Најмрачнија тајна каменог доба

Тим археолога пронашао је трагове праисторијског масакра у Европи у 7.000 година старој масовној гробници с остацима људи којима су нанете тешке ране.

Занимљивости 18.08.2015 | 09:10
Најмрачнија тајна каменог доба

Археолози, који су испитивали кости 26 мушкараца, жена и деце покопане у гробници из каменог доба близу Франкфурта, кажу су пронашли трагове бруталне силе на главама жртава, као и покушаја да се намерно сломе ноге, како би их спречили да побегну или да пошаљу поруку преживелима.

"То је било или мучење или сакаћење. Не можемо са сигурношћу рећи да ли су жртве још биле живе", рекао је Кристијан Мајер, један од аутора студије данас објављене у часопису "Процеедингс оф тхе Натионал Ацадемy оф Сциенцес".

Мајер је рекао да су проналасци с локације Шонек-Килианштатен потврдили теорију изнету после ранијих открића у две гробнице у Немачкој и Аустрији. На све три локације, жртве и насилници су били изгледа из такозване културе линеарне керамике (ЛБК), што означава људе који су се бавили пољопривредом и који су дошли у централну Европу око 5.500 године пре нове ере.

Пронађене гробнице потичу с краја 600-годишњег периода ЛБК-а и подаци сугеришу да су се ти праисторијски људи међусобно нападали.

Археолози у чланку наводе да "нова евиденција... заједно с ранијим резултатима, указује да масакри целих заједница нису били изоловани догађаји, већ учестале особине последње фазе ЛБК-а".

Извор: Блиц

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Хитно

19.08.2015 05:35

Основати Међународни суд за злочине у каменом добу...

ОДГОВОРИТЕ