Масовни бијег из БиХ: Нестају цијели градови

Готово 68.000 грађана Босне и Херцеговине напустило је Босну и Херцеговину од средине 2013. године до данас, подаци су Уније за одрживи повратак и интеграције у БиХ. Читаве породице напуштају домове и 'трбухом за крухум' одлазе најчешће у земље Европске уније, врло често и илегалним путем.

Босна и Херцеговина 19.08.2015 | 22:36
Масовни бијег из БиХ: Нестају цијели градови

То је постала свакодневица у бх. друштву. Према неким процјенама Босна и Херецеговина сваке године изгуби град величине Зворника. А управо, тај град је од половине 2013. године напустило 6.000 људи.

Двадесетрогодишњи Хрусто Хасановић из Зворника ишао је у Њемачку, био у азилу и вратио се у родни Зворник.

„Отишао сам да видим како је...и није било баш најбоље. Није било нимало добро! Послије два мјесеца сам се вратио. Не можеш тамо радити. Људи иду, јер мисле да је боља ситуација. Нема посла у Босни и Херцеговини, а тамо иду у нади да ће наћи посао и добити папире, али то је немогуће“, објашњава овај млади Зворничанин.

Због велике незапослености и било каквих изгледа за отварањем радних мјеста, све више младих људи, по узору на своје дједове, гастарбајтере, одлазе у туђину у градовима попут Ливна или Томиславграда. Најчешће одредиште је Њемачка. У иностранство одлазе са породицама.

То нису једини градови који нестају. Грађани масовно одлазе из Санског Моста, Љубушког, Брчког, Бијељине, Оџака, подаци су Уније за одрживи повратак, која је радила истраживања на терену.

„Од 2013. године до данас ми смо забиљежили да је 68.000 лица отишло из Босне и Херцеговине легално, али и илегално. Ове податке нисмо могли потврдити у институција, јер су људи ишли илегалним путем“, каже Мирхуниса Зукић, предсједница ове организације.

Користећи безвизни режим, већина оних који напусте Босну и Херцеговину, покушавају у земљама Европске уније радити на црно.

„Утврдили смо да је 80 посто људи отишло илегално, при томе су продали сву имовину. У зворничком крају људи су продавали штале, краве и све оно што су добили у процесу повратка. Плаћали су по 7.000 или 8.000 конвертибилних марака како би једна породица отишла до Француске. Наравно, тамо нису могли остати , а онда када су се вратили нису имали ништа“, тврди Мирхуниса Зукић, предсједница Уније за одрживи повратак.

Према подацима Еуростата, бх. грађани најчешће илегално бораве у Њемачкој, потом Шведској, Швајцарској и Француској, наводи Мурвета Џаферовић, помоћница министра у сектору за имиграцију Министарства сигурности БиХ.

„За прва три мјесеца 2015. године имали смо око 900 захтјева. Углавном, ми вршимо прихват држављана Босне и Херцеговине по захтјевима за реадмисију“, каже Џаферовић.

„Од почетка организовања наше дијаспоре широм свијета било нас је милион, а сада, према посљедњим подацима босанскохерцеговачка дијаспора броји два милиона људи“, навео је Заим Пашић из Свјетског Савезе дијаспоре.

Уједињене нације су израчунале да ће Босна и Херцеговина за 85 година имати тек два милиона људи на својој територији, то је скоро дупло мање него данас. Ово предвиђање односи се на цијели западни Балкан. А Босна и Херцеговина, чини се, већ има озбиљан проблем.

„Балкан је несигурно подручје, које се налази на репу Европе и по ресурсима – природним, финансијским, економским, људским. Зато ко год може, он једноставно оде. Ако узмемо само Босну и Херцеговину, посљедице ће бити велике, јер више нећете имати вриједну радну снагу, нећете имати посебно стручну радну снагу, која је данас неопходна. То су високообразовани људи у техничким и научним областима. А онда ће сви једни друге оптуживати и сваљивати кривицу зато што су млади отишли, а неће ништа предузети у смислу лијечења друштва“, сматра социолог Иван Шијаковић.

(РСЕ)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

лоло

19.08.2015 08:13

А сви на изборима и даље гласају за корупцију и организовани криминал. Овај народ добија по ушима јер је тако заслужио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брод

19.08.2015 10:25

Нажалост сасвим тачно.

Name

Едо , Слатина - Тузла

19.08.2015 11:41

Потписујем од ријеци до ријеци ! П.С. Али питање је гдје отици , све је пуно као сипак!

Name

Веленцан

19.08.2015 08:17

То су лази,измисљотине једноставно немогуце јер предсједник Додик казе да зивимо све боље и боље.И ја му вјерујем јер знам да он сваку ноц ради мислеци на добробит нас његове браце срба.Милијарде инвестиција и покретање господарства је у пуном току јест да траје вец 20 година ал це једном доц.Хехе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.08.2015 08:36

Чим ти казес господаратво а не привреда јасно је који си! И Срби се не пише малим словом осим ако их не презирес. Аферим ти било Србине наш.

Name

Змиугалома

19.08.2015 10:28

Баш си погодио усташо јер овај Хасановић је некада био Србин, а и из твојих уста у Божије уши да су Сански Мост, Оџак, Брчко Српски. Брчко можда и јесте, али вам га је Додик мало поклонио. Нема више излежавања и примања социале по ЕУ јер вас Срби више не убијају питање је које сада лажи користите. Све ће вас заувјек протјерати боље је да нешта код куће радите, а не да ширите мржњу према Србима.

Name

Немој тако

19.08.2015 10:29

Па и нас Срба има неписмених, ако се не варам.

Name

амирр

19.08.2015 16:25

Браво

Name

Веленцан

19.08.2015 20:31

Нисам родјен у Босни.Дали сам Србин(овај пут са великим)не знам.Не осјецам се Ваш??Чак и моји не иду висе доле слусат неке безвезне прице,и да имам јако пуно ЈАРАНА и ПРИЈАТЕЉА ИН ПРИЈАТЛОВ.У људима видимо људе и мозда зато у велењу влада нека врста слоге.

Name

Санн

19.08.2015 08:36

Залосно је све то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЕРВЕНТА

19.08.2015 10:26

Очити примјер одласка и напуштања грађана је општина Дервента. Она је по попису из 1991. имала око 56.000 становника, данас, ако има 20.000 онда би то зсиста била срећа. Дервента је на жалост веома, веома пуст град, а ако погледате ноћу у граду онда је освијетљено свега око 30% домаћинстава. То је нажалост тако, свидјело се то коме или не.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНСДизација

19.08.2015 10:31

Хвала Додику и његовим медијима. Док они стварају атмосферу рата, млади бјезе главом без обзира.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борба за бољим Зивотом

19.08.2015 11:11

Цуо сам да од тих 68 хиљада 75 % Хрвати су из Федерације БИХ, јер имају Хрватске пасосе и тако одма радну дозволу и боравак у ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко самардзиц

19.08.2015 11:45

Да имамо памети да смо слозни као млади косаркаси И да нормално зивимо,какво исељење И бјезаније,нема нигдје као код куце!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

19.08.2015 11:54

Назалост за ову земљу би било боље да изаду на улицу него да напусте земљу,али у природи цовјека је да се прилагоди него да мјења ствари.Ова генерација која оде сигурно се неце вратити нити це слати новце у земљу или недај бозе градити куце него це и оно имају њихови родитељи продати и заувјек заборавити овај простор.Дрзава која је унистила своју привреду обесмислила свако подузетниство и рад,ција бурза слузи само за пласман обвезница и записа,ције банке за паре својих стедиса купују те обвезнице и записе и тако финансирају администрациу која мисли да је довољна сама себи нема никакву перспективу и нормално је да млади људи напустају овај простор и тразе мјесто да зиве као људи.Да иронија буде веца и они који су одговорни за ово стање,који бездусно пљацкају дрзаву такоде не виде перспективу за себе у овој земљи и настоје краденим обезбједити себи будуцност далеко одавде.Наса несреца је сто је у политицкој елити најмање оних који на овом простору настоје створити услове за добар зивот.Ако убрзо не доде до радикалних промјена онда це неко други организовати дрзаву,по својој мјери и за своје потребе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

грег

19.08.2015 12:45

У Мркоњић Граду само остали чланови СНСД, сви остали побјегли...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сноуден

19.08.2015 13:48

Значи да нешто нестала,одлазе сви они који немају чланске књижице,јер ти људи немају никаква права као грађани дискриминације су у односу ба оне који су чланови владајуће странке.

ОДГОВОРИТЕ