени Арапски Емирати, чији је капитал сумњивог поријекла. Купац није уложио ни марке у покретање производње, мада је цијели приватизациони аранжман Влада величала као пројекат који ће запослити становништво у Братунцу, али и у широј регији.

Предузеће је већ имало одоборен један репрограм пореских обавеза, али није испунило обавезе.

Министарство финансија је својим рјешењем број 06.05/411-93-2/14 од 14. априла 2014. године одобрило овој фирми одгођено плаћање пореских обавеза у укупном износу од 713.361,59 КМ на 60 једнаких рата. Тегелтија је тиме злоупотријебио министарски положај, али и потврдио да у Републици Српској закон не важи једнако за све. Они који су блиски власти, имају све повластице. Они који нису, долазе под удар закона и пореских инспектора.

Сама приватизација Техничког ремонта Братунац је катастрофална и штетна по интересе РС. Након приватизације та фирма ништа не производи нити ремонтује опрему, нема никакав производни циклус, нити има приходе. Самим тим није могла испоштовати ни Тегелтијину пореску олакшицу и редовно плаћати ануитете, због чега је министар финансија морао да укине своје рјешење од 14. априла 2014. године.

Умјесто да та фирма дође под удар Пореске управе и да се покрену механизми како би се држава намирила, у цијелу причу ускаче Министарство индустрије и тражи да се Техничком ремонту Братунац одобри ново одложено плаћање обавеза.

Све то јер се ради о фирми са дугом традицијом у области војне индустрије која је, наводно, остварила сарадњу са новим ино партнером, па се скоро очекује потписивање уговора чија ће реализација омогућити финансијску стабилност фирме.

Министарство индустрије још наводи да је Технички ремонт измирио десет ануитета, од укупно одобрених 60.

РЈЕШЕЊЕ ЗА УКИДАЊЕ РЈЕШЕЊА

Занимљиво је да Министарство индустрије наводи да је купац Техничког ремонта Братунац имао значајна улагања, али не наводи колика су та улагања и како то да од окончања приватизације Технички ремонт нема никакве пословне активности.  

Противно свакој пословној логици, Влада РС уважава захтјев Министарства индустрије да се Техничком ремонту Братунац поново одобри одложено плаћање обавеза, које је министар Тегелтија укинуо Рјешењем донесеним у марту ове године.

Сада ће Тегелтија, којег је Влада задужила за реализацију овог посла, морати да укине рјешење, којим је укинуо своје претходно рјешење. Чиста лакрдија.

Аутор: Љиљана Ковачевић
(зурнал.инфо)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Банду у затвор

21.08.2015 06:18

Који идити су преузели све у овој земљи! Имали смо фабрике, радили за стране земље, посебно Арапе, а сад ови неписмењаци и криминалци на власти све продадоше као да ми не можемо бити власници и као да не знамо радити. Они мисле, ако они не знају да нико одавде не зна. Ужас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни Груја

21.08.2015 08:18

Нису они преузели него сте их ви изабрали и дали им мандат да вас пљачкају. Задњи пут сте то урадили у октобру прошле године. Према томе тишина и да се нисте јавили. Сагните се још мало да вас ваша власт лакше зајаше.

Name

Анђа

21.08.2015 06:20

Све је другови,другарице,господо,обична рајо у БиХ КРИМИНАЛ ,а на челу свих КРИМИНАЛНИХ РАДЊИ......су политичке странке и њихове вође. А ви обични и поштени људи и даље такве подржавајте,гласајте за њих,не гунђајте против .................јер сте тако изабрали.Сретно вам и весело било.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Капитал

21.08.2015 06:23

Нико нормалан из свјета бизниса неце да послује са насом Владом. Молио бих новинаре да испитају ко стоји иза власника који намјеравају купити Банку Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТЕВАН ВЈЕТРОВИТИ

21.08.2015 06:37

ФИРМУ КОЈА РЕМОНТУЈЕ ВОЈНУ ОПРЕМУ ПРОДАЛИ АРАПИМА...КОСМОС УБИЛИ... "ОРАО" БЈЕЉИНА УМИРЕ ПОЛАКО, "ЧАЈАВЕЦ" ВОЈНИ ПОГОНИ ВИШЕ НЕ ПОСТОЈЕ... НЕКАДА УГЛЕДНА И ПРОФИТАБИЛНА ВОЈНА ИНДУСТРИЈА РС ВИШЕ НЕ ПОСТОЈИ... ШТА ЈЕ ТЕГЕЛТИЈА И ЊЕГОВИ ПАЈДАШИ РАДИО ЗА ВРИЈЕМЕ РАТА И ГДЈЕ ЈЕ БИО ... И ОН И ЊЕГОВ ШЕФ ПРИЧАЈУ О "ИЗДАЈИ" СРПСКИХ ИНТЕРЕСА У САВЈЕТУ МИНИСТАРА - КОЈА ЗАМЈЕНА ТЕЗА.... ПРЕВАРАНТИ И КЛЕПТОМАНИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

21.08.2015 10:16

Бандо лоповска, како радили тако вам Бог дао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

луткар

21.08.2015 10:22

Питам се ко је више умоболан, ови клипани на власти или народ који их упорно, годинама бира.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За

22.08.2015 11:56

Па ви гласајте за СНСД. Напред ДНС!

ОДГОВОРИТЕ