Елизабета Друга – монарх са најдужом владавином

Краљица Елизабета Друга постаће следећег месеца монарх са најдужом владавином у Великој Британији и тиме оборити рекорд који је држала њена чукунбаба краљица Викторија која је владала висе од 63 године.

Занимљивости 17.08.2015 | 11:30
Елизабета Друга – монарх са најдужом владавином

"То је посао за цео живот", рекла је једном приликом Елизабета (89), која за разлику од неких европских монарха, чак и папе, не намерава да абдицира, пренео је Ројтерс.

Свет и британско друштво драматично су се мењали током њене владавине.

Упркос траумама из деведесетих, попут погибије принцезе Дајане, које су претиле самом опстанку монархије, краљица је успела да хиљаду година стару институцију уведе у нову еру популарности, навела је британска агенција.

Елизабета Друга, која ће 9. септембра постати британски монарх са најдужим стажом, никада није очекивала да ће преузети трон, што се догодило пошто је њен ујак Едвард Други абдицирао, после чега је њен стриц, принц Џорџ Шести, постао краљ, када је имала 10 година.

Крунисана је 6. фебруара 1952, након смрти оца, када је имала свега 25 година, чиме је постала 40. монарх у краљевској лози која потиче од Вилијама Освајача, који је сео на престо 1066. након победе у Бици код Хејстингса.

Током владавине Елизабете Друге у Британији се сменило 12 премијера, почев од Винстона Черчила.

Као краљица никад није дала интервју, а увид у њена размисљања и карактер долазе из кратких појављивања у ТВ емисијама и коментара других чланова њене породице.

У свету од живих монарха, по дужини владавине, од британске краљице Елизабете Друге само је "старији" краљ Тајланда Рама Девети, за неких шест година.

Монарх за најдужом владавином свих времена је краљ Свазиленда Собхуза Други, који је владао готово 83 године до своје смрти, док је француски краљ Луј Четрнаести владао 72 године.

Б 92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

п

17.08.2015 09:39

Ноторна чињеница је то да: СВИЈЕТОМ ВЛАДАЈУ 3 ПОРОДИЦЕ: ПОРОДИЦА ЕНГЛЕСКЕ КРАЉИЦЕ, ПОРОДИЦА РОТШИЛД И ПОРОДИЦА РОКФЕЛЕР!!!!Они одлучују о свему на планети: ратови, кредити, зајмови, банке,нафта, гас, лијекови,епидемије.....Ко до сада није схватио, надам се да сад схвата!

ОДГОВОРИТЕ