Видео: Судија - Асистирао сам Марадони за гол вијека!

Најбољи фудбалер свих времена, Дијего Армандо Марадона састао се са судијом који је променио његову каријеру, али и фудбалску историју.

Фудбал 22.08.2015 | 21:40
Видео: Судија - Асистирао сам Марадони за гол вијека!

'Ел Пибе' је у Тунису поново видео Алија Бенакура – који је пре готово три деценије био главни арбитар на епском четвртфиналу Мундијала у Мексику, када је легендарни Аргентинац уз помоћ руке преварио голмана Енглеске Питера Шилтона и одвео 'Гаучосе' у полуфинале (2:1).

Тај погодак бившег играча Аргентинос Јуниорса, Боке Јуниорс, Барселоне, Наполија и Севиље имао је далеко већу тежину, од само фудбалске, пошто су две земље тих година биле у рату због власништва око Фокландских острва.

Споменути потез – симболично назван 'Божја рука' – постао је можда и најмистификованији у историји најважније споредне ствари на свету, а Дијего је касније предводио своју земљу до друге титуле првака света.

Диего и судија из Туниса су се срдачно поздравили, арбитар је добио и пољубац, као и урамљен потписан дрес Аргентине са бројем, именом Марадоне и специјалном посветом – "За Алија, мог вечног пријатеља".

С друге стране, Бенакур је Марадони поклони урамљену фотографију дуела са чуварем мреже 'Гордог Албиона' са стадиона Астека у Мексико Ситију.

Ни 29 година касније приче о аналогијском спорном моменту нису престале. Енглези су, са правом, кивни на главног судију, док он пребацује крвицу на свог помоћника из Бугарске Богдана Дотчева. Још тада се повела прича да важне мечеве на највећим такмичењима не треба давати арбитрима из 'мањих' земаља.

"Пре меча, ФИФА нам је дала јасне смернице. Ако је ваш колега боље позициониран од вас, његова одлука треба да има предност. То је оно што сам и урадио – погледао сам у свог асистента, а он није подигао заставицу", рекао је Бенакур.

Само четири минута касније, 'Мали зелени' постигао је званично најбољи погодак икада – када је трком са половине терена 'изломио' комплетну одбрану 'Три лава', укључујући и голмана Шилтона, за коначних 2:1.

Тунижанин тврди да није одговоран само за први погодак, већ да је код 'Гола века' био 'директан' асистент.

"Марадона није постигао тај погдак сâм, ја сам био асистент. Три пута сам у тој акцији пустио предност, а нисам морао. Код првог се саплео, код другог се налазио на ивици казненог, а ја сам само викао – предност, предност. Када је ушао у шеснестрац очекивао сам да га Тери Бучер 'покоси', ставио сам пиштаљку у уста, био сам спреман, али он није пао", закључио је Тунижанин.

Коментари / 0

Оставите коментар