У Србији се појавили заражени комарци

Комарци који преносе вирус Западног Нила пронађени су на територији општина Палилула, Чукарица, Раковица, Земун, Сурчин, Сопот, Вождовац, Гроцка и Обреновац у Београду.

Србија 19.08.2015 | 22:25
У Србији се појавили заражени комарци

У Заводу за биоциде и медицинску екологију тврде да нема разлога за панику, као ни потребе за сузбијање крвопија из ваздуха.

"Чим се утврди појава заражених комараца на неком локалитету, наше екипе излазе на терен и истог дана врше сузбијање на ширем подручју од оног где су утврђени заражени комарци", објашњава др Бранислав Пешић из Завода за биоциде и медицинску екологију.

"Ако се укаже потреба, сузбијање ларви ће се појачати, али засада је ситуација у потпуности под контролом", дадао је он.

Интересантно је да се ове године запрашивање вршило искључиво са земље. Између осталог и јер је тек ребалансом градског буџета обезбијеђен новац за ову намену.

"На основу резултата мониторинга ове године није уопште било потребе за сузбијањем комараца из авиона", тврде у Заводу и савјетују суграђанима да избјегавају шетње у вечерњим и јутарњим часовима у приобаљу река, парковима и шумама.

Завод за биоциде и медицинску екологију, у мају добио је 15 нових, специјализованих возила за сузбијање комараца са земље.

Пристигле мање машине, за три сата могу да покрију до 120 хектара, а веће, такозване топ, до 160 хектара.

Прије пар дана у Београду је преминуо мушкарац заражен овим вирусом.

(Вечерње новости)

Коментари / 0

Оставите коментар