Био би скандал да Србија укине латиницу

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да би скандал свјетских размјера био да Србија укине латиницу, док лупање ћириличних табли у Хрватској остаје без икаквог одјека, и да је зато зачуђен што у ЕУ не реагује на властиту чланицу када је ријеч о питањима темељних вриједности ЕУ.

Србија 19.08.2015 | 21:58
Био би скандал да Србија укине латиницу

Премијер Србије је, поводом чињенице да се ЕУ прогласила ненадлежном када је ријеч о укидању права на коришћење ћирилице или двојезичности у Вуковару, рекао да и даље очекује да неко из ЕУ каже нешто о том питању, а да ће Србија остати привржена европском путу.

“Када је Србија била у питању, изјашњавали су се о много мање важним питањима. Кад су неки лагали око Западне Тамнаве, укључивали су се да нам држе придике и да не смијемо да кажемо истину”, рекао је Вучић.

Он је изразио чуђење што у ЕУ не реагује на властиту чланицу када је ријеч о питањима темељних вриједности ЕУ, као што су демократија, слобода, људска и мањинска права, “а да се истовремено мешају у нешто што нема везе са темељним вриједностима ЕУ у земљи која још није чланица”.

“Мој одговор је да је Србија чврсто опредељена да остане на европском путу, али да никоме неће да дозволи да је понижавају, а то што су покушали и њихово понашање у последњим изјавама говори о томе да неки људи очигледно мисле да могу да понижавају Србију. Док сам на овом месту, то им нећу дозволити, ма одакле да долазе”, поручио је Вучић.

Он је примијетио да Хрватска јесте суверена земља, али да има ствари о којима мора да се говори и оцијенио да би скандал свјетских размјера био да Србија укине латиницу, док лупање ћириличних табли у Хрватској остаје без икаквог одјека.

“Не заборавите на погубно историјско, као и памћење Срба које говори о томе да ко год је желио да укине ћилирицу, зна се какве су му стварне намере, а послије тога и поступци били. Веома смо узнемирени због тога. /Ми ћемо/ онолико колико можемо дипломатским речником, мјерама и тоном, не вријеђајући никога, наставити борбу за права свог народа и никада нећемо ускраћивати права ниједном другом народу”, рекао је Вучић.

Вучић не очекује притиске због Српске

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да не очекује да ће на предстојећем регионалном састанку у Бечу бити вршени притисци на Србију због Републике Српске, истичући да очекује да се разговара о сарадњи.

“Не идем тамо да се са било ким свађамо. Али, свакако, важни дани су пред нама. Надам се да ће Србија успјети да извуче корист за себе и свој народ. Ми ћемо да се понашамо одговорно. Покушаћемо са Приштином да постигнемо одређене споразуме, а покушаћемо да то исто постигнемо и у Бечу”, рекао је Вучић новинарима.

Премијер Србије поздравио је изјаву предсједавајућег Савјета министара БиХ Дениса Звиздића који је јуче рекао је да је реконструкција пруге Београд – Сарајево један од пројеката који повезује земље западног Балкана и да га треба реализовати што прије.

“Добра је изјава Звиздића јуче, видео сам, добра је изјава и Младена Иванића. То ме веома охрабрује. То је добро за нас, то је добро за наше односе са БиХ, да се поново говори о прузи Београд – Сарајево, јер ми смо спремни”, рекао је Вучић.

Он је истакао да је Србија спремна да комплетно својим новцем гради пругу Беорад – Сарајево у дијелу кроз Србију.

“Имамо и пројекат, пошто би то ишло од Београда преко Лајковца, Лознице, Ваљева. Ту бисмо излазили на Зворник, Републику Српску, а онда бисмо поново ишли на Тузлу, ФБиХ, а онда бисмо поново ишли на Републику Српску – Добој, а онда на Сарајево”, рекао је Вучић.

Он је указао на то да је затим потребно изградити и крак Добој – Бањалука, и поручио да би тако многе проблеме ријешили, упослили грађевинску оперативу Србије и БиХ, а то је веома добро за обје земље.

(Агенције)

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Боле

19.08.2015 11:56

Писмо Западне Европе и Америке је латиница, религија је де факто Римокатоличка. Да ли треба још нешто рећи?

ОДГОВОРИТЕ
Name

блбл

19.08.2015 11:59

Не вјерујем да би био скандал јер кога то уопсте занима ван Србије. Само је питање како би сама Србија просла у Европи и евентуално у ЕУ само са церилицом. Латиница Србији је и те како потребна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеро

19.08.2015 12:14

Ја то не би ни примјетио,слободно је укините. То је ваше право да користите ћирилицу.

Name

Сноуден

19.08.2015 12:12

Па забрани је, врати мило за драго

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пишите ћирилицом

19.08.2015 12:13

Скандалом је ЛАТИНИца силом уведена, коју сада Срби својатају, који о томе појма немају. Одричемо се свега свога. Туђеном се примамо, као да нисмо што наши преци јесу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лоло

19.08.2015 12:36

Ћирилицу је саставио Вук Караџић а не српски народ.

Name

Ре лоло

21.08.2015 06:33

Какав Вук,немаш појма,Његош.

Name

Ћирилица

19.08.2015 12:13

Ја сам Србин и наравно заговорник нашег писма-ћирилице! Савет Вучићу да размисли пре него што каже нешто! Ми можемо да укинемо латиницу, а да ли он зна да се страни језици /енглески, немачки не могу учити без познавања латинице! Само се може учити руски језик! Цео свет се споразумева енглеским језиком, а не руским! Можда ће он доћи на идеју да нема потребе за контактима других земаља, осим са Русијом! Са неком, осим са Русијом! Па, и Руси уче енглески језик!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Градишка

19.08.2015 12:47

Потребно је познавати писмо непријатеља!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

19.08.2015 12:50

Ћирилица и латиница су богатство свих, и једних и других и рећих, ко то не разумије и не зна или неће да зна ради против себе и културе свог нараода.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДПС

19.08.2015 13:02

А гдје се то јос користи цирилица осим у Србији?

ОДГОВОРИТЕ
Name

мртвица

19.08.2015 13:06

Србија прво треба да сацува цирилицу.Пуна вам је Србија латинице.У СРБИЈИ све мора бити цирилица и после тога енглески језик,ниста друго.АМИН.Погледајте РУСИЈУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фаул

19.08.2015 13:18

Искрено, није нам потребна ћирилица, латиница а ни босанчица, ионако кад конкуришеш за посао, траже енглески језик. Апсурд!!! То би било исто кад би у Америку на конкурсу за радно мјесто на трафици или ти га кафаници, тражили познавање руског језика

ОДГОВОРИТЕ
Name

Путин

19.08.2015 14:00

Реплика овом Дпс Користи се, користи,брале Србија,Република Српска,Русија,Шта ос више,наш и руса триста милиона,машала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зоо

19.08.2015 14:02

Ја не знам од куда Србима право да својатају цирилицу као своје писмо. Цирилица је старија од свих нас и припада свима. Исто тако не разумијем Вуковар да забрањује тако несто. Знати јос једно писмо не скоди никоме и само је обогацење за све. За мене је тузно да дјеца у ФБиХ висе не уце цирилицу а у РСу је скоро све на цирилици. Луди свијет који спаја Народ с неким писмом, ста је сада Латиница Хрватско писмо? Или цемо сада укинути и арапске бројеве зато сто су постали муслимани? Будаластина над будаластином од које неколико појединаца бере политицке поене и прави народ будалом. Вратите нам нормалу и називајте нас људима а не по вјери и нацији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

драга28

19.08.2015 19:07

Браво Зоо . Дајте вец једном нас гледајте као људе. А да говоримо и писемо сто висе језика и знамо писама висе би вриједили.

Name

ЦИА

19.08.2015 14:20

Не пали ватру Вучицу ћирилицу не познаје 90% младих особа из бивше СФРЈ наравно који су рођени после 90-тих год .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брле

19.08.2015 14:21

Србија није требала никада уводити латиницу, али народ који се стално додворава некоме, а не знам због цега. Никакву корист није имао само стету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

20.08.2015 03:10

Ста вас то цуди ЕУ подрзава устасе 30 година

ОДГОВОРИТЕ