У Србији ипак прихватни центар за мигранте

Урадићемо све да у Србији будете сигурни као у свом дому и увек сте добродошли у нашу земљу, поручио је премијер Александар Вучић мигрантима и најавио да ће највероватније иза хотела "Национал" у Београду бити подигнут привремени прихватни центар.

Србија 19.08.2015 | 13:45
У Србији ипак прихватни центар за мигранте

"Људи када говоре о избеглицама из Срије и Авганистана говоре као о великом проблему. Ми смо им пружили добродошлицу у Србији. Знамо како су се наши људи мучили пре 20 година. Поносан сам што им је Србија, на њиховом путу ка ЕУ, најбоље уточиште и најсигурније место", рекао је Вучић, након што је обишао мигранте.

Премијер је рекао да ће Србија помоћи колико је то могуће, и нагласио да су државни органи поступили организовано и добро по питању избеглица.

Како је додао, имајући у виду да иду хладни дани, биће подигнут привремени прихватни центар, највероватније иза хотела "Национал", недалеко од ауто-пута.

Вучић се захвалио и грађанима и организацијама који су помогли избеглицама.

"Желимо им да пронађу своју срећу", рекао је Вучић.

Председник Владе Србије је разговарао са мигрантима у парку, распитао се за њихове потребе и обећао да ће Србија урадити све што буде могла да се осећају боље.

"Урадићемо све за вас, да будете сигурни као у свом дому и увек сте добродошли у нашу земљу", поручио је Вучић мигрантима.

Вучић је мигранте питао да ли је све у реду, а они су му одговарали потврдно.

На новинарску опаску да Србија није испунила 23 од 26 препорука у известају УНХЦР-а из 2012. године, Вучић је рекао да је Србија урадила све што може, да је направљен прихватни центар у Прешеву, да мигранти имају лекаре, те да су безбедни.

Коментаришући то што се једна од примедби односи и на механизме прихвата миграната на аеродрому, Вучић је приметио да мали број миграната долази авионом у Србију, већина стиже путевима из Грчке и Македоније.

Вучић је додао и да Србија за дан обради и евидентира више миграната него цела Европска унија заједно.

Екипе Црвеног крста које су са премијером поделиле су мигрантима пакете у којима су пелене, сокови и воће, а председник владе се распитивао шта им још треба, те најавио да ће им бити достављено још ћебади, а да ће у парку бити инсталирано још покретних тоалета.

На путу ка бољем животу једна од станица бројним мигрантима су паркови надомак Железничке и Аутобуске станице, а, према проценама, дневно у тим парковима борави од 500 до 700 људи.

(РТС)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Србин

19.08.2015 10:10

Чудно да није ову умотану у чашаф загрлио и пољубио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ветеран.

19.08.2015 10:24

Лијепо је помоћи човјеку у невољи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Србин

19.08.2015 10:34

Ето готовог кеша из ЕУ, не љуби он њу што је воли, па није Вучић луд да не зна шта ради, биће лове, а можда и ми у РС-у да отворимо некакав азилантски центар, да се стање у финансијама мало поправи?

Name

Маxо

19.08.2015 11:24

Помози нејаки јаком.

Name

Бер.

19.08.2015 10:53

Господине Вучићу, не слажем се са Вашом изјавом да Србија дневно обради и евидентира више миграната него цела ЕУ јер мигранти не долазе само из Србије већ и из других праваца да ли копненим или поморским путем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Какав Азилански Центар у РС ?

19.08.2015 11:17

Хаха онда би се цела БИХ пријавила у тај Центар за помоц и своју дрзаву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

стојане

19.08.2015 12:07

Како це Србија толико људи нахранит Кад не мозе свој народ да нахрани

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сноуден

19.08.2015 14:04

Зна ли тај Унхцр да је Србија једина земља у свету која је бомбардована,цивили,старци,пензионери, деца,труднице.Зашто????Зато само што су срби,православци.И то од. Нато,алијансе.

ОДГОВОРИТЕ