"Република Српска, гдје је то"?

Немачки "Велт" пише о Републици Српској као о скривеној, али занимљивој туристичкој дестинацији. Иако црна рупа на мапи, РС има кањоне Врбаса, "Сутјеску" над којим круже орлови, гастрономска чуда у Требињу.

Република Српска 17.08.2015 | 07:20
"Република Српска, гдје је то"?

У немачком дневнику "Велт" осванула је Република Српска, истина као црна рупа на туристичкој карти Европе. Аутор репортаже Алан Познер, између осталог каже - Сигурно да ћете тако лепу природу, као на Сутјесци и Јахорини, наћи и у Словенији, Аустрији и Хрватској. Али тешко да ћете наћи преноћиште с доручком за 35 марака (18 евра), или на пример у Требињу свежу пастрмку с роштиља са кромпиром и спанаћем за шест марака!

У какву Републику? Српску? Никад чуо. Где ти је то? Ааа у Босни ... Тако почиње репортажу о РС новинар "Велта", цитирајући реакције пријатеља и колега на помен да ће тамо да путује.

Још пре 20 година Босна и Херцеговина је била место одакле су стизале стравичне вести, слике кућа у пламену, колона избеглица, војника, масовних гробница... Али те ужасне слике одавно су прошлост. Дошло је време да се земља поново открива као туристичко одредиште. И то њен српски, хришћанско-православни део - РС, која је црна рупа на туристичкој карти Европе и толико непозната да имате осећај као да се ради о Месецу, пише новинар, а преноси Тањуг.

Године 1995. земља је подељена на два ентитета: муслиманско-католичку федерацију и српско-православну РС. Граница је некадашња линија фронта из грађанског рата. Контролних пунктова и војника више нема. Са ове, као и са оне стране границе, говори се исти језик, сви припадају јужнословенској етничкој групи народа и сви плаћају конвертибилном марком, која заправо одговара некадашњој немачкој марки.

Сви имају исту, југословенску прошлост, свуда се пије шљивовица и свуда је иста балканска кухиња. И овде се туристима говори да је време мржње прошлост, али ипак нема ни приближавања једних другима, пише "Велт".

Али човек може да посети оба дела земље и то би заправо требало да учини. Јер и у РС има лепота које би требало открити: рафтинг и кајак у кањонима у околини Бањалуке, пецање у кристално чистој води, скијање на олимпијској Јахорини, вожња маунти-бајком, планинарење или лов у планинама и прашумама Националног парка 'Сутјеска' над којим круже орлови, а станују срне и јелени, дивље свиње, вукови и медведи, саветује дневник.

Лист даље пише о Андрићграду, а ту је и Бањалука, раније индустријски град, а данас познат захваљујући универзитетима, кафићима и баровима, каже аутор.

Преко дана град делује успавано, јер многи становници уживају поред Врбаса, где пецају и роштиљају. Све је идилично до тренутка док не дођу двојица мушкараца средњих година који узвикују старе ратничке пароле и уздижу три прста, поздрав српских националиста, пише "Велт".

Игор посматра сцену без реакције на лицу. Тај гимназијалац је локални херој - најбољи бањалучки скакач с моста. Он се такмичи и у скоковима са Старог моста у Мостару. Туристички водичи радо причају да је обнова Старог моста заправо симбол превладавања мржње и насиља. Али стварност је ипак другачија, закључује Познер.

Као у неком пропалом браку сви живе у једној држави. Ниједан Србин не навија за репрезентацију БиХ, а државну заставу зову вартина застава. И без обзира на то што су џамије у РС обновљене средствима ЕУ, оне остају празне, као што остају празне и православне цркве у Федерацији БиХ, наводи аутор.

Извор: Новости

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Мирза

17.08.2015 05:39

Цеститам,и ове новине некад истину пишу у лијепој њемацкој

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

17.08.2015 05:56

Е мој заостали друзе. Пису Њемци истину, али људима на Балкану је трака на оцима, вата у усима и мозак заблокиран.

Name

ре мирза

17.08.2015 08:00

На твоју жалост и жалост твојих истомишљеника, долазе времена када ће и они који данас тешко изговарају РЕПУБЛИКА СРПСКА, то изговарати без патолошке мржње.И ти ћеш се навићи на то ако будеш редовно узимао терапију у лијечењу тешке болести од које си нажаост оболио.

Name

Искрно

17.08.2015 05:58

РС и нема неке туристичке потенцијале. То је све уситно и није нешто преко чега би се могло накапати у буџет. Немамо нити један град од историјског значаја, само једну планину (Јахорину) која углавном зависи од Срба док Бошњаци и Хрвати и остали уситно долазе јер их из Сарајева преусмјеравају на Бјелашницу и друге. Требиње може бити једино занимљиво туристима због Бинга и јако ниских цијена које нуди. ТО је то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требиње

17.08.2015 06:41

Ето ти знаш шта је занимљиво!

Name

херцеговац

17.08.2015 10:40

Цркните од муке турциии.

Name

Вијест

17.08.2015 07:09

Доћи ће дан кад ће људи у РС схватити да од РС имају више штете него користи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Вијести

17.08.2015 07:38

Да, доћи ће дан кад ћемо схватити да БиХ оваква килава не може опстати.

Name

Милојко Бања Лука

17.08.2015 07:54

Доћи ће дан када ћеш ти срести мозак и помирити се са чињеницом да су ту много пре него си се ти и твоји потурчио живели Срби и Република Српска у инат таквима ће да само јача.

Name

Манго

17.08.2015 10:39

Бањалука позната пå кафићима и баровима хахахах. Е јесмо и дестинација!

Name

Братунац

17.08.2015 08:25

Оцито ови сто остављају своје коментаре и показују љубав према РС... То су политицки љубитељи владајуце странке који пису из канцеларија..... У РС је све пропало.... То знају и птице на грани....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ер

17.08.2015 09:25

Ево ја пишем са њиве и волим РС а ти мисли шта хоћеш и критикуј али немој ништа урадити да би нам свима било боље.

Name

Драско

17.08.2015 09:58

У Републици Српској није бас све пропало. Било је и горих дана. Мир је и то је највеце постигнуце.За мир који има РС може да захвали младићима који су своје животе дали за Српску. Гради се Република полако али сигурно. Економска је криза. Додик и гарнитура на власти не предузимају ниста да подигне младе људе из летаргије. Не нуде пројекте нити алтернативу... А ни млади нису за похвалити. Не раде ништа, родитељи су углавном за њих све одрадили, сједе у кафићима и испијају кафу и пиво сваки дан, чекајући боље сутра. Сви нешто студирају и завршавају факултете који ником не требају. Од села су сви одустали, а и они који живе на њему не држе краве, свиње ... Сви познају политику и знају шта би урадили да дођу на власт. Подијелили смо се на оне који воле Додика и они који су против њега. А вријеме пролази и они који немају стрпљена одлазе вани. Штета а тако нам је лијепа домовина, али ови на власти морају имати милионе тако да народу ништа не остане.

Name

Логика...

17.08.2015 09:36

Јесте, јесте цвјета у Р. С. туризам. Бас јуце неколико туриста пумпало тракторске гуме... Казу понестало цамаца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрзим Босну

17.08.2015 09:58

Док је таквих као ти ни тракторских гума неће бити нерадниче један терористички.

Name

херцеговац

17.08.2015 10:29

Па ста би ви из педерације дали да имате РС .....овако имате касабу СА и пола Мостара. Иди напуни фласе требаце ти за прање гузица по Бацарсији и немој да бринес за нас и насе тракторе,краве итд....да их је јос висе боље би зивјели и хвала Богу имамо циме да нахранимо краве,да натоцимо нафту у тракторе и имамо ста да обрадимо.А на Дрини за један дан сплаварења додје висе људи него код вас у Педерацији за 4год,да не помињем остало посто ти јадо мој из те касабе у којој гузице перете из пластицних фласа ниси нидје мрдно нити имас пара недје да одес,само вам је било да се навуцете по српским становима....ето вас сада неспособни и неписмени па видите од цега цете зивјети и не гледајте у нас, завист це вас убити.

Name

СКД

17.08.2015 10:16

Братунац, то несто боље у ДОЊЕМ ЕНТИТЕТУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

туриста

17.08.2015 10:34

Доци це дан када ви сто се препуцавате на нету нецете имати нии за хљеба. Оде техника док се ви свадате. Индустрија је на поцетку 19-тог вјека.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дарко

17.08.2015 10:54

Овај Алан Посенер писе артикле на немацком који нас представљају као да смо најгори људи.

ОДГОВОРИТЕ