За опремање школарца потребно до 1.500 КМ

За мање од двије седмице почињу нова школска година и нове бриге за родитеље. Уз куповину уџбеника, новчанике ће испразнити и додатни школски прибор, опрема, одјећа и обућа.

Босна и Херцеговина 19.08.2015 | 08:56
За опремање школарца потребно до 1.500 КМ

Према првим процјенама, минимално је потребно издвојити 500 КМ за почетак школске године, а та цифра досеже и више од 1.500. То је само за једног школарца, а за родитеље који имају више од једног дјетета мало ће бити и двије плате за све темпере, руксаке, блокове, дрвене и водене бојице, кајданке, опрему за физичко…

Списак уџбеника

Већина уџбеника за основну школу већ је на полицама бх. књижара, а цијена им је као и лани, од 8 до 11 КМ, зависно од издавача, док радне свеске коштају од седам до 10 КМ. Најскупљи је уџбеник за енглески језик (од 17 до 19 КМ). У просјеку, за све уџбенике потребно је издвојити минимално 150 КМ.

Школе су већ објавиле списак уџбеника који ће бити кориштени, али у књижарама праву навалу родитеља и ученика очекују од наредне седмице, а посебно у првим данима септембра.

- За сада можемо говорити о неким случајевима куповине за нову школску годину. Поједини долазе да се распитају за цијене - рекли су сарајевског “Буyбоока”.

И из књижаре “Свјетлост” потврдили су да се родитељи за куповину одлучују углавном у првим данима септембра.

Додатне активности

Иначе, за школски прибор треба издвојити око 200 КМ. Цијена свеске креће се од 45 фенинга до три КМ, оловке од 30 фенинга до двије КМ, пернице од пет до 45 КМ, док је минимална цијена руксака на пијацама 20 КМ, али неки неће штедјети ни 110 КМ у брендираним радњама.

Уз трошкове за уџбенике и опрему, минимално 200 КМ потребно је за гардеробу једног ученика, док додатне активности попут школских излета родитеље у просјеку коштају 50 марака годишње. Како год, ријетки су они родитељи који школарцима могу приуштити све што им је потребно.

(Дневни аваз)

Коментари / 0

Оставите коментар